StoryEditorOCM
Hrvatskaza koji tjedan

Uskoro stiže 500.000 doza cjepiva protiv gripe, evo za koga je besplatno. Dr. Kolarić objasnio nam je u čemu je prednost četverovalentne vakcine

18. rujna 2020. - 12:13

Kako bi se izbjegli mogućnost da u isto vrijeme obolite od COVID-a i gripe, jer čak i kod ljudi koji su u punom zdravlju kombinacija tih dviju bolesti ne bi imala lagan tijek, liječnici savjetuju svakako cijepljenje protiv gripe.

Ove godine, kako nam potvrđuje prof. dr. Branko Kolarić, epidemiolog i član Vladina Znanstvenog savjeta za koronavirus, cijepljenje protiv gripe počet će ranije nego inače.

- Prijašnjih godina obično bi cijepljenje protiv gripe startalo početkom studenoga, a sad vakcinu očekujemo za nekoliko tjedana, tako da bi cijepljenje moglo početi već tijekom listopada – kaže nam Kolarić, napominjući da cjepivo protiv gripe stvara imunitet jednu sezonu, odnosno traje negdje oko šest mjeseci do godinu dana.

Prije petnaestak godina broj osoba cijepljenih protiv gripe u Hrvatskoj kretao se oko pola milijuna, pa je onda pao na 250.000, da bi zadnje dvije godine nanovo počeo rasti.

- U sezoni 2017./2018. cijepili smo 300.000 ljudi, prošle godine oko 360 tisuća, a ove je godine ugovorena nabava 460.000 doza cjepiva. Hrvatski zavod za javno zdravstvo pokušat će preko objedinjene nabave EU-a dobiti još 40.000 doza i time smatramo da bi se obuhvatio maksimalan broj građana koji pripadaju u rizične skupine - napominje Kolarić.

Treba napomenuti kako je cjepivo za gripu besplatno za one iznad 65 godina i kronične bolesnike, dok ostali moraju platiti.

Osobe koje ne pripadaju rizičnim skupinama mogu se cijepiti komercijalno nabavljenim cjepivom u dogovoru s izabranim liječnikom. Cijena cjepiva lani je u ljekarnama bila između 70 i 100 kuna.

- Cjepivo protiv gripe se tek sad proizvodi zato što se analizira je li se dogodila neka značajnija promjena virusa od prošle sezone. Virus se, naime, promatra u zemljama južne polutke, gdje traje zima dok je kod nas ljeto, i tek onda, kad se vidi je li bilo nekih velikih mutacija, kreće proizvodnja vakcine – objašnjava dr. Kolarić.

Mali postotak cijepljenih

Prošle godine je ukupno procijepljeno 29 posto stanovnika starijih od 65 godina, što je porast cjepnog obuhvata u odnosu na godinu ranije, ali i dalje nedovoljno. Procijepljenost od 29 posto daleko je i ispod preporuka EU-a i Svjetske zdravstvene organizacije po kojima se primjerena zaštita starijih smatra ako ih je cijepljeno 75 posto.

image
Tomislav Krišto/Cropix


Bilo je godina kad tip gripe koji je bio dominantan nije bio cjepivom najbolje pogođen. Vakcina bi dobro pokrila soj A, ali ne i B, iako bi i oni pacijenti koji su imali tip B dobili lakše simptome budući da je cjepivo pružalo određenu razinu zaštite zahvaljujući antigenskoj sličnosti, odnosno tzv. križnoj zaštiti.

No, sadašnja su cjepiva četverovalentna i to više ne bi trebao biti problem. Još lani građani su cijepljeni takvim četverovalentnim cjepivom u čijoj se proizvodnji koriste dva soja virusa gripe tipa B, a ne jedan kao u ranijim trovalentnim cjepivima. To znatno smanjuje mogućnost nepodudarnosti antigenske linije virusa korištenog za proizvodnju cjepiva s virusom koji prevladava u cirkulaciji među stanovništvom.

Među prvima će vakcinu u listopadu dobiti osobe u domovima za starije i nemoćne. Nekoliko svjetskih znanstvenih studija govori o tome kako cijepljenje protiv gripe smanjuje teške komplikacije koronavirusa kod starijih od 65 godina, a onda i broj umrlih.

- Štićenici domova su najugroženija kategorija pučanstva, oni su ugroženiji od svojih vršnjaka koji nisu u zatvorenim skupinama. U domovina se svaka epidemija brže širi, stoga se oni moraju cijepiti među prvima. Već smo u domove poslali obavijesti da se na vrijeme napravi edukacija i maksimalno procijepe korisnici – kaže Kolarić.

Dosad svi koji su dobivali razna cjepiva u domovina zdravlja nisu morali prethodno predočiti negativan test na koronavirus, a tako će biti i s cijepljenjem protiv gripe - neće biti potrebno prethodno testiranje na COVID.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
09. veljača 2023 10:41