StoryEditor
Hrvatskaopsežno istraživanje

Važna obavijest za poljoprivrednike: 14. rujna kreće popis OPG-ova, podaci će se koristiti isključivo za statističke svrhe

9. rujna 2020. - 14:59
Božidar Vukičević/Ilustracija/Cropix

Državni zavod za statistiku (DZS) najavio je da će od 14. rujna do 14. listopada provesti popis poljoprivrede za obiteljska poljoprivredna gospodarstva (OPG), a u tih će mjesec dana stručno osposobljeni popisivači popisati oko 174 tisuće OPG-ova.

To opsežno statističko istraživanje dat će precizne podatke o poljoprivredi, a posebno je važano radi usporedbe podataka na razini Europske unije, navodi se u priopćenju. 

Svrha Popisa poljoprivrede je obuhvatiti podatke o strukturi poljoprivrednih gospodarstava koji će biti usporedivi na razini EU i pružiti potrebnu statističku bazu za planiranje, provedbu, nadzor, procjenu i reviziju povezanih politika, osobito Zajedničke poljoprivredne politike (ZPP-a).

Također, dobiveni podaci će omogućiti planiranje mjera ruralnog razvoja, korištenja zemljišta i okolišnih politika te politika za prilagodbu klimatskim promjenama, ističu iz DZS-a.

Podaci će se, napominju, koristiti isključivo za statističke svrhe, i neće se objavljivati kao pojedinačni.

Popisom su obuhvaćeni poljoprivrednici s poljoprivrednim gospodarstvom koje ima više od 0,40 hektara korištene poljoprivredne površine i/ili 0,5 stočnih jedinica, manje od 0,40 hektara korištene poljoprivredne površine, ali s najmanje 0,1 hektarom voćnjaka, vinograda i/ili maslinika, s bilo kojom površinom rasadnika, površinom pod povrćem, sjemenskim usjevima, presadnicama cvijećem i ukrasnim biljem ili gljivama namijenjenima za tržište te sve pčelinje zajednice.

Popis ne obuhvaća gospodarstva koja se bave preradom poljoprivrednih proizvoda, šumarstvom i ribarstvom. Također, ne obuhvaća ni površine pod povrtnjacima za vlastite potrebe s manje od 100 četvornih metara.

DZS u posebnoj brošuri ističe i kako će se popisom prikupljati podaci o gospodarenju zemljištem i načinu poljoprivredne proizvodnje, načinu korištenja poljoprivrednog zemljišta, stočnom fondu, objektima za smještaj životinja i gospodarenju stajskim gnojem, navodnjavanju, radnoj snazi u poljoprivredi, dopunskim djelatnostima na poljoprivrednom gospodarstvu, prodaji poljoprivrednih proizvoda, mjerama potpore ruralnom razvoju, prilagodbi na ekološku poljoprivrednu proizvodnju i aspektima zaštite okoliša.

Popis poljoprivrede provodi se temeljem posebnog zakona, koji je Hrvatski sabor usvojio početkom lipnja prošle godine. Samim je Zakonom o popisu poljoprivrede 2020. bilo predviđeno da se on provede od 1. do 30. lipnja ove godine, no s obzirom na pandemiju koronavirusa Vlada je krajem svibnja ove godine uredbom odgodila provedbu popisa za obiteljska poljoprivredna gospodarstva.

Naime, uredbom je regulirano da će se u razdoblju od 1. do 30. lipnja provesti popis za poslovne subjekte, a za obiteljska poljoprivredna gospodarstva od 14. rujna do 14. listopada ove godine. 

Tako se ovogodišnji popis poljoprivrede provodi u dvije faze - od 1. do 30. lipnja prikupljani su podaci od približno 4.000 poslovnih subjekata (izvještajnom metodom putem interneta, unosom podataka u propisani obrazac u elektroničkom obliku), dok će u drugoj fazi, od 14. rujna do 14. listopada, popisivači metodom osobnog intervjua, uz pomoć prijenosnog računala, popisivati obiteljska poljoprivredna gospodarstva. 

DZS u svojoj brošuri najavljuje da će privremene rezultate Popisa poljoprivrede DZS objaviti 30. studenoga, dok će konačni rezultati biti objavljeni najkasnije do 31. prosinca 2021. godine. 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

15. listopad 2020 02:44