StoryEditorOCM
HrvatskaMORSKE NESREĆE

"Vikend-kapetani" nepripremljeni i podcjenjivački: Slovenci glavni krivci za havarije

Piše PSD.
10. srpnja 2009. - 23:48
“Vikend-kapetani” na Jadran dolaze nepripremljeni, nerijetko podcjenjujući vremenske i morske ćudi

Jahta “Machy” koja plovi pod austrijskom zastavom nasukala se u noći s četvrtka na petak u uvali Vodice kod Vrbnika na otoku Krku.

Sama vijest ne bi bila ništa neobično usred (rezultatski ipak lošije) nautičke sezone da nije riječ o drugom nasukavanju u samo tri dana koje su prouzročili slovenski turisti, a trećem ukupno u istom razdoblju.

Štoviše, u najnovijem slučaju utvrđeno je da je voditelj broda bio alkoholiziran, te da je glisirao na manje od 300 metara od obale, zbog čega mu je u lokalnoj lučkoj ispostavi izrečena kazna od 3100 kuna. Puno teže bilo je njegovim suputnicima, posebice djeci i ženi koja je u stanju šoka prebačena u ambulantu na Krku.

Brod je, inače, uspješno odsukan uz pomoć dizalice i ronilaca te je dotegljen u škver u mjestu Klimno gdje će se obaviti dodatni pregledi i nužni remont.

U uvali Slatinica na otoku Olibu u utorak se nasukala 11-metarska jedrilica na kojoj je bio slovenski bračni par s dvoje djece.

Brzom reakcijom vlasnika, brod je ubrzo odsukan, ali se naknadnom istragom utvrdilo da se nasukavanje dogodilo zbog nestručnog privezivanja zbog čega je protiv voditelja jedrilice podnesen optužni prijedlog Vijeću za prekršaje Lučke kapetanije Zadar.

Zbog problema s GPS-om Boštjan Gabrić nasukao je jedrilicu na otočiću kod Sestrunja
CROPIX
Pri tome treba dodati i da je slovenski državljanin Boštjan Gabrić krajem lipnja kažnjen s 2600 kuna jer se brodicom nasukao na škoj Veliki Paranak kod Sestrunja i time ugrozio sigurnost još troje suputnika.

“Nasjedanju” broda na oštre stijene navodno je kumovao problem s GPS-om. Stručnjaci s kojima smo kontaktirali komentiraju spomenute nesreće kao popratnu pojavu zahuktavanju nautičke sezone kada brojni “vikend-kapetani” na Jadran dolaze nepripremljeni, nerijetko podcjenjujući vremenske i morske ćudi, te ne poštujući važeće propise koji redom imaju međunarodni karakter.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. studeni 2022 15:00