StoryEditor
HrvatskaPREDSJEDNIK SDA DIJELIO JE ZATVORSKU ĆELIJU S VUKOVARSKIM BRANITELJEM

UŽASI SREMSKE MITROVICE Sulejman Tihić: Pod batinama sam i ja, poput Purde, svašta ispotpisivao

Piše PSD.
24. veljače 2011. - 16:03

Predsjednik SDA Sulejman Tihić dijelio je tri mjeseca u Sremskoj Mitrovici zatvorsku ćeliju s vukovarskim braniteljem Tihomirom Purdom. U utorak ga je posjetio u Zenici kako bi ga ohrabrio da “istragu izdrži i da se nada skoroj slobodi“. Tihić, koji iznimno rijetko govori o svojim logoraškim danima, a prošao je torture pet logora, za “Slobodnu“ iznosi niz osobnih, mučnih detalja, koji su mu ostavili traume za cijeli život.

– S Purdom sam bio u istoj sobi u Sremskoj Mitrovici. Bili smo u četrnaestici, bilo nas je oko 70 u sobi, a 740 u logoru. Ostao mi je njegov lik u sjećanju, ali se s njim nisam družio. Kada je Purda uhićen zvao me je Vukovarac Mladen Novak da me podsjeti da je i Purda bio s nama. U mojoj sobi bio je i Filip Karaula, zapovjednik Mitnice, s kojim sam se više družio – kaže Tihić, ističući da se svake godine s Vukovarcima druži 14. kolovoza u Nemetinu kod Osijeka, gdje su prije 18 godina razmijenjeni.

Tihić se prisjetio i dolaska u Sremsku Mitrovicu, iz Batajnice kod Beograda.

– Kada smo došli u Sremsku Mitrovicu, nas 10-ak iz Bosne, dočekao nas je špalir od oko 300 metara, od upravnika, nadzornika do zatvorenika. Skinuli su nas potpuno gole i svaki nas je morao udariti. Ako padnete, tuku vas dok se ne dignete, tako da pokušavate što prije protrčati taj špalir za udarce – prisjeća se Tihić, dodajući da je poslije svakog doručka i večere bila obvezna i “dobra doza batina“. Ali i u međuvremenu, ako bi nekome palo na pamet.

‘Nisam jeo papar i sol’

Je li i predsjednik SDA jeo “sol i papar“, kao i Purda od čega su mu stradali jednjak i bubrezi, Tihić veli da njemu nisu davali takav “obrok“, ali udaraca u bubrege dobio je u izobilju. Nije ni potpisivao izjave u Mitrovici, kojima priznaje zločine, ali je, “svašta ispotpisivao u drugom logoru“, u Batajnici.

Tihić podcrtava da bi Purda i po ljudskim i po Božjim zakonima morao biti pušten na slobodu, jer samo jedan dan u Srbiji može izazvati duboku traumu zbog proživljenih strahota u tamošnjim logorima. –

 Ja sam kao član Predsjedništva BiH išao u Beograd, 11 godina nakon logora. Dočekao me počasni vod, državnički, a ja sam pred očima imao i onaj vod za mučenje. Na tom surčinskom aerodromu, na pisti su me tukli kad su me iz Bijeljine prebacili u Batajnicu. To su sve slike i traume koje unose nemir i nesigurnost. Pred službeni odlazak u Beograd, ni prvi, a ni drugi put kada sam išao kod predsjednika Borisa Tadića, nisam mogao spavati. Takve logoraške traume ostaju za čitav život i zato sam imao potrebu ukazati na Purdin slučaj jer u njemu vidim i sebe, i ne želim da ni jedan dan više provede u srbijanskom zatvoru – kaže šef SDA.

ZDRAVKA SOLDIĆ-ARAR

Mučitelji Laki i Simo

Znate li imena mučitelja i zašto ne podnesete prijave, pitamo šefa SDA. Tihić veli da ih znaju samo po nadimcima.

– Bili su neki Laki, Simo, Crnogorac, a kako se doista zovu to je teško utvrditi. Vidite, ovaj Crnogorac nas je tukao cijeli put od Sremske Mitrovice do Negotina. Tih 12 sati torture koje smo preživjeli u procesu razmjene, vjerujte mi, dovoljna je trauma da čovjeku obilježi život. I zbog toga razumijem i revolt braniteljskih udruga koje se žestoko protive Purdinom izručenju Srbiji.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

30. rujan 2020 14:29