StoryEditorOCM
Hrvatskaukidanje mjera

Božinović: ‘Stavljamo van snage gotovo sve odluke Stožera‘, Beroš: ‘Došao je i taj dan!‘, Capak: ‘Svi koji su odgovorni i dalje će nositi maske‘

Piše PSD
7. travnja 2022. - 11:18

Nacionalni stožer na današnjoj je press konferenciji izvijestio kako se od sutra u ponoć izvan snage stavljaju sve dosadašnje mjere stožera, na snazi ostaje samo obveza nošenje maski za neke kategorije osoba te odluka o privremenom ograničavanju prelaska graničnih prijelaza, ali i u znatno ublaženoj verziji.

- Pripremili smo odluke za ukidanje najvećeg dijela mjera. Ostaju obveze nošenje maske za neke kategorije osoba. Dodatni element je i dolazak toplijeg vremena, češći boravak na otvorenom i provjetravanje.

Ističem odluku o nošenju maski. Osnovna novost je što tu mjeru omogućava povoljna situacija, bit će obveza samo u okolnostima visokog rizika, a one koje to nisu daje se samo preporuka. Maske će se morati nositi samo u zdravstvenom sustavu kod zaposlenika i pacijenata, te socijalne skrbi, smještaja za starije osobi i posjetitelji.

Odluka o privremenom ograničavanju prijelaza preko granice ostaje na snazi, tu smo usklađeni s EK, promjena je da nema zabrane ulaska u RH bez obzira iz kojih zemalja i iz kojih razloga se dolazi. Svi će moći prelaziti granicu, dovoljno je da posjeduju covid potvrdu. Osobe iz EU, njima ne treba ni covid potvrda. Ograničenje prelaska neće se odnositi na raseljene osobe iz Ukrajine koje dolaze u RH.

Ove dvije odluke bit će sutra objavljene u Narodnim novinama i stupaju na snagu u subotu. Od sutra stavljamo van snage sve odluke Stožera, ostaje samo obveza maski u zdravstvenom sustavu i socijalne skrbi, rekao je Božinović.

- Što se tiče covid potvrda, one se mogu koristiti samo u zdravstvenom sustavu. O tome će za sektor donijeti odluku ministar zdravstva, najavio je Božinović.

Capak je govorio o samoizolaciji.

- Rijetke su zemlje ukinule obvezu samoizolacije, naročito za one koji ulaze u objekte visokog rizika. Nema više obveze da djeca ako u razredu imaju pozitivnog idu u izolaciju. Raspravljamo o širem stupnju, još se bavimo sprječavanjem širenja virusa, kaže Capak.

12:07 - Krenula je pandemija, trebali smo se prilagoditi, platforma CijepiSe, struka je pokrenula to pitanje, kako napraviti novi informatički sustav. Tri firme već su sudjelovale na projektu eCIJEPIH, bilo je logično od njih tražiti unaprjeđenje. To je radilo više firmi. Platforma uz minorne početne probleme je saživjela, preko 26 posto narudžbi je realizirano, ne vidim problem. Nisam sa Cuspis ni bolji niti lošiji nego s ostalima.

S premijerom razgovaram o svemu. Kao čovjek sam osjetio potrebu da mu kažem o čemu se radi. Brinu me usporedbe krušaka i jabuka. Navode se samo iznosi financiranja prema pojedinim informatičkim kućama, ima tu podmetanja, manipulacija, ali nećemo sad o tome.

I dalje sam ministar, fokusiran na unaprjeđenje sustava, imali smo potres, pandemiju, obnavljamo zgrade, temelj reforme je napravljen. Reforma nije niz papira na jednom kupu nego dinamički proces, temelj je promjena zakona, prvi paket je spreman za idući kvartal. Inzistiram na objedinjenoj javnoj nabavi, to je počelo, registar skupe opreme je napravljen, smanjujemo liste čekanja.

Jučer smo svjedočili renoviranju i dvije nove sale u Klinici za dječje bolesti, nismo odustali od revitalizacije imunološkog zavoda, na dobrom smo putu. Napravljena je studija izvodivosti za Nacionalnu dječju bolnicu u Blatu. Naglasak smo dali na preventivu, transformaciju bolničkog sustava.

Premijerovo je pravo odlučiti tko će ostati u Vladi, poručio je za kraj Beroš.

12:00 - Sjednica Vlade odgođena je odlukom užeg kabineta. O zahtjevu Mosta za smjenom ministara ćemo se očitovati. Nisam čuo za problem Ukrajinaca s otvaranjem računa u bankama, OIB ide sa statusom korisnika privremene zaštite. Omogućuje zaposlenje, moraju imati i žiro račun, ali to mora riješiti Ministarstvo financija, mislim da taj problem ne bi trebao postojati. Od prvog dana potičemo da se zaposle, to je najbolja terapija zbog svega što prolaze, rekao je ministar Božinović.

image
Goran Mehkek/Cropix


11:58 Beroš je govorio i o aferi s platformom Cijepise.

