StoryEditor
HrvatskaIN MEMORIAM

Umro Josip Kregar, sveučilišni profesor, nekadašnji političar i poznati društveni komentator. Milanović: Nikada nije odustao od borbe za istinu

Piše Ivanka Toma, Jutarnji.hr, Hina
15. kolovoza 2020. - 10:11

Josip Kregar, sveučilišni profesor, nekadašnji saborski zastupnik i bivši dekan Pravnog fakulteta, preminuo je u dobi od 67 godina, javlja Jutarnji list.

Rođen je 1. siječnja 1953. godine u Ogulinu, diplomirao je 1976. na Pravnom fakultetu u Zagrebu na kojem je pod mentorstvom čuvenog Eugena Pusića i doktorirao te godinama predavao sociologiju i sociologiju prava. Od 1999. godine ondje je bio predstojnik Katedre za sociologiju.

Bio je gostujući nastavnik na Sveučilištu u Grazu 1992. i Sveučilištu Yale u Sjedinjenim Državama, a predavao je i na poslijediplomskom studiju ljubljanskog Fakulteta za sociologiju, društvene znanosti i novinarstvo. U zvanje redovitog profesora izabran je 2001. godine. U dva je mandata od 2005. do 2009. godine obnašao dužnost dekana Pravnog fakulteta u Zagrebu te je bio član Rektorskog kolegija.

Od 1998. do 2002. bio je čelni čovjek udruge Transparency International Hrvatska, a svojedobno je bio i predsjednik Upravnog odbora Instituta Otvoreno društvo - Hrvatska i Centra za demokraciju i pravo Miko Tripalo. Kregar je bio i Vladin povjerenik za Grad Zagreb prije nego što je vlast preuzeo Milan Bandić, a kasnije je bio i zastupnik u zagrebačkoj Gradskoj skupštini te njezin potpredsjednik.

Za Vladu je izradio Nacionalni program za borbu protiv korupcije 2001. i 2006. godine i autor je prijedloga zakona o sprječavanju sukoba interesa, zakona o dostupnosti informacija i prijedloga reformi zakona o političkim strankama. Autor je i koautor u preko stotinu objavljenih radova.

U Hrvatski sabor je kao nezavisni zastupnik izabran s koalicijske liste SDP-a 2011. godine da bi kraj mandata dočekao kao član danas ugasle stranke Ive Josipovića Naprijed Hrvatska. Na posljednjim parlamentarnim izborima angažirao se u kampanji Restart koalicije na predstavljanju njihova programa reforme pravosuđa.

Bavio se problemima lokalne uprave i samouprave, korupcije, sukoba interesa i ljudskih prava i o tome je često istupao u medijima i na javnim tribinama. Svoj posljednji medijski istup imao je prije nekoliko dana u vidu kolumne na portalu Autograf u kojoj je komentirao odjeke obljetnice Oluje u Kninu.

Milanović: Nikada nije odustao od borbe za pravednost i transparentnost


Hrvatski predsjednik Zoran Milanović izrazio je u subotu sućut obitelji Josipa Kregara, koji je ujutro umro u Zagrebu, a kojega je naveo kao pravnika i sveučilišnog profesora, političara i analitičara koji nikada nije odustao od borbe za pravednost, istinu i transparentnost.

- S tugom sam primio vijest o iznenadnoj smrti Josipa Kregara, izražavam duboku i iskrenu sućut njegovoj obitelji - poručio je Milanović na Facebooku.

Istaknuo je da Kregar kao pravnik i sveučilišni profesor, a pogotovo kao političar i britki analitičar društvenih i političkih događanja, nikada nije odustao od borbe za pravednost, istinu i transparentnost.

- Godine našeg poznanstva uvjerile su me da u toj borbi nije poznavao kompromise, bio je pravnički čvrst u argumentima i ljudski iskren u namjerama. I uz sve što je napravio za svog života, jako će nam nedostajati njegova srčanost kojom je govorio i pisao do zadnjeg dana - zaključio je predsjednik.

Plenković izrazio sućut obitelji preminulog Josipa Kregara


Predsjednik Vlade Andrej Plenković izrazio je u subotu sućut obitelji  sveučilišnog profesora Josipa Kregara poručivši da će biti pamćen kao istaknut i cijenjeni stručnjak i sveučilišni profesor, dekan Pravnog fakulteta te angažirani političar.

- Kao istaknuti i cijenjeni stručnjak i profesor svoje je znanje, osim studentima na Pravnom fakultetu u Zagrebu, prenosio mnogim mladim naraštajima na europskim i svjetskim sveučilištima. Kao dekan Pravnog fakulteta te član Rektorskog kolegija pridonio je poboljšanju i jačanju znanstvenog i nastavnog rada fakulteta i Sveučilišta u Zagrebu - poručio je Plenković u priopćenju.

Istaknuo je kako je vijest o iznenadnoj i preranoj smrti Josipa Kregara primio sa žaljenjem te je uputio iskrenu sućut njegovoj obitelji.

- Pamtit ćemo ga i kao zastupnika u Hrvatskom saboru te angažiranog političara i autora zakonskih prijedloga i drugih radova iz područja lokalne uprave i samouprave, borbe protiv korupcije i sukoba interesa te zaštite ljudskih prava - dodao je.
 

SDP: Sjećat ćemo ga se kao čestitog, korektnog i skromnog čovjeka


Iz SDP -a su u subotu uputili sućut obitelji preminulog sveučilišnog profesora i pravnika Josipa Kregara, ističući da će ga se sjećati kao vrlo čestitog, korektnog i skromnog čovjeka koji je odgovorno i savjesno obnašao svaku svoju dužnost.

- Njegovim odlaskom ostajemo bez dragog prijatelja i kolege, s kojim je bilo iznimno zadovoljstvo surađivati i poznavati ga. (...) Neka mu je laka zemlja - poručili su iz SDP-a.

Iz SDP-a napominju da je posljednjih godinu dana Kregar obnašao dužnost predsjednika SDP-ovog Savjeta za politički sustav, sudjelujući u izradi brojnih zakonskih i programskih prijedloga stranke.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
02. kolovoz 2021 22:06