StoryEditorOCM
HrvatskaVODIČ KROZ MJENJAČNICE

Uštedjeli smo 224 kuna pri kupnji 1000 funti

Piše PSD.
2. kolovoza 2013. - 01:33

Tečajne liste su dosadno štivo koje ne bi bilo pametno izbjegavati ako kupujete ili prodajete devize: pola sata surfanja po internetu moglo bi vam uštedjeti nemale svote. Raspolažete li s tisuću eura, dolara ili funti, ili želite kupiti tolike iznose, možete u slučaju eura ostati bez 57 kuna ako ste izabrali najnepovoljniji tečaj, bez 161 kune u slučaju dolara i 224 kune ako ste kupovali funte...

Na manjim se iznosima gubi manje, ali nije za odbaciti uštedu od 16 ili 22 kune na 100 dolara ili funti. Stoga, ne bi bilo zgorega kada bi čovjek, pogotovo ako ima pristup internetu, prije nego odnese devize promijeniti u banku ili ih kupiti u njoj, zasurfao po stranicama banaka. Svaka objavljuje svoje tečajne liste na kojima se lako snaći, a tečajnice su dostupne i u njihovim poslovnicama. Uz pravilo da banke mnogo više cijene valutu kada je one prodaju vama nego kada je vi prodajete njima, brzo ćete shvatiti da su razlike u tečajevima velike.

Usporedba tečajeva

Banke i mjenjačnice svakog dana slobodno formiraju svoje tečajne liste, mogu i ne moraju primjenjivati tečajne liste Hrvatske narodne banke, a nikako ne možete računati da će ona koja je danas nudila više kuna za vaše devize i sutra imati takav tečaj. Jer, banci su danas dolari trebali za nekog velikog klijenta, a sutradan joj možda neće toliko trebati pa će i tečaj biti nepovoljniji.

Uspoređivali smo kupovne i prodajne tečajeve Zagrebačke, Privredne, Erste, Splitske banke, Hypo, Imex, Banca Popolare, Veneto i Sberbank, po kojima su radile u srijedu za euro, američki dolar i britansku funtu, te zaključili da razlika između najnižeg i najvišeg tečaja iznosi od 0,73 do 0,78 posto za euro, od 1,7 do 2,8 posto za dolar i od 1,4 do 2,56 posto za funtu.

Ti sitni postoci znače mnogo: promijeniti svojih 1000 funti u kune jučer je najpametnije bilo u Privrednoj banci jer se u njoj moglo dobiti 8519,5 kuna, ili 116,5 kuna više nego u Imexu koji je za njih plaćao 8403 kune. No, ako ste trebali kupiti 1000 funti, onda je najjeftinije to jučer bilo učiniti u Splitskoj banci za 8760 kuna, što je 224 kune manje nego u Imexu gdje je trebalo izbrojiti 8984 kune.

Surfanje po internetu

U Splitskoj je banci jučer bilo najisplativije kupovati dolare. Za kupnju tisuću “zelembaća” trebalo je izbrojiti 5710 kuna, a u Imexu 161 kunu više, ili 5871 kunu. Za euro su tečajevi banaka manje šaroliki. Oni koji su eure kupovali u Splitskoj banci jučer su za 1000 eura izbrojili 7547 kuna, dok je u Banca Popolare taj posao koštao 55 kuna više, ili 7602 kune.

Ako ste prodavali svoje eure, u srijedu je bilo dobro izabrati Sberbank, bivšu Volksbank, jer je ona plaćala najviše - 7465 kuna, što je 57,4 kune više od 7407,6 kuna koliko se moglo dobiti u Banca Popolare. Iz svih tih brojki ne može se zaključiti da je neka banka općenito naj(ne)povoljnija jer, kako rekosmo, stvari se mijenjaju iz dana u dan pa se već sutradan situacija može preokrenuti. Novac je roba pa, kao što obiđete grad kad kupujete cipele ili pazar kad tražite breskve, isto pravilo primijenite i na svoje kune, eure, dolare, funte... da ne bi ispalo da ste dobili manje nego ste mogli.

SANJA STAPIĆ

Za euro - 7,18 kuna?!

Zlatko Zeljko iz udruge Juris Protecta proziva Erste da na svojim bankomatima strancima zaračunava nepovoljniji tečaj eura od njezinog službenog što potkrepljuje isplatnim listićem s bankomata na kojem se vidi da su jednom stranom turistu prošle subote podignute kune preračunate u eure po tečaju od 7,18 kune, dok je bančin službeni kupovni tečaj za euro tog dana bio 7,45 kuna. Zeljko smatra da su time stranci koji ne poznaju lokalne prilike i tečaj kune ostali uskraćeni za značajne iznose.

Iz Erste banke kažu da stranci na njihovim bankomatima mogu birati kako će podizati kune. Po standardnom, običnom načinu podignu kune a koliko je to u eurima i iznos tečaja doznat će naknadno, kada dobiju izvode svojih računa. Drugi je način, način kojeg je odabrao strani turist o kojem Zeljko govori, DCC usluga ili dinamična konverzija valute. Tom uslugom stranac uz kune dobiva njihovu automatsku konverziju u stranu valutu, iznos tečaja i točnog terećenja računa. Dodaju da nisu imali pritužbi od stranih korisnika na uslugu niti na iznos tečaja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
02. lipanj 2023 02:41