- Hvala svim institucijama što rade svoj posao. Nikad nikome nisam pogodovao niti imam prijatelja u IT industriji, potpuno sam čist. Službe garantiraju da je sve provedeno u skladu sa zakonom. Radi se o postupanju iz siječnja kada je izuzeta kompletna dokumentacija, institucije će odraditi svoj posao. Već su neke druge postupale, Državna revizija je dala bezuvjetnu ocjenu za poslovanje Ministarstva.

Bilo je problema oko zaštite podataka, AZOP je dao pravorijek da nema problema, DORH nije našao elemente kaznenog djela. Apsolutno sam čist, nikome nisam pogodovao niti davao poslove. Tijekom pandemije je epidemiološka struka tražila niz unaprjeđenja. Pismenost u zdravstvu je vrlo visoka, sve je u mreži, pri informatizaciji sustava smo pri vrhu u Europi.

Čudi me što se spominje firma koja najmanje sudjeluje u plaćanjima iz proračuna Ministarstva. Nemam informacija o novim izvidima, ali otvoreni smo i spremni za suradnju. Radi se o trošenju novca, mora biti transparentno. Mislim da je problem što sve promjene doživljavaju opstrukcije.

Hrvatski zdravstveni sustav treba provjetriti. Njima na dušu, neću imenovati. Službe rade svoj posao. Ne znam osobno o čemu je riječ, ali garantirano mi je da su svi poslovi odrađeni zakonito. Sve isporuke besprijekorno funkcioniraju. Tu i tamo nešto zapne, ali to se brzo riješi. Ne brine me hoću li biti priveden, savjest mi je čista, izjavio je Beroš.

11:52 Capak je pričao o četvrtoj dozi i višku cjepiva.

- Što se četvrte doze tiče, neke su zemlje donijele preporuku da se osobe cijepe i s četvrtom dozom nakon tri do šest mjeseci od treće doze, Izrael prvi. Američki CDC donio je preporuku da se osobe starije od 60 cijepe četvrtom dozom, kao i sedam zemalja EU. Pratimo situaciju. Zasad nema znanstvenih dokaza o korisnosti četvrte doze, ali će se razgovarati o tomu kada studije pokažu dokaze. Slično kao i s trećom dozom. Kada budemo imali mišljenja i dokaze dat ćemo preporuku tko se treba cijepiti.

Ne postoji odgovor na pitanje o višku cjepiva, sigurno će ga biti. Oko 1.6 milijuna doza smo već donirali, u postupku je još 500.000. Tražimo način da se doniraju viškovi. Prilikom narudžbi nadali smo se da će početi isporuka nove varijante cjepiva, to se nije dogodilo, Pfizer bi tijekom ljeta trebao novo cjepivo registrirati.

Pregovori oko isporuke ovise o tome kada će prestati s isporukom starovarijantnog cjepiva. Ako pristanu pretvoriti novovarijantno cjepivo, što bi trebala biti fer igra, onda ćemo novo cjepivo potrošiti. Industrija traži da se staro zamijeni novim, mi ne sklapamo nove ugovore dok ne vidimo što će biti na razini EU. Mnoge zemlje imaju puno veći problem s viškovima, uvjerava Capak.

11:45 Beroš je upitan je li došlo vrijeme za ukidanje epidemije.

- Struka pokreće mjere. Ministar Vladi predlaže ukidanje epidemije, objasnio je ministar zdravstva.

- Kada smo naručivali brze testove, naručivali smo ih racionalno, ne postoje veće zalihe. Testiranja će biti i dalje. Razmišlja struka i o četvrtoj dozi, za sad nema elemenata dodatne učinkovitosti. Vjerujem da će biti, pitanje je kada. Hvala struci koja vrlo racionalno naručuje doze cjepiva. Zbog problema bili smo suočeni s manjkom, došli smo do dodatnih doza, pa smo naručili i više. Nadalje, prebrodili smo poteškoće i bili vrlo racionalni. Naručili smo 40 posto od naših "ProRata" doza. Bit će viškova, sastali smo se s Ministarstvom vanjskih poslova da siromašnim svjetskim državama ponudimo naše viškove, rekao je Beroš.

11:43 - Dosta zemalja je popustilo mjere, o potvrdama se raspravlja. Očekuje se uniformna preporuka, ali situacija nije svugdje ista, rekla je Marković.

