StoryEditorOCM
Hrvatskaministar potvrdio

Stiže porez na nekretnine: evo koliko će osoba koja ima stan od 100 kvadrata, a ne živi u njemu, plaćati poreza!

Piše VIJESTI SD
29. kolovoza 2024. - 14:31

Ministar financija Marko Primorac potvrdio je da se uvodi porez na nekretnine.

Ministar je rekao da se porez ne bi plaćao na one nekretnine u kojima se stanuje te na one koje se dugoročno iznajmljuje, odnosno najmanje 10 mjeseci godišnje, dok bi oni koji se bave kratkoročnim iznajmljivanjem morali plaćati porez.

Dakle, svi oni koji imaju stanove u kojima ne žive ili koji nisu privedeni svrsi u smislu dugoročnog najma, plaćat će porez!

Točnije, porezni obveznik će se utvrđivati u ožujku za tekuću godinu i onaj tko bude imao ugovor o dugoročnom najmu te bude u tekućoj godini iznajmljivao nekretninu barem deset mjeseci dugoročno, neće plaćati porez na nekretnine.

‘Postavlja se pitanje koliko je opravdano da su dohodci po nekim drugim osnovama drugačije oporezovani, a zašto je primjerice onaj od najma u povoljnijem tretmanu od nesamostalnog rada. Dugoročni najam sada se oporezuje na način da je od najamnine 30 posto neoporezivo, a na 70 posto plaća se 12 posto poreza.

To je blago porezno opterećenje u odnosu na porez na dohodak. Porez na kratkoročni najam, ako uzmete u obzir to da je većina jedinica lokalne samouprave utvrdila paušalni iznos na donjoj granici od 19,99 eura, pa ako imate apartman s tri sobe po dva kreveta, to je šest kreveta i 120 eura godišnje.

A osoba s tim apartmanom može ostvariti od najma do 40 tisuća eura i da ne uđe u sustav PDV-a. To je koncept koji rezultira poreznim opterećenjem kratkoročnog najma od dva do 2,5 posto. Povećanjem ili izjednačavanjem poreznog tretmana dugoročnog i kratkoročnog najma doći će do značajnog povećanja poreznog opterećenja kratkoročnog najma‘, rekao je Primorac i dodao da je cilj izjednačavanje poreznog opterećenja od kratkoročnog i dugoročnog najma.

"U ovom krugu poreznih izmjena uvest ćemo porez na nekretnine transformacijom poreza na kuće za odmor", pojasnio je Primorac, dodavši da će se time ostvariti jedan od poreznih ciljeva - prebacivanje s oporezivanja rada na oporezivanje nekretnina. 

Maksimalni iznos poreza po m2 bi se mogao udvostručiti, a tko je porezni obveznik će se utvrđivati u ožujku.

Prema neslužbenim informacijama, gornja granica poreza na nekretnine mogla bi se udvostručiti sa sadašnjih 5 eura po metru četvornom na 10 eura po metru četvornom. 

Dakle, ako netko tko ima 100 kvadratnih metara apartamana mogao bi plaćati maksmalno do 1000 eura godišnje. 

Primjerice, u Splitu ima pojedinaca koji imaju i više stanova, kupili su ih kao ulaganje, pa će sada dobro razmisliti je li im se iplati plaćati porez na nekretnine. 

"Povećat će se porezno opterećenje kratkoročnog iznajmljivanja u turizmu, koje se sad plaća kao paušal. To su sada smiješni iznosi", rekao je Primorac i dodao da su se na neki način stvorile porezne oaze u nekretninama. 

"Takav model gospodarstva nije dobar niti je održiv", rekao je Primorac. 

To znači da će i one jedinice lokalne samouprave koje dosad nisu naplaćivale porez na nekretnine to morati činiti. Također, dosadašnje granice poreza će se povećati.

"Prijedlog je da se poveća i gornja i donja granica poreza. Povećat će se porezno opterećenje kratkoročnog iznajmljivanja u turizmu, koje se sad plaća kao paušal. To su sada smiješni iznosi, takav model gospodarstva nije dobar niti je održiv", rekao je Primorac pa se osvrnuo na poreznu reformu.

Rekao je kako će se osnovni osobni odbitak povećati na 600 eura, a povećat će se i svi drugi odbici povezani s osnovnim osobnim odbitkom. Ministar je također kazao da bi ulazak u sustav PDV-a ubuduće bio s 50 tisuća eura umjesto dosadašnjih 40 tisuća eura, a najavio je i to da oni koji se žele vratiti u Hrvatsku neko vrijeme neće morati plaćati porez na dohodak.

"Velika je borba za privlačenje radnika općenito, a ova mjera može biti motivacija za povratak. Tržišta rada u svijetu svugdje su napeta, a mi možemo biti pasivni li se uhvatiti u koštac sa ovom situacijom", rekao je Primorac.

‘Porez se ne bi plaćao na one jedinice koje nisu u funkciji, odnosno nisu osposobljene za stanovanje, nisu spojene na električnu mrežu i slično.

One nekretnine koje nisu i ne mogu biti useljive, na njih se ne bi plaćao porez na nekretnine‘, rekao je pak ministar Bačić. Dodao je da je cilj da se nekretnine koje se koriste za kratkoročni najam pretvore u one za dugoročni najam, a onda će, smatra, pasti i cijene najma nekretnina.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
06. rujan 2024 13:01