StoryEditorOCM
Hrvatskapred vladom

Veliki prosvjed protiv lex AP-a, novinari izviždali Plenkovića: ‘Ovaj zakon je kraj istraživačkog novinarstva!‘

Piše Marko Špoljar/JL
31. siječnja 2024. - 11:50

Na zagrebačkom Markovu trgu okupilo se nekoliko stotina novinara, snimatelja, fotoreportera i urednika. Prosvjed su došli podržati i opozicijski zastupnici iz SDP-a, Socijaldemokrata, Radničke fronte...

U organizaciji Hrvatskog novinarskog društva, točno u 11 sati na zagrebačkom Trgu svetog Marka i ispred splitskog Hrvatskog narodnog kazališta, počeli su prosvjedni skupovi sazvani zbog Vladinog inzistiranja na uvođenju novog kaznenog djela u hrvatsko zakonodavstvo. Okupljeni su izviždali premijera Andreja Plenkovića.

- Hvala vam što ste došli podržati prosvjed protiv zakona opasnih namjera, protiv zakona kojim Andrej Plenković u ovoj superizbornoj godini želi ušutkati sve glasove koji mu ne idu u prilog - rekao je Hrvoje Zovko, predsjednik HND-a, na početku skupa.

- Prijedlog izmjena Kaznenog zakona, prema kojima neovlašteno otkrivanje izvidne ili dokazne radnje u fazi istražnog postupka postaje kazneno djelo, zapravo je zakon opasnih namjera - poručuju iz Hrvatskog novinarskog društva (HND).

image

Dušan Miljuš i Hrvoje Zovko

Damjan Tadić/Cropix

- Nakon što su se početkom 2023. godine u istrazi protiv bivše ministrice Gabrijele Žalac u jednoj prepisci pojavili inicijali AP, a mediji to objavili, javnost je posumnjala da je riječ o inicijalima predsjednika Vlade. Nakon toga je premijer Andrej Plenković izjavio: "Promijenit ćemo Zakon o kaznenom postupku i Kazneni zakon i ovakve situacije da nam stvari iz spisa nekontrolirano, namjerno, politički, selektirano, aranžirano izlaze van i čine političke probleme, to se više neće događati jer će to biti kazneno djelo." Izmjene KZ-a nakon toga su u javnosti nazvane "Lex AP".

Hrvatsko novinarsko društvo nazvalo ga je "zakonom opasnih namjera" jer smatra da je izravno usmjeren na zaštitu zloupotreba u politici, a protiv javnog interesa i slobode medija. Kazneni zakon i Zakon o kaznenom postupku organski su zakoni koji državnim tijelima daju snažne represivne ovlasti i ključni su za vladavinu prava u svakoj državi zbog dnevnopolitičkih događaja i prikrivanja moguće političke korupcije, piše Jutarnji list. 

Prosvjednicima se obratio i jedan od najuglednijih hrvatskih istraživačkih novinara, Drago Hedl. Predložio je da se zakon nazove Lex APokalipsa, s "prva dva slova velika, kao inicijalima njegovog stvarnog autora".

image
Damjan Tadić/Cropix

Hedl je izjavio i kako "ovaj zakon predstavlja kraj istraživačkog novinarstva".

Smatra da nije dovoljna najava ministra pravosuđa da će se u konačni prijedlog izmjena Kaznenog zakona ubaciti odredba o tome da kažnjavanja neće biti ako bi objava nekih informacija iz istrage bile od javnog interesa.

- Tražimo da se od lex AP-a u potpunosti odustane jer bi njegovo donošenje značilo zatiranje istaživačkog novinarstva - naglasio je Hedl.

image
Damjan Tadić/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
01. svibanj 2024 04:11