- Većina zemalja ima svoje preporuke. Neki će podržavati nošenje maski, bit će i oni koji neće. Otvaramo turističku sezonu, učinit ćemo sve da se svi osjećaju sigurni, ali ni oni opušteniji neće imati razloga da Hrvatsku prepuste drugim destinacijama. Od sutra u ponoć završavaju mjere i primjenjuju se mjere, klubovi mogu raditi, izjavio je Božinović.

Capak je govorio o samoizolaciji.

- Rijetke su zemlje ukinule obvezu samoizolacije, naročito za one koji ulaze u objekte visokog rizika. Nema više obveze da djeca ako u razredu imaju pozitivnog idu u izolaciju. Raspravljamo o širem stupnju, još se bavimo sprječavanjem širenja virusa, kaže Capak.

11:38 Maske su obvezne samo u zdravstvenom sustavu i socijalnoj skrbi, sve drugo su preporuke. O tome govorimo već dvije godine i 43 dana, svakome je jasno koje su to situacije gdje je poželjno nositi maske. Jedno je obveza, drugo preporuka. U zatvorenom prostoru, javnom prijevozu, većim okupljanjima...

Sutra će netko na idućoj konferenciji ovdje imati masku, netko neće. Onaj tko je ima, zna zašto je nosi, sluša preporuke struke, onaj koji neće to više nije stvar sankcioniranja ili obveze, mislimo da je došlo vrijeme da svatko osim najrizičnijih izvrši vlastitu procjenu, rekao je Božinović.

11:36 Alemka Markotić kaže kako već mjesec dana imamo stabilnu epidemiološku situaciju.

- Ne povećava se broj hospitalizacija, uglavnom nisu na respiratoru. I dalje moramo biti oprezni, u bolnici su starije osobe ili s komorbiditetima. Čini se da bi u našem području situacija mogla ostati stabilna do jeseni, omikron je zauzeo 100 posto prostora u Europi, ništa se klinički ne događa. Veseli nas da mjeru možemo popuštati, ali doći će jesen i mora se napraviti strategija, da bi zimsko razdoblje uspješno iznijeli.

Situacija u cijeloj Europi je bolja, osim u Njemačkoj, ali oni su i prije imali velike brojeve. U jednom dijelu skandinavskih zemalja raste broj hospitaliziranih starijih bolesnika. Trebamo biti oprezni. Švedska i mi smo s brojevima vrlo stabilni, situacija je doista dobra. Slijedi razvoj cjepiva druge generacije, imat ćemo više informacija u lipnju. Stariji se moraju i dalje čuvati, važno je da ih i mi čuvamo svojim odgovornim ponašanjem, kaže Markotić.

image
Goran Mehkek/Cropix

11:35 Krunoslav Capak čestitao je na početku Svjetski dan zdravlja.

- Sada kad najavljujemo popuštanje, vraćamo se kroničnim nezaraznim bolestima, karcinomima, dijabetesu, ono što najviše opterećuje populaciju svijeta i Hrvatske.

Izražavam sreću kao i ministar da imamo mogućnost popustiti mjere u RH. To temeljimo na četiri osnovna elementa, od poboljšanja situacije, kontinuirano pada broj oboljelih i hospitaliziranih te umrlih, što nam sliku čini povoljnijom.

Cijepili smo više od 70 posto odrasle populacije, više od 2.3 milijuna s jednom dozom, i imamo oko 600 tisuća oboljelih s omikronom, značajan dio populacije je stekao imunitet. Sve infekcije se više šire zimi, dolazi nam toplo vrijeme, otvaraju se prozori, aerosolom će se manje prenositi infekcija.

Pratili smo situaciju u drugim zemljama, gdje vidimo da i oni, unatoč visokim brojevima, popuštaju mjeru, ukidaju se potvrde. To nas je ohrabrilo da i mi popustimo mjere. To ne znači da se treba opustiti i misliti da virusa više nema, naročito kod skupina najranjivijih.

Preporuka je da se na svim mjestima maska nosi i dalje. Svi koji su odgovorni će nastaviti prakticirati nošenje maski, rekao je Capak.

11:21 Ministar Vili Beroš je izjavio:

- Došao je i taj dan, na Svjetski dan zdravlja. Želja je svakog ministra, taj trenutak kada epidemija dolazi u silaznu putanju, da možemo razgovarati o redukciji mjera. Sve ovo je dobro promišljeno i odraz trenutka, uzeli smo sve u obzir. Nema novih varijanti na vidiku koje bi mogle promijeniti tijek epidemije.

Usmjereni smo prema jeseni, opreza nikad dosta. I dalje ćemo pratiti sve parametre. Ulaskom u treću godinu svjedočimo da pandemija jenjava. Znači li to da je virus izgubio mogućnost prilagodbi, vjerujem da je. Svi smo sretni. U najosjetljivijim sustavima, zdravstvo i socijala, zadržat ćemo oprez.

