StoryEditor
Hrvatskaneobična vijest

Vinogradar s Pelješca u mrežu uhvatio 500 cipola pa ih dijelio susjedima: Još mi u ušima odzvanjaju riječi jednog čovjeka...

28. ožujka 2020. - 14:27
Pavo Andričević i Anto Poljanić, dobrotvori ioz Potomja, s ulovljenim cipolimaPrivatna snimka

U poplavi loših vijesti s Pelješca nam dolazi i jedna dobra, vrijedna pažnje i divljenja. U mreže Pelješčanina, Pave Andričevića iz Potomja, ovih dana zalutalo je petstotinjak cipola. Bogat ulov, doslovno Božji dar u ovom vremenu korona-krize.

Nakon početnog šoka i iznenađenja Pavo nije nimalo dvojio što učiniti sa cipolima, odlučio je razdijeliti ih svojim susjedima, prijateljima, starijim i nemoćnim Pelješčanima.

Pavo je skupa s prijateljem i susjedom, Antom Poljanićem, mreže baca dva dana na predjelu Borak u Dingaču. U petak su "ćapali" 408 cipola, a u subotu točno 102.

- Ma to smo podijelili po Pelješcu, doma sam ostavio samo pet komada. Nosili smo po okolnim selima - kaže Pavo.

Pavo nam kaže da ga strašno ljuti što trgovci koriste ovu kriznu situaciju i podižu cijene.

'Bog nam je posla'

- Sve vam je poskupilo, od jaja i mesa pa nadalje. Trgovački lanci dižu cijene kako im se prohtije. Maske koje koštaju kunu, dvije, naplaćuju jadnom narodu po šesnaest i više kuna. To su lihvari - ogorčen je Pavo.

- Mogao sam i ja uzeti u "špag" desetak tisuća kuna, ali nisam. Odlučio sam cipole razdijeliti i sretan sam zbog toga. U ovim teškim vremena svatko na svoj način treba pomoći - kaže Pavo.

Ulov i donacija cipola njegov su doprinos ublažavanju teške situacije među stanovnicima Pelješca.

- Stavio sam masku na lice i cipole vozio u Orebić i Trpanj. Svi koje smo posjetili bili su sretni. Znate velika stvar je kad vas se netko sjeti u ovom teškom vremenu - reći će Pavo, koji i dalje ne miruje. Planira bacati mreže i sljedećih dana. Što se god uhvati dijelit će svojim susjedima, prijateljima i kumovima.

- Kad sam donio cipole jednom čovjeku rekao mi je: "Pavo nisi ti to uhvatio, to je Bog posla". Još mi te riječi odzvanjaju u ušima - otkriva nam Pavo Andričević, inače vinogradar kojemu je ribarstvo hobi.

Sreća na licima Pelješčana koje je ovih dana obradovao cipolima njemu su najveća nagrada i plaća.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

15. rujan 2020 23:24