StoryEditor
Hrvatskasigurnost

Upozorenje za sve vlasnike vatrodojavnih sustava: zadnji je tren za promjene određene Zakonom iz 2020.!

Piše V.O.
5. siječnja 2021. - 07:00
Nikolina Vuković Stipaničev/Cropix

Godina 2020., osim globalne pandemije i niza prirodnih katastrofa u Hrvatskoj, donijela je i veliku promjenu za sve vlasnike većih poslovnih, stambenih, trgovačkih ili drugih objekata koji imaju obavezu ugradnje sustava za dojavu požara.

I baš s obzirom na sve što se zadnjih dana događa, zaštita nekretnina i dojava štete postali su iznimno aktualni.

Od 1. siječnja prošle godine, zbog izmjene Zakona o vatrogastvu, sve dojave o požarima unutar zaštićene zgrade morale bi ići izravno prema nadležnoj vatrogasnoj postaji, a ne preko zaštitarskih tvrtki kako je dotad bilo dozvoljeno. Svima koji još nisu napravili potrebne izmjene u sustavima prijeti kazna u visini od 10.000,00 do 50.000,00 kn.

Zbog velike raširenosti sustava za dojavu i gašenje požara ova promjena pogađa velik broj ljudi, stoga ne treba gubiti vrijeme. Izravna povezanost s nadležnom vatrogasnom postajom skraćuje vrijeme odaziva na uzbunu i, samim time, može ubrzati vrijeme evakuacije. Troškovi alarmiranja vatrogasnih postaja, kao i troškovi intervencija zbog lažnih dojava o požarima, sada se naplaćuju korisnicima ili vlasnicima vatrodojavnih sustava što će, dugoročno, zahtijevati ugradnju što kvalitetnijih detektora požara sa što manjom mogućnošću lažne ili slučajne aktivacije, objasnio je Marijan Kegalj, voditelj prodaje i marketinga tvrtke Electronic Security.

Kako se sustav za dojavu požara može integrirati s videonadzorom i je li to uopće potrebno kako bi se osigurala kvalitetna zaštita od požara?

Sustav za dojavu požaru često se integrira s videonadzorom, odnosno, videoanalitikom, kako bi, osim obavijesti o incidentu, osoba u kontrolnom centru dobila točnu lokaciju dima ili vatre te automatski mogla provjeriti stanje putem kamere koja je uočila problem. Konkretno, kada se senzori vatrodojavnog sustava pokrenu, videoanalitika usmjerava kamere na to mjesto i pokazuje radi li se velikom razornom požaru koji se brzo širi ili, na primjer, o lažnoj uzbuni. Iako je ova kombinacija dodatni stupanj zaštite, mnogi se odlučuju na nju jer daje uvid u stvarno stanje, ubrzava proces gašenja i umanjuje razornu šteta koju požar može prouzročiti.

image
Optički detektor dima
Electronic Security

Koje su nove tehnologije po pitanju vatrodojave kao i protupožarnih sustava?

Najnovije tehnologije u proizvodnji detektora požara čine sustav za dojavu požara veoma pouzdanim i sigurnim. Tako sada postoji nešto što se zove inteligentni “optičko-termički detektor” s dva optička i dva termička senzora i dvosmjernim izolatorom za najraniju detekciju požara i pokazivanje u svim okruženjima s teškim uvjetima okoline. Drugim riječima, otkrivaju se čak i naznake požara neovisno o lokaciji detektora, a postoje i različite dodatne opcije koje mogu analizirati situaciju i prekinuti lažne alarme uzrokovane, na primjer, dimom cigarete, kao i mnoge opcije različitih vrsta očitovanja čestica u zraku, s obzirom na zahtjeve prostora.

Koji su najbolji primjeri integracija vatrodojave sa sustavima tehničke zaštite?

Neke od, s razlogom, najpopularnijih vrsta integracije sustava tehničke zaštite s vatrodojavnim sustavom su videonadzor i evakuacijsko ozvučenje. Videonadzor omogućava provjeravanje stanja u štićenom prostoru u kojem je pokrenut alarm, dok evakuacijsko ozvučenje reagira na stanje u objektu te pokreće alarmnu signalizaciju i procedure obavještavanja prisutnih o napuštanju objekta. Sustavi kvalitetnih alarmnih ozvučenja napravljeni su kako bi i osobe s problemima sluha mogle sigurno napustiti ugrožene prostore pa tako, na primjer, automatski pojačavaju zvuk na slušnom aparatu. Valja dodati i mogućnost spajanja većine suvremenih sustava na web i mobilne aplikacije što omogućava provjeravanje situacije na terenu s udaljenih računala na koji su spojeni, primjerice, vlasnici objekta.

 Zbog čega je novi Zakon o vatrogastvu upitan, odnosno nejasan? Konkretno mislim na članak 44.? Kakva pitanja i nedoumice on budi kod pravnih osoba (a i fizičkih k tome)?

Kratko i jasno: novi Zakon predviđa spajanje postojećih, ali i svih nadolazećih, sustava vatrodojave s vatrogasnim postajama, no još uvijek ne znamo točnu cijenu održavanja takvog sustava.

Koliko je komplicirana njegova ugradnja i koliko dugo traje?

Ugradnja nije komplicirana, to je jedan od standardnih postupaka koji su na tržištu već neko vrijeme, a može trajati i nekoliko dana, ovisno o veličini i složenosti prostora.

Kolika sredstva treba izdvojiti za ugradnju / izmjene i što je s uvjetima koji već moraju biti zadovoljeni prije instaliranja samog sustava?

Cijene ugradnje kompletnog sustava ovise o samome objektu, njegovoj kompleksnosti i veličini, kao i željama klijenta. Iznosi se kreću u okvirima od nekoliko tisuća do nekoliko desetaka tisuća kuna što, kada gledate koliko vrijede životi i oprema koju čuvate takvim investicijama, nije puno. Izmjene i dopune tj. sama signalizacija i dojava alarma s postojećih vatrodojavnih sustava na CDS vatrogasnog društva ne zahtijevaju veći trošak odnosno cijene se kreću od nekoliko stotina kuna do nekoliko tisuća kuna ovisno da li je već u samoj ugradnju predviđen uređaj koji odašilje signale prema najbližoj vatrogasnoj postrojbi.

Koliko vatrodojavni sustavi ES-a mogu pomoći pravnim osobama prilikom hvatanja u koštac s novim zakonom?

Electronic Security, kao tvrtka koja se tehničkom zaštitom objekata bavi već 30 godina, ovlaštena je za postavljanje i provjeru ispravnosti sustava za dojavu požara što je nužni preduvjet ugradnje. Dugogodišnja suradnja s mnogim tvrtkama stvorila je podužu listu referenci, a i prije donošenja novoga Zakona o vatrogastvu određeni klijenti izravno su spajani s vatrogasnim postajama poput DVD Dugopolje, DVD Mladost – Kaštel Sućurac i DVD Komiža, tako da je procedura dobro poznata svim članovima tima.

Ovaj članak je izradio native studio Slobodne Dalmacije u suradnji s tvrtkom Electronic Security.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

11. siječanj 2021 09:13