Većina odluka Stožera se ukida. Donijet ćemo posebnu odluku za zdravstvo i socijalnu skrb. Od 36 tisuća testiranja u zdravstvu sada imamo 5-6 tisuća, nije velik broj, neće predstavljati problem.

Dosegli smo oko 70 posto cijepljenja najmanje jednom dozom, što je dobro. Treba pridodati i one preboljele. Sve više pada broj hospitaliziranih, danas ih je pet manje nego jučer, imamo značajan pad osoba na respiratoru, broj preminulih je šest. I dalje velik, ali manji broj nego prije.

Svjedočimo padu zaraženih za 46 posto, danas imamo minimalni porast ispod jedan posto, kod PCR-a je taj pad puno veći. Sve to utječe da smo mogli donijeti nove mjere koje će djelovati optimistično. Naš zadatak je pratiti situaciju iz dana u dan s novim varijantama i rekombinacijama, to se iznimno prati, na vrijeme se upozorava na nove opasnosti.

U ovom trenutku smo stabilni. Možemo se nadati da će epidemija krenuti u endemsku bolesti i u suživot s ovim virusom. Epidemija nije gotova, virus je i dalje oko nas, poglavito stariji i imunokompromitirani se moraju štititi i cijepiti.

11:21 Što se tiče covid potvrda, one se mogu koristiti samo u zdravstvenom sustavu. O tome će za sektor donijeti odluku ministar zdravstva, rekao je Božinović.

11:14 Davor Božinović je potvrdio da se ukida najveći dio epidemioloških mjera.

- Epidemiološka slika je znatno povoljnija nego krajem prošle ili početkom ove godine. Posljedice covida više nemaju značajnijeg utjecaja na zdravstveni sustav. Prvog prosinca smo na liječenju imali 2454 pacijenta, 312 na respiratoru. Već 1. ožujka 1266, na respiratoru 91. Jučer je 596, na respiratoru 26. Stožer je već tjedan dana u zasjedanju, pripremili smo odluke za ukidanje najvećeg dijela mjera. Ostaju obveze nošenje maske za neke kategorije osoba. Dodatni element je i dolazak toplijeg vremena, češći boravak na otvorenom i provjetravanje.

Ističem odluku o nošenju maski. Osnovna novost je što tu mjeru omogućava povoljna situacija, bit će obveza samo u okolnostima visokog rizika, a one koje to nisu daje se samo preporuka. Maske će se morati nositi samo u zdravstvenom sustavu kod zaposlenika i pacijenata, te socijalne skrbi, smještaja za starije osobi i posjetitelji. Odluka o privremenom ograničavanju prijelaza preko granice ostaje na snazi, tu smo usklađeni s EK, promjena je da nema zabrane ulaska u RH bez obzira iz kojih zemalja i iz kojih razloga se dolazi. Svi će moći prelaziti granicu, dovoljno je da posjeduju covid potvrdu. Osobe iz EU, njima ne treba ni covid potvrda. Ograničenje prelaska neće se odnositi na raseljene osobe iz Ukrajine koje dolaze u RH.

Ove dvije odluke bit će sutra objavljene u Narodnim novinama i stupaju na snagu u subotu. Od sutra stavljamo van snage sve odluke Stožera, ostaje samo obveza maski u zdravstvenom sustavu i socijalne skrbi, rekao je Božinović.

---------------------------------------------------------------------------------------------
 

U tijeku je konferencija za novinare Nacionalnog stožera civilne zaštitena kojoj će javnost izvijestit će o ublažavanju nekih epidemioloških mjera uvedenih radi suzbijanja epidemije covida-19.

Ukidanje ograničenja radnog vremena za ugostiteljske objekte i covid-potvrda za sva mjesta i događaje osim u sustavu zdravstva i socijalne skrbi dio su novog paketa popuštanja mjera o kojem su raspravljali Nacionalni stožer civilne zaštite i epidemiolozi.

Prema pisanju Jutarnjeg lista gotovo potpuno bi se ukinule mjere vezane za ograničenje broja osoba, kako u unutarnjim prostorima tako i na otvorenom.

Covid-potvrde više ne bi bile potrebne. Mjere na granicama ostaju kakve jesu, u skladu s odlukama Europske unije.

Najviše razgovora vodilo se o osnovnim mjerama, a to je nošenje maski, koje su u ovom trenu obveza u svim zatvorenim prostorima. Prema trenutno prevladavajućem stavu, maske bi ostale obveza u zatvorenim prostorima u kojima se očekuje veći broj ljudi, a to su trgovine i javni prijevoz. No, izgledno je da će na radnim mjestima, gdje je trenutno obvezno nošenje maski ako nije moguće održati propisani razmak, postati samo preporuka.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
20. rujan 2023 23:00