StoryEditor
HrvatskaŠegoni ne odustaju

Usred vale grade marinu, a protivnike kazneno prijavljuju: moćna familija u otvorenom sukobu s dijelom Velolučana

Piše Vladimir Matijanić
2. ožujka 2019. - 19:35

Ne samo što Šegone sedamstotinjak potpisa na peticiji protiv marine koju grade u Veloj Luci nije ponukalo da odustanu, nego su i nekolicinu najglasnijih protivnika projekta prijavili dubrovačkom Općinskom državnom odvjetništvu.

– Točno je da sam podnio prijave protiv četiri ili pet osoba Općinskom državnom odvjetništvu, ali ne mogu reći njihova imena jer će državni odvjetnici odlučiti o osnovanosti prijave – rekao nam je splitski odvjetnik Željko Gulišija, pravni zastupnik obitelji Šegon. Prijave su podnesene za kaznena djela prijetnje, zlostavljanja na radu, teškog sramoćenja i klevete, krivotvorenja i javnog poticanja na nasilje i mržnju.

Spor je nastao zbog lokacije marine: planirana je u velolučkoj uvali u kojoj će na betonskim temeljima, postavljenima u moru, niknuti i zgrada.

Bez inspekcije

Svemu unatoč, gradnja se nastavlja, a rok dovršetka je lipanj. Ove godine, dakako.

– Od oko 3900 mještana skupili smo nekih 700 potpisa, ali nismo ih predali nikome. Namjeravali smo načelnici, ali nismo uspjeli – ističe Ivo Burmas, neovisni vijećnik u velolučkom Općinskom vijeću.

– Trebamo četvoro od ukupno 13 vijećnika na svojoj strani da pokrenemo referendum za zaustavljanje gradnje marine na postojećoj lokaciji. Zasad nas je troje – veli Burmas, a mi pitamo ne čini li mu se na temelju brojki koje navodi da je većina i u mjestu i u Vijeću za marinu.

– Na izbore u Veloj Luci izlazi maksimalno 2200 ljudi. Ako je 700 potpisa, to znači da ih je oko trećine protiv. Potpisi su prikupljani u kratko vrijeme, htjelo ih se što prije skupiti i zaustaviti radove. Neki me i danas zovu doma, htjeli bi potpisati. Što se tiče Vijeća, vjerujem da bi na tajnom glasanju bila drukčija priča, znam i par njih iz SDP-a koji su rekli da bi glasali protiv – kaže Burmas, pa se na koncu osvrće na rad građevinskih inspektora:

– Poslana je prijava i njima, ali do danas nisu izašli na teren. Interesantno, dva dana nakon prijave uklonjena je većina prijavljenih nedostataka, a da inspekcija nije ni došla – informira nas vijećnik.

Javili smo se mailom Ivi Šegonu, investitoru. Zanimalo nas je kako napreduju radovi te kada će marina biti otvorena. Stigao nam je odgovor iz PR agencije koja u njegovo ime komunicira s javnošću:

"Rokove izgradnje marine u Veloj Luci smo u više navrata komunicirali te nema novih informacija vezano uz iste."

Početak ovog lipnja

Načelnica Katarina Gugić nešto je preciznija:

– Prema najnovijim informacijama od prošlog tjedna, ako sve bude išlo po planu, investitor tvrdi da bi luka nautičkog turizma trebala početi s radom u mjesecu lipnju 2019. godine.

Investitor Ivo sin je znatno poznatijeg Branka Šegona, pomoćnika ministra financija u vremenu kada je to bio Slavko Linić u vladi Zorana Milanovića. Šegoni su imućna familija, u Veloj Luci već imaju nekoliko objekata, a marina će im biti najveći projekt.

#MARINA#VELA LUKA#ŠEGON

Izdvojeno

06. srpanj 2020 14:58