StoryEditorOCM
Hrvatskauporna uprava

Unatoč izviješću HZZO-a, Croatia Airlines nastavlja davati otkaze stjuardesama; U utorak štrajk

Piše PSD.
10. svibnja 2013. - 18:52
Unatoč rezultatima izviješća Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje (HZZO) o provedenoj kontroli masovnog bolovanja kabinskog osoblja Croatia Airlinesa, u hrvatskom nacionalnom avioprijevozniku nastavlja se postupak otkazivanja ugovora o radu za 42 člana kabinskog osoblja, stoji u priopćenju kompanije.

Nastavak priopćenja prenosimo u cijelosti:

Poslodavac i dalje izražava sumnju da je 42 zaposlenika kabinskog osoblja u razdoblju 30. travnja – 1. svibnja 2013. godine zlouporabilo institut bolovanja s ciljem organiziranja i sudjelovanja u prikrivenoj industrijskoj akciji.

Rezultati istrage HZZO-a koju je kompanija danas primila poslije 10 sati, obuhvatila je ukupno 49 članova kabinskog osoblja, koje je otvorilo masovno bolovanje, a utvrđeno je da je 48 bolovanja bilo medicinski opravdano, dok jedna osoba bolovanje nije niti otvorila.

S obzirom na rezultate provjere HZZO-a, Croatia Airlines danas je uputio zahtjev Ministarstvu zdravstva i socijalne skrbi, dakle instituciji nadležnoj za nadzor rada HZZO-a, da se očituje o rezultatima provedene kontrole opravdanosti bolovanja za navedene članove kabinskog osoblja.

Istodobno je zatražena i preporuka oko daljnjih mjera zdravstvene zaštite, koje bi se trebale poduzeti među zaposlenicima Croatia Airlinesa kako se slične bolesti ne bi opet ponovile u ovakvom masovnom obliku.

Od ministarstva je također zatražen odgovor na pitanje što se zapravo dogodilo kabinskom osoblju zrakoplova u razdoblju od 30. travnja do 1. svibnja 2013. jer na području grada Zagreba tada nije utvrđena nikakva epidemija, a putnici, kao ni piloti s kojima kabinsko osoblje dijeli radni prostor, nisu prijavili bilo kakva oboljenja.

S obzirom da su dijagnoze bolovanja raznolike, a riječ je o glavoboljama, zuboboljama, ukliještenosti u leđima, virozama te „određenom medicinskom problemu“, poslodavac smatra kako su neistinite tvrdnje Sindikata kabinskog osoblja zrakoplova o crijevnoj virozi kao glavnom razlogu bolovanja.

Iznenadni odlazak 48 članova kabinskog osoblja na bolovanje unutar samo 48 sati izazvalo je sumnje u opravdanost bolovanja, ponajviše zbog toga što je prosjek bolovanja porastao čak osam puta u odnosu na dosadašnji prosjek od 6 bolovanja.

Croatia Airlines već je pozvao osoblje s tržišta radne snage, a riječ je o kabinskom osoblju koje je već radilo u kompaniji i koje prolazi proces obnove znanja kako bi se uskoro moglo planirati za letove.

Zbog toga je netočna informacija da se raspisivanjem internog natječaja za člana kabinskog osoblja želi nadoknaditi mogući manjak raspoloživih posada, a u slučaju da se otkažu ugovori o radu za navedena 42 člana kabinskog osoblja.

Tri sindikata Croatia Airlinesa najavila štrajk u utorak 14. svibnja 2013.

Croatia Airlines obavještava korisnike svojih usluga da su tri sindikata (Hrvatskih sindikata prometnih pilota, Sindikat kabinskog osoblja i Samostalni hrvatski sindikat zaposlenika u zrakoplovstvu) najavila štrajk, koji počinje u utorak 14. svibnja 2013. u 6 sati.

Kompanija ističe da najavljeni štrajk znači samo djelomični poremećaj prometa, jer će  većina putnika biti prevezena prema redu letenja zrakoplovima Croatia Airlinesa, a ostali dio zrakoplovima partnerskih kompanija, odnosno unajmljenim zrakoplovima.

Putnicima i korisnicima usluga na raspolaganju je besplatni  telefon 0800 7777 za pozive iz Hrvatske i telefon Kontakt centra (+385 – 1) 6676-555 i 062 500505, na kojima se mogu dobiti detaljnije informacije o letovima i uvjetima putovanja tijekom štrajka.

Radno je vrijeme kontakt centra za vrijeme trajanja štrajka od 7 do 21 sat.

Na internetskom stranicama www.croatiaairlines.hr u ponedjeljak u 15 sati bit će objavljena lista otkazanih  letova u vrijeme štrajka.

Svi putnici koji su rezervirali i kupili kartu za neki od letova u vrijeme štrajka, moći će je zamijeniti bez nadoplate. U slučaju da putnik zatraži povrat novca za kupljenu kartu, na raspolaganju su mu sljedeće mogućnosti.

-  potpuni povratan novca za neiskorištene karte
-  djelomični povrat za djelomično iskorištene karte
-  potpuni povrat novca uvećan za 25 posto neto tarife. U tom se slučaju ne  isplaćuje novac, već se izdaje vrijednosni dokument koji se može zamijeniti za kartu za neki od letova Croatia Airlinesa (MCO).

Croatia Airlines iskreno žali zbog neugodnosti koje će biti uzrokovane štrajkom i zahvaljuje na razumijevanju.

CROATIA AIRLINES

PSD

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
20. ožujak 2023 22:24