StoryEditorOCM

Uzbuna na zračnim lukama: INA obustavila opskrbu kerozinom

Piše PSD.
18. rujna 2008. - 16:12

Svim zračnim lukama u Hrvatskoj INA je u četvrtak poslala obavijest kako od petka, 19. rujna, više nije u mogućnosti isporučivati avionsko gorivo JET A-1, odnosno kerozin.

Do problema u opskrbom aviogorivom navodno je došlo zbog poteškoća u Rafineriji nafte Rijeka, a zbog smanjenog kapaciteta proizvodnje koje ne zadovoljava potrebe tržišta INA isporuku kerozina obustavlja do daljnjeg.

Nenajavljena obustava aviogoriva na nepoznati rok i bez detaljnog objašnjenja na noge je digla domaće zračne luke, od kojih velika većina trenutno raspolažu s iznimno malim zalihama kerozina, a INA kao monoplist u opskrbi domaće je aerodrome praktički dovela pred svršen čin.

Iz pouzdanog izvora bliskog Banskim dvorima, gdje sve do četvrtka ujutro nisu znali za odluku INE, doznajemo kako će se problem s obustavom kerozina hitno riješavati na Vladi, a najvjerojatniji je ishod interventni uvoz kerozina. Više informacija bit će poznato tijekom dana, nakon razgovora sa predsjednikom uprave INE Tomislavom Dragičevićem.

Dodatna je uzbuna zbog činjenice da čarter sezona još traje, a upravo su ti zrakoplovi najveći potrošači kerozina na manjim zračnim lukama. Pogotovo su u problemu aerodromi koji imaju letove za Rusiju i Skandinaviju i koji se redovito pune iz tankova INE.

Iako o zalihama na zračnim lukama nitko ne želi službeno govoriti, doznajemo kako na zadarskom aerodromu u Zemuniku na raspologanju imaju maksimalno 30 tona kerozina, a inače im je kapacitet 100 tona. S takvim zalihama dočekuju zrakoplove Ryanaira iz Londona i Dublina te čartere Germawings i Easyjeta.

Što će biti kad se zaliha isprazni, gdje će čarter zrakoplovi uzimati gorivo i hoće li morati odbijati aviokompanije zbog nestašice kerozina, za sada se nitko ne usudi prognozirati. Pogotovo zbog činjenice da je ovo prvi put kako INA obustavlja normalnu isporuku kerozina na ovako dugi rok.

- Ovo je vrlo nepovoljno za nas, pitanje je kako će aviokompanije reagirati kad ih obavijestimo da će gorivo moći dobiti u manjim količinama ili ga uopće neće dobiti. Pitanje je može li zrakoplov nositi gorivo za povratni let, a i ako nosi nekoliko tona goriva, to opet znači povećanu potrošnju. Upitno je koliko je to u interesu aviokompanij - kaže direktor Zračne luke Rijeka Mario Pašćenko koji upozorava na još jedan mogući problem manjih aerodroma.

- Croatia Airlines kod nas ne uzima gorivo jer leti iz Zagreba, ali ako tamo bude kriza s kerozin, dogodit će se da će doći na «tankanje» u Rijeku -  kaže Pašćenko koji je iznenađen što INA, ukoliko je znala ga svojom proizvodnjom ne može pokriti potrebe tržišta, kerozin nije uvezla.

ANA VUČETIĆ ŠKRBIĆ/EPEHA

Dubrovnik: Sigurno za 7 dana

Dubrovačka zračna luka nije na spisku onih aerodroma koji će zbog pomanjkanja količine kerozina morati do daljnjega obustaviti isporuku stranim korisnicima, ali tu sam informaciju dobio usmenim putom, ne kao službeni i potvrđeni dokument – kaže direktor zračne luke Dubrovnik Tonči Peović. Naime, u rezervoarima koji se nalaze u Kominu i iz kojih do dubrovačke zračne luke dolazi gorivo koje se mora osigurati zrakoplovnim tvrtkama, ima dovoljno kerozina za još 5 do 7 dana.
- Svako uskraćivanje opskrbe kerozinom moglo bi vrlo negativno utjecati na cijelu turističku privredu i zbog toga se nadam da će se ovaj problem riješiti što prije – zaključio je Peović.

Lidija Crnčević/EPEHA

Split: Problem za dulje letove

Na splitskom aerodromu napominju da bi dugotrajnija kerozinska suša mogla stvoriti velike probleme, a pogotovo kod letova sa udaljenih destinacija, dok će onima s bližih kao što je Munchen sve ići kao i do sada jer će zrakoplovi moći krcati povratno gorivo na letovima prema Splitu.

J. BREŠAN/EPEHA

Zagreb: Osigurat ćemo dovoljnu količinu goriva

Informacija o mogućoj obustavi opskrbe kerozinom neugodno nas je iznenadila, jer bi u tom slučaju neizbježno došlo do ugrožavanja redovitosti prometovanja, do poremećaja u poslovanju i pratećih financijskih gubitaka.

Kontaktirali smo Inu potom i dobili informaciju da čine sve kako bi ublažili i riješili taj problem, pa se još uvijek nadamo da do obustave neće doći. Za svaki slučaj, Ina već interventno uvozi potrebni kerozin, a inozemnim kompanijama bit će poslan obrazac kojim će se one uputiti na opskrbu gorivom u zračnim lukama iz kojih dolaze u Hrvatsku, kako bi se njihovi zrakoplovi zatim mogli i vratiti.

Onima koji dolaze iz udaljenijih destinacija, naravno, omogućit ćemo opskrbu u Zagrebu. Tolike količine ćemo im svakako osigurati, to već planiramo.

Miroslav Drljača, direktor Sektora prometa Zračne luke Zagreb

Croatia Airlines: Zadržat ćemo plan letenja

Croatia Airlines dobila je obavijest da će od ponoći Inina isporuka mlaznog goriva za zrakoplove biti svedena na minimum. I s ograničenim količinama goriva, Croatia Airlines nastojat će održati planirani red letenja-.

Ksenija Žlof, glasnogovornica „Croatia Airlinesa“

INA: Avioni će u Hrvatsku s gorivom za povratni let

Iz INE su u četvrtak potvrdili kako su zbog objektivno uzrokovanih problema u proizvodnji mlaznog goriva JET-a u Rafineriji nafte Rijeka djelomično smanjene isporuke, ali kako to vrijedi samo za one avio prijevoznike kod kojih postoji mogućnost alternativnog punjenja u inozemnim zračnim lukama.

Ukratko, svi zrakoplovi koji dolaze u Hrvatskoj morat će nositi kerozin za povratni let.

- INA poduzima sve potrebne aktivnosti da riješi problem u proizvodnji, te kroz dodatne uvoze stabilizira opskrbu. O nastaloj situaciji su obaviještene zračne luke i naši poslovni partneri - priopćeno je iz INE.

A.VUČETIĆ - ŠKRABIĆ/EPEHA

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
04. lipanj 2023 09:36