StoryEditor

Umjesto HFP-a s radom započeo AUDIO

Piše PSD.
1. travnja 2011. - 21:02
Umjesto Hrvatskog fonda za privatizaciju i Središnjeg ureda za upravljanje državnom imovinom u petak je sa radom započela Agencija za upravljanje državnom imovinom (Audio), koja će upravljati sa 427 poduzeća nominalno vrijednih 12 583 milijarde kuna, 223 poduzeća u kojima vrijednost rezerviranih vlasničkih pozicija iznosi 558 milijuna kuna, 42 milijuna hektara građevinskog zemljišta, 10,4 milijuna metara kvadratnih građevinskih objekata i pripadajućeg zemljišta, te 180 tisuća četvornih metara stambeno-poslovnih objekata.

Iako neće upravljati poslovanjem 15 javnih poduzeća čija je ukupna nominalna vrijednost kapitala 130 milijardi kuna, Agencija će biti zadužena za provedbu i kontrolu svih vlasničkih i organizacijskih transformacija tih kompanija.

No, Agencija neće kontrolirati upravljanje nad 2,34 milijuna hektara šuma i šumskog zemljišta, koje će ostati pod ingerencijom Hrvatskih šuma, kao ni 550 466 tisuća hektara poljoprivrednog zemljišta kojima će upravljati Ministarstvo poljoprivrede, a neće kontrolirati ni državno turističko zemljište, čije je upravljanje definirano Zakonom o turističkom zemljištu.

Te informacije su na konferenciji za novinare u petak iznijeli Petar Čobanković, potpredsjednik Vlade i predsjednik upravnog odbora Audia, te Vedran Duvnjak, ravnatelj Agencije, koji su istaknuli i kako će Agencija napraviti i registar državne imovine, ali nisu željeli precizirati u kojem roku bi se to moglo dogoditi.

„Ono što je značajna novost u radu Agencije jest da će ona provoditi restrukturiranje i sanaciju, što je jedan od preduvjeta za kvalitetnu privatizaciju“, ustvrdio je tom prilikom Čobanković, koji je rekao i kako još nije sastavljen popis svih nekretnina koji bi trebali biti u državnom vlasništvu, ali se kao vlasnički titulari još navode organizacije iz SFRJ.

Potpredsjednik Vlade također nije odgovorio ni na pitanje kolika je vrijednost imovine javnih poduzeća, dok je Vedran Duvnjak ustvrdio kako će u novoj Agenciji sa radom nastaviti 150 radnika bivšeg HFP-a i 57 radnika Ureda za upravljanje državnom imovinom.

Prema njegovim riječima, interese Agencije, odnosno države, će pred sudovima braniti Državno odvjetništvo. „Agencija će od DORH-a tražiti i da se očituje i da mišljenje prilikom nekih pravnih problema. To ne znači da će DORH donositi poslovne odluke, te odluke će donositi Agencija, a DORH će u takvim situacijama dati svoje mišljenje o nekom problemu“, naglasio je Duvnjak.

Frenki Laušić      
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

21. rujan 2020 06:29