StoryEditorOCM

Vesna Pusić: Javnost treba znati je li Karamarko bio suradnik Udbe jer se zalaže za lustraciju

Piše PSD.
13. lipnja 2015. - 00:02
Na pitanje treba li javnost znati što je istina u polemici Josip Manolić - Tomislav Karamarko u "slučaju suradnik Udbe", potpredsjednica Vlade Vesna Pusić odgovorila je u petak potvrdno, i to, rekla je, samo zato što se Karamrko zalaže za lustraciju.

"Nisam strastveno zainteresirana za tu vrstu podataka, ali u slučaju Tomislava Karamarka, koji se javno zalaže za lustraciju, takav podatak stavlja ad acta i tu vrstu politike, dakle preganjanja oko toga gdje si bio 41., 61., 71., 91. godine...

Da se radi o bilo kome drugom, tko nema takvu vrstu političkog stava i nastupa, da treba nekog lustrirati, istjerati, protjerati, rekla bih, čovjek ima svoj stav i baš me briga. Međutim, kad čovjek iz toga radi svoj politički program ili svoj politički stav, onda da, onda treba vidjeti šta je to", rekla je Pusić u emisiji HRT-a "Javna stvar". Istaknula je kako inače smatra kako to nisu teme koje trebaju biti sastavni dio politike.

Na pitanje treba li Hrvatskoj lustracija, rekla je da ne treba. "Hrvatskoj ne treba lustracija... I kad je bila sastavni dio Jugoslavije, funkcionirala je na način bitno različit od onoga kako su funkcionirale zemlje Varšavskog pakta. Pa i u većini tih zemalja, koje po mom mišljenju drže do sebe, nije rađena lustracija", rekla je. Njemačka nije imala lustraciju devedesetih - samo za pripadnike tajnih službi, i to je bilo vrlo ograničeno, kazala je.

"Lustracija je zabrana zapošljavanja u javnim službama po nekom kriteriju.. Pripadnici tajnih službi koji su se tako ponašali kao Stasi i druge istočnoeuropske tajne službe, to je prilično grozno i nadam se da nikad neću biti u prilici raditi s nekim takvim. Ali principijelno, stav da postoji neka vlast koja će određivati: ti možeš, ti ne možeš, ti si jako surađivao, ti si malo manje surađivao, samo produžuje autoritarne režime", rekla je Pusić.

Josip Manolić, nekadašnji visoki dužnosnik Udbe, optužio je Karamarka u prošlotjednom intervjuu za tjednik "Nacional" da je bio suradnik Udbe, na što je predsjednik HDZ-a Tomisv Karamarko najavio tužbu.

Na pitanje što misli, kao potpredsjednica Vlade i predsjednica HNS-a, treba li mijenjati teritorijalni ustroj Hrvatske, koja ima 550 općina, gradova i županija, rekla je da treba reducirati taj broj, razmišljati i o tome u kojoj formi trebaju županije ostati, ali da je to projekt za koji treba najmanje 10 godina, postupno.

Na pitanje mogu li se očekivati promjene ako dobiju još jedan mandat, rekla je, "apsolutno". HNS-ov stav i moj osobni stav je da to treba počinjati u prvoj godini mandata, taj prvi korak, i biti svjestan da je to posao za tri mandata, kazala je Vesna Pusić.

(H)
Foto: Arhiv CROPIX
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
24. rujan 2023 13:10