StoryEditorOCM
HrvatskaSVE PO ZAKONU

Umjesto da maske u ljekarni platim 20,47 kuna, naručila sam ih internetom, za 1,18 kuna. Zašto su ‘zapele‘ na Carini, iako paket nije bio vrjedniji od 160 kuna?

9. ožujka 2021. - 20:14
A Czech soldier wearing protective equipment (PPE) including FFP2 face mask and face shield waits for patients at a testing station in the community centre of Chodova Plana town, western Bohemia, on March 3, 2021, during the ongoing coronavirus (Covid-19) pandemic. (Photo by Michal Cizek/AFP)Michal Cizek

Zbog pandemije, ali i povoljnijih cijena proizvoda koje naručujemo iz Kine, nezaustavljivo raste kupnja preko interneta.

Dok na ljeto na razini Europske unije ne krene najavljeno oporezivanje i onih pošiljaka male vrijednosti (znači i onih do 160 kuna vrijednosti) koje naručujemo iz trećih zemalja, užurbano kupujemo što nam treba, a tu su i zaštite maske.

Tako je i autorica ovih redaka preko AliExpressa naručila 100 komada FFP2 maski bez filtra za samo 118 kuna. Kako se radi o paketu vrijednosti ispod 160 kuna, začudilo nas je zbog čega je taj paket poslan u carinski postupak u kojem će se odrediti hoće li se na maske obračunati PDV ili čak i carina, pa smo odgovor zatražili od Carinske uprave.

Pitali smo i je li razlog tome što su iste maske u Hrvatskim ljekarnama skuplje,...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. travanj 2024 18:49