StoryEditor
HrvatskaRIJEČ MINISTRA

Vili Beroš: Potrebna je odgovornost svih koji žele doći u Vukovar, a to važi i za sva druga veća okupljanja. Dug veledrogerijama je dijelom vraćen

Piše PSD.
13. studenog 2020. - 11:25
Davor Pongračić/Cropix

Nakon sjednice Vlade, ministar zdravstva Vili Beroš održao je presicu na kojoj je kazao: "O svim mjerama se razgovara. Mjere koje sada postoje, ako bi ih se pridržavale, bile bi apsolutno dostatne za zaustavljanje širenja ove infekcije. Ponovno naglašavamo osobnu odgovornost svakoga od nas".

Osvrnuo se i na Kolonu sjećanja u Vukovaru.

"Ne samo Kolona sjećanja u Vukovaru, nego svaki događaj koji okuplja veći broj građanstva je događaj koji može uzrokovati pojačano širenje koronavirus infekcije i stoga je bitno da svi ti događaji održavaju pod točno unaprijed pripremljenom epidemiološkom planu i programu. Ako to bude tako, mjesta za zabrinutost nema", kazao je Beroš i još jednom pozvao građane na odgovornost.

"Potrebna je odgovornost svih nas i onih koji žele doći u Vukovar", kazao je ministar.

Komentirao je i dug prema veledrogerijama.

"Određena dodatna sredstva uplaćena su državnim i županijskim bolnicama za podmirenje dijela dospjelog duga veledrogerijama. Uplaćeno je 1,345 milijardu kuna, što je dostatno za dio duga. Na mjesečnoj razini taj dug i dalje raste. U ministarstvu zdravstva su poduzeti neki koraci da bi učinili da financijski sustav bude održiv. Ovakvo stanje nije održivo. Koronavirus kriza je doprinijela intenziviranju određenih izazova i problema, ali na nama je da ih rješavamo", poručio je Beroš i dodao da se takvi problemi već godinama gomilaju.

"Projekcije su da, iako je sada podmiren dio dugova, već za nekoliko mjeseci smo u sličnom problemu. Čekaju nas korjenite reforme koje neće djelovati na kvalitetu pružanja zdravstvene zaštite, ali moraju uzrokovati da financijski zdravstveni sustav bude održiv", rekao je Beroš i poručio kako je sljedeći korak "boriti se sa svim izazovima".

Komentirao je i situaciju u KB Dubrava.

"Situacija ide znatno na bolje. Jutros sam izviješten da, kao što je u ministarstvu zdravstva formiran centar za onkološke bolesnike, tako je u KB Dubrava formiran infocentar za bolesnike koji su covid-19 pozitivni, koji će pružati informacije za bolesnike koji se liječe", izjavio je ministar.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

22. siječanj 2021 06:43