StoryEditorOCM
Hrvatskaponosni smo

Velika priznanja novinarima ‘Slobodne‘: dvije od tri najbolje reportaže prošle godine bile su naše!

Piše Vijesti SD
6. listopada 2023. - 18:26

U Daruvaru je od 5. do 7. listopada održan "9. Fra Ma Fu festival reportaže i reportera" u organizaciji Hrvatskog novinarskog društva i Studijskog instituta za novinarstvo, kulturu i obrazovanje (SINKO).

Nakon njegova otvaranja u "Češkoj galeriji", uručene su nagrade autorima najboljih reportaža u prošloj godini u tri kategorije: "U fokusu", "Lijepom našom" i "Širom svijeta". 

Dvije od tih nagrada dobili su novinari Slobodne Dalmacije, Damir Tolj u kategoriji "Lijepom našom" za reportažu "Gošća da će skočit u bazen, a gleda je 15 krava! I vol! Došli se napit", te Miomir Štrbac za "Napulj, prekrasni ružni grad" u kategoriji "Širom svijeta".

image

Damir Tolj s nagradom

Predrag Uskoković/Daruvar.hr

Reportaža "Pronašli smo auto koji je Alina ostavila u Moldaviji dok se spašavala od rata u Harkivu" novinara Daniela Pavlića iz Novog sisačkog tjednika proglašena je pak najboljom u kategoriji "U fokusu".

Dodijeljene su i dvije regionalne nagrade za humanost u novinarstvu, koje su pripale Vanji Stokić i Ajdinu Kamberu iz banjalučkog portala "eTrafika".

U sali gdje je održana svečanost bila je postavljena i izložba fotografija poznatog preminulog fotografa i fotoreportera Tonija Hnojčika „Priče s naslovne strane“, odnosno njegovih naslovnica daruvarskog lista češke manjine "Jednota". 

image

Miomir Štrbac s nagradom

Predrag Uskoković/Daruvar.hr
image

fra ma

Predrag Uskoković/Daruvar.hr

U čast slavnog reportera Franje Martina Fuisa

Ime festivala "Fra Ma Fru", kako nam je kazao njegov direktor novinar Goran Gazdek, izabrano je u čast slavnog reportera Franje Martina Fuisa (Virovitica, 1908. – Plitvice, 1943.), koji je tako potpisivao svoje tekstove.

Taj sjajni novinar autor je besmrtnih reportaža o malim ljudima čije je sudbine majstorski pretakao u pitke članke. Pisao je i pjesme, ali i scenarije za legendarne stripove Andrije Maurovića.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. travanj 2024 02:30