StoryEditorOCM
Hrvatskaveliki gubitak

Uplakani roditelji ubijene Mihaele: ‘Do danas nam nitko iz policije nije izrazio sućut!‘

Piše Vijesti SD
3. prosinca 2023. - 15:29

Roditelji tragično nastradale Mihaele Berak (21) čiji je život naglo završen 21. rujna kad ju je iz službenog pištolja ubio policajac Marko Smažil, s kojim se kratko viđala, dali su intervju za HRT-ovu emisiju Nedjeljom u 2.

Mama Jadranka ispričala je da je bila radosna djevojka koja je oko sebe uvijek širila sreću.

- Naša Miha, naša radost, sve naše. Ona je bila dijete koje je oko sebe širilo pozitivu, okružena uvijek prijateljima, ambiciozna, uvijek smo suprug i ja znali reći da je imala svoj stav, od vremena kad je išla u vrtić znala je što će odjenuti... Pa sve do upisa na fakultet, kad je u sebi prepoznala onaj osjećaj da želi pomagati ljudima, da želi biti s djecom koja nemaju roditeljsku skrb, da želi podršku ženama koje su zlostavljane, koje su u sigurnim kućama, da svima njima pruži potrebnu podršku... - rekla je Mihaelina majka kroz suze.

- Tatu je zvala tajo, mamu je zvala mamice. I u onim trenucima kad je bilo najteže, ona je znala prići i uvijek onim svojim lijepim, crnim okicama pogledati, s puno sućuti, saslušati... Uvijek je vjerovala u dobro, znala je da ima dobro u ljudima. Mislila je da je svijet jedno sigurno mjesto. Bila je toliko puna dobrote i vedrine, borac za pravdu. 

- Željela je ove godine položiti vozački ispit. I sama je radila po tri posla i svugdje gdje je radila, svi su imali samo lijepe riječi. Nismo mogli pojmiti da se ona više neće vratiti na naša vrata. Ponekad se nadam, pogledam navečer kad se probudim, možda se pojavi i kaže ‘mama, to je bila šala, vratila sam se‘. Ne možemo, ne možemo shvatiti da našeg djeteta više nema. To je nemoguće - kazala je Mihaelina majka.

Roditelji su kroz suze rekli i da im gotovo tri mjeseca nakon ubojstva nitko iz policije dosad nije izrazio sućut.

- Pokušaj zataškavanja, prije toga laganje da je sama izvršila samoubojstvo, je nama samo dodatno ozljeđivana rana. Mi znamo svoje dijete, nitko nije mogao pojmiti to što se plasiralo u medijima. Ne mogu shvatiti da je netko to mogao tako plasirati. Mi smo saznali tko je Mihaelu ubio kad smo došli na patologiju. Mi smo sve iz medija čuli, nismo mogli doći sebi. Mi smo izgubili dijete, koje nam nitko ne može vratiti, ali taj nedostatak poštovanja prema žrtvi, prema roditeljima, sestri je nešto što podjednako boli. Nikad nam sućut nisu izjavili. Nitko - tužni su Mihaelini roditelji.

Policija branila službenika

Podsjetimo, u večernjim satima 21. rujna Marko Smažil, policajac koji je samo mjesec i pol ranije dobio službeni pištolj, upucao je Mihaelu. Smažil je prijavio njenu smrt tvrdeći da se sama ubila. Od tragičnog događaja do prijave prošlo je najmanje sat vremena, a iskaz da se djevojka sama ubila osporen je već na očevidu.

Tijelo djevojke pronađeno je na kauču, a s obzirom na to da je obilno krvarila policajci su zaključili da je krv morala zahvatiti i Smažilovu odjeću. Mediji su tad pisali da je odjeću stavio u perilicu rublja, a navodno se istuširao prije dolaska policije. Uzorci sa šaka žrtve i policajca, kao i preliminarni rezultati, isključili su mogućnost da je ona rukovala pištoljem.

Smažil je tad promijenio priču tvrdeći da je pištolj slučajno opalio dok ga je čistio. Ni to nije imalo smisla jer nije mogao objasniti zašto je repetirao pištolj i ubacio metak u cijev bez razloga.

Osječka je policija ustvrdila da se radi o ubojstvu iz nehaja, odnosno ubojstvo je policija okarakterizirala kao blaže kazneno djelo dovođenja u opasnost općeopasnom radnjom ili sredstvom. No istog dana Državno je odvjetništvo prekvalificiralo slučaj u ubojstvo koje je Smažil počinio namjerno.

Prema Protokolu o zajedničkom radu policije i Državnog odvjetništva u kaznenim predmetima, policija sama odlučuje o postupanju u tom slučaju. Također, iz DORH-a su potvrdili da neće istraživati osječku policiju, čiji je šef Krunoslav Patača u nekoliko navrata branio zaključak policijskog krim-istraživanja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
05. ožujak 2024 15:00