StoryEditorOCM
Hrvatskalavina reakcija

Nižu se reakcije na smrt Freda Matića: ‘Krhka smo bića. Neki ostave dubok, dubok trag‘; Kosor: ‘Snivaj mirno ratniče!‘

Piše Vijesti sd
23. kolovoza 2024. - 17:04

Prijatelji i kolege šokirani su iznenadnom smrću Predraga Freda Matića, europskog parlamentarca, bivšeg saborskog zastupnika i ministra branitelja te višestruko odlikovanog hrvatskog branitelja.

Na Facebooku se oglasila Matićeva stranka SDP.

"S dubokom tugom opraštamo se od našeg Predraga Freda Matića, zastupnika u Europskom parlamentu, odlikovanog dragovoljca Domovinskog rata, hrvatskog ratnog vojnog invalida i umirovljenog brigadira HV-a.

Srce ovog istinskog domoljuba, borca za prava žena, kucalo je za poštenu i pravednu Hrvatsku. Njegova politička ostavština očitovat će se u uljuđenom društvu dijaloga i razumijevanja.

 

"Uvijek britak na jeziku, iskren, hrabar, direktan, pošten i beskrajno duhovit, Fred je znao čuti druge, ali i gurati svoje. I u tome je čar politike, demokracije i civiliziranog društva. Ono što je mnogima samo prazno slovo na papiru, naš Fred je provodio u djelo. S njim ništa nije bilo lažno, pa tako ni ideja da zajedno možemo do boljeg društva. Nastavit ćemo našu zajedničku borbu, jer Fred će uvijek biti s nama i uz nas. Naš prijatelj. Naš kolega. Naš ratni heroj. Hvala ti na svemu!", naveli su SDP-ovci. 

Predsjednik Zoran Milanović oprostio se od Freda Matića:

Danas nas je napustio europarlamentarac, stranački kolega svojevremeno i prijatelj, prijateljčina, drugarčina – Predrag Fred Matić. Čovjek hrabar, dobar, nepatvoren u skladu s onom Baretovom pjesmom - kako je nazvao i svoju knjigu logorska sjećanja iz Srbije, iz zarobljeništva - „Ja sam samo čovjek, moje ime nije važno. Ovo što pričam, to je moj život, ništa lažno“. I Fred je bio - ništa lažno. Pamtit ću ga kao, ne znam je l‘ se to na hrvatskom tako kaže, kao prijateljčinu, ali prava riječ je drugarčinu.

Premijer Andrej Plenković uputio je izraze sućuti obitelji, prijateljima, ratnim suborcima, stranačkim kolegama u SDP-u te kolegama zastupnicima u Europskom parlamentu, istaknuvši dubok trag koji je ostavio u suvremenoj hrvatskoj političkoj povijesti.

"S tugom sam primio vijest o iznenadnom i preranom odlasku gospodina Predraga Freda Matića, odlikovanog dragovoljca Domovinskog rata i istaknutog hrvatskog političara. Gospodina Matića pamtit ćemo po njegovom izuzetnom doprinosu u Domovinskom ratu i sudjelovanju u obrani Vukovara, nakon čijeg je pada nažalost zarobljen i odveden u zatočeništvo", navodi se u sućuti premijera Plenkovića.

Kako ističe, Predrag Fred Matić je ostavio dubok trag i u suvremenoj hrvatskoj političkoj povijesti, obnašajući dužnosti ministra branitelja, savjetnika predsjednika Republike, zastupnika u Hrvatskom saboru te zastupnika u Europskom parlamentu.

U ime Vlade Republike Hrvatske i svoje osobno izražavam duboku sućut obitelji pokojnog g. Matića, svim njegovim prijateljima, poznanicima, ratnim suborcima, stranačkim kolegama i političkim suradnicima te zastupnicima u Europskom parlamentu, poručio je premijer Andrej Plenković.

Jadranka Kosor: Puno smo se smijali...

Na X-u se oglasila i bivša premijerka Jadranka Kosor.

- Obitelji Freda Matića upućujem duboku, iskrenu sućut. Freda sam poštovala, jedno vrijeme bio mi je i savjetnik u Ministrstvu hrvatskih branitelja. Puno smo se smijali, bio je jedan od najduhovitijih ljudi koje sam upoznala. Snivaj mirno ratniče.

Možemo!: Puno smo naučili od Freda

Od Freda Matića oprostili su se i iz političke platforme Možemo!.

U šoku smo i tuzi zbog vijesti da je preminuo naš cijenjeni i dragi kolega Fred Matić. Izražavamo iskrenu sućut njegovoj obitelji i najbližima kao i svim kolegama i kolegicama u SDP-u.

Fred je bio ona vrsta političara koji je svojim radom svjedočio da nisu svi političari isti. Bio je hrabar i uvijek spreman napraviti prvi korak kada mnogi za taj korak nisu bili spremni. Uz hrabrost krasila ga je toplina i empatija. Puno smo naučili od Freda - od toga kako se voli svoja zemlja, kako se za nju bori i u ratu i u miru, uvijek bez mržnje i bez straha. Pamtit ćemo i njegovu veliku borbu za ženska prava u Europskom parlamentu. Ovo je veliki gubitak.

Zbogom i hvala ti suborče!

"Zbogom Frende! Nismo se uvijek slagali ali uvijek nas je spojio tvoj (kao) urođeni impuls da ti uvijek smeta nepravda, da si uvijek na strani slabijeg, da si uvijek kontra tirana… Neka ti je laka Hrvatska zemlja koju si toliko volio", napisao je Domagoj Hajduković iz Socijaldemokrata, bivši SDP-ovac.

Kolinda Grabar-Kitarović: Neka mu je laka zemlja za koju se borio!

Bivša predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović je napisala:

Predrag Fred Matić, 1962-2024. Počivao u miru Božjem i neka mu je laka hrvatska zemlja za koju se borio!

Mirela Ahmetović podrobno se oprostila od Freda Matića, navodeći kako je on bio ‘‘jedan od onih koji su u svemu vidjeli nešto dobro, neovisno od životnih teškoća kroz koje su prolazili‘‘. ‘‘Njegov zarazni osmijeh, pozitivni cinizam i sklonost dijalogu kod mene su uvijek izazivali divljenje. Bio je heroj u ratu, ali je heroj ostao i u miru. Zatočeništvo u srpskim koncentracijskim logorima nije koristio za raspirivanje najprimitivnijeg nacionalizma, štoviše, trudio se pružiti ruku svakom čovjeku, bez obzira na svjetonazor, nacionalnost ili vjersku pripadnost. Istodobno, nacionalistima svih boja znao je reći što ih ide direktno u glavu. I zbog toga sam ga voljela.

Od Freda Matića oprostio se i Goran Aleksić, predsjednik Udruge Franak i bivši saborski zastupnik. ‘‘Saznajem upravo iz medija da je preminuo Predrag Fred Matić, moj dragi kolega iz vremena dok sam obnašao dužnost saborskog zastupnika. Bio je uvijek ljubazan, susretljiv i fin, ali isto tako i oštar prema onima koji su to zaslužili. Žao mi je da je tako rano preminuo, za mene je to uistinu neočekivano. Bila mi je čast poznavati ga i povremeno razmjenjivati s njime misli i ideje.

Neka mu je slava i hvala za doprinos boljoj Hrvatskoj‘‘, poručio je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
18. rujan 2024 21:46