StoryEditor
Hrvatskarahabilitacija četnika

Vesna Pusić: Nećemo Srbiji slati diplomatsku notu, i oni sami znaju da s fašističkim simbolima ne mogu u EU

Piše PSD.
15. svibnja 2015. - 18:06
Rehabilitacija ratnog zločinca Dragoljuba Draže Mihailovića loša je odluka za Srbiju, loša za odnose s Hrvatskom i imat će posljedice za odnose u regiji, ali Hrvatska zbog toga neće Srbiji slati diplomatsku notu, rekla je u petak u Dubrovniku prva potpredsjednica vlade i ministrica vanjskih poslova Vesna Pusić, ali i dodala:

Rehabilitacija četničkog vođe iz Drugog svjetskog rata loša je za Srbiju, ali i za odnose s Hrvatskom, kazala je Pusić koja je u Dubrovniku na konferenciji "Budućnost razvojne pomoći u Europi: Preobražaj života djevojaka i žena javno-privatnim partnerstvom".

Istaknula je kako joj je drago što su se visoki politički dužnosnici Srbije, posebice ministar vanjskih poslova Ivica Dačić i premijer Aleksandar Vučić ogradili od cijelog slučaja.

"Ne bih im htjela biti u koži, to je za ugled zemlje i političku kulturu prilično tragično'', rekla je Pusić te istaknula kako Hrvatska nema potrebe mijenjati mišljenje kako se radi o fašističkom ratnom zločincu.

Prva potpredsjednica Vlade RH je istaknula kako će ova presuda izazvati podjele u srbijanskom društvu i zakomplicirati regionalne odnose. ''To komplicira odnose, u to nema sumnje. U ponedjeljak je radni doručak u okviru uobičajenog formata prije sastanka Vijeća za vanjske poslove o Srbiji kao zemlji koja pregovara s EU-om. U tom kontekstu to je tema s kojom će se Srbija morati nositi'', rekla je Pusić te na novinarski upit hoće li Hrvatska blokirati put Srbiji ka EU odgovorila kako je ''to napravio srbijanski sud''.

"Sud im je naštetio s tom odlukom, mi nemamo nikakvog razloga to raditi, to je jedan problem koji će oni morati riješiti. Zašto bi Hrvatska blokirala? Danska, Nizozemska, bilo koja druga zemlja sigurno, a i oni sami znaju da ne mogu sa fašističkim simbolima i Rehabilitacijama u EU'', rekla je Pusić te odbacila navode da ovakav rasplet otvara mogućnost Rehabilitacije ostalih ratnih zločinaca.

Pusić je istaknula i kako uskoro očekuje izručenje Dragana Vasiljkovića, poznatijeg kao Kapetana Dragana, te ustvrdila kako nakon toga treba pokrenuti sudski proces sukladno zakonu.

Pusić je u Dubrovniku komentirala i posjet predsjednice Kolinde Grabar Kitarović Bleiburgu i Jasenovcu izvan okvira službenog protokola.

''Što se tiče Jasenovca, nije mi jasno zašto nije došla, zašto nije bila tamo. Što se tiče Bleiburga, to mi je malo jasnije jer je u međuvremenu to politički pretvoreno u neku vrstu rehabilitiranja nacizma i ustaštva. Ja ne bih išla uopće, ali ako se već ide bolje je da se ide bez političke ikonografije'', rekla je Pusić.

Vučić: Srbiji treba jedinstvo, a ne produbljivanje povijesnih sukoba i podjela

Srbijanski premijer Aleksandar Vučić izjavio je u petak da je Srbiji potrebno jedinstvo, a ne dioba na partizane i četnike i produbljivanje desetljetnih sukoba i podjela.

Komentirajući sudsku odluku kojom je rehabilitiran vođa četničkog pokreta u Drugom svjetskom ratu Dragoljub Draža Mihailović, srbijanski premijer je za dnevnik "Danas" kazao kako razumije da je ta presuda kod nekih izazvala oduševljenje, a kod drugih tugu i bijes, istaknuvši da se to što prije treba prevladati jer će time Srbija biti "bliža pobjedi pristojne, moderne i uspješne države".

"Ova presuda svakako neće moći oživjeti Mihailovića niti bi ga suprotna načinila više mrtvim nego što jest. Dosta je bilo srpskih podjela i krajnje je vrijeme završiti s tim. Srbija je jedna, naša zajednička domovina, jedna za sve nas tako različite, i zato trebamo zajedno gledati u budućnost, a ne se dijeliti zbog prošlosti", naglasio je Vučić.

On je poručio i da Srbija mora biti demokratska zemlja, ponosna na svoj antifašistički duh.

"Srbija hoće i mora biti demokratska, Srbija može biti zemlja budućih pobjeda, baš kao što je pobjeđivala u Drugom svjetskom ratu. Srbija je jedna od rijetkih zemalja s istinskom antifašističkom prošlošću u ovoj regiji i ponosi se svojim antifašističkim duhom koji će znati sačuvati i od svakoga obraniti svoju antifašističku budućnost", zaključio je Vučić.

(H)
Foto: Arhiv CROPIX
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

26. studeni 2020 02:18