StoryEditorOCM
Hrvatskasvima isti uvjeti

Velika novost oko plaćanja računa: nema više kašnjenja i kamata ako se uplaćuje vikendom ili praznikom, Europska komisija uvodi jednu vrlo korisnu stvar

Piše Sanja Stapić
6. studenog 2022. - 10:57

Situacije u kojima građani kasne s plaćanjem računa premda su ih platili na dan dospijeća ali se uplate knjiže dan, dva kasnije, osobito ako se plaća u petak pa uplata ‘sjeda’ u ponedjeljak, Europska komisija planira ukinuti instant plaćanjima što traju samo 10 sekundi.

S instant plaćanjem na dan dospijeća, padao on u petak ili na praznik, nema kašnjenja ni plaćanja zateznih kamata. Novim zakonskim prijedlogom komisija je odredila da će se svim građanima i poduzećima s bankovnim računima u Europskoj uniji morati omogućiti instant transakcije u eurima, odnosno, plaćanja u roku od 10 sekundi i to po istoj ili manjoj cijeni nego za klasične transakcije. Klasičnim transferima svakodnevno je na području cijele Unije blokirano gotovo 200 milijardi eura u tranzitu u financijskom sustavu, a taj novac Europska komisija želi osloboditi za potrošnju i ulaganja.

Tehnologija brza, a mi...

- Budući da tehnologija za trenutačna plaćanja postoji od 2017., nema razloga da mnogi građani i poduzeća u Uniji ne mogu odmah poslati i primiti novac. Taj instrument za slanje i primanje novca u nekoliko sekundi posebno je važan u vrijeme kada računi kućanstava i malih i srednjih poduzeća rastu te se pazi na svaki novčić. Ova će inicijativa izravno koristiti građanima i poduzećima EU-a – kazala je Mairead McGuinness, povjerenica za financijske usluge, financijsku stabilnost i uniju tržišta te istaknula da je skraćivanje vremena transfera na deset sekundi golema promjena i može se usporediti s prijelazom s pošte na e-poštu s obzirom na činjenicu da se danas gotovo 90 posto kreditnih transfera u eurima i dalje obrađuje na tradicionalni “spori” način kojim se plaćanja primaju samo tijekom radnog vremena, a na račun primatelja stižu tek sljedećeg radnog dana, što potraje i do tri kalendarska dana.

U zakonskom prijedlogu stoji jedna bitna odredba prema kojoj svi pružatelji instant plaćanja u eurima moraju ponuditi uslugu provjere podudarnosti između broja računa, odnosno IBAN-a i imena korisnika plaćanja. Dužni su upozoriti platitelja na svako otkriveno odstupanje jer bi moglo sugerirati prijevaru i to prije nego što platitelj autorizira transakciju.

Instant plaćanja koriste se sve više u cijelom svijetu i omogućuju prijenos sredstava u nekoliko sekundi, u bilo koje vrijeme, danju ili noću, svakog dana u godini. Prednosti trenutačnih plaćanja za građane su izbjegavanje kazne za kašnjenja plaćanja jer se sredstva prenose u nekoliko sekundi, a u slučaju potrebe mogu odmah primiti novac.

Početkom ove godine udio trenutačnih plaćanja u svim kreditnim transferima u eurima u Uniji iznosio je samo 11 posto.

U Europskoj komisiji izračunali su da bi mala i srednja poduzeća bržim primanjem uplata bolje upravljali novčanim tokom pa bi im moglo godišnje ostati 1,34 do 1,84 milijarde eura. Korištenjem trenutnih plaćanja trgovci također mogu ponuditi trenutni povrat novca. Uz trenutna plaćanja trgovci odmah znaju da su plaćeni pa mogu odmah i sigurno kupcima slati robu i usluge, što je važno u e-trgovini.

Svima u EU isti uvjeti

Valdis Dombrovskis, izvršni potpredsjednik Komisije zadužen za gospodarstvo, ukazuje na to da trenutačna plaćanja u mnogim zemljama brzo postaju standard.

- Trebala bi biti dostupna i svima u Europi kako bismo ostali globalno konkurentni i što je moguće više iskoristili inovacijske mogućnosti koje nudi digitalno doba. Trenutačna plaćanja građanima nude veći izbor i praktičnost, a poduzećima bolju kontrolu nad novčanim tokom i niže operativne troškove – smatra Valdis Dombrovskis.

Iz Europske komisije dodaju da neće ukidati “tradicionalna” plaćanja nego će svi koji nude kreditne transfere u eurima morati nuditi trenutna plaćanja u eurima, a vremena za prilagodbu imat će pola godine od starta zakona za primanja instant plaćanja i godinu dana za slanja instant plaćanja u eurima. 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. rujan 2023 05:43