StoryEditorOCM
HrvatskaSVE PO ZAKONU

Umjesto da maske u ljekarni platim 20,47 kuna, naručila sam ih internetom, za 1,18 kuna. Zašto su ‘zapele‘ na Carini, iako paket nije bio vrjedniji od 160 kuna?

9. ožujka 2021. - 20:14
A Czech soldier wearing protective equipment (PPE) including FFP2 face mask and face shield waits for patients at a testing station in the community centre of Chodova Plana town, western Bohemia, on March 3, 2021, during the ongoing coronavirus (Covid-19) pandemic. (Photo by Michal Cizek/AFP)Michal Cizek

Zbog pandemije, ali i povoljnijih cijena proizvoda koje naručujemo iz Kine, nezaustavljivo raste kupnja preko interneta.

Dok na ljeto na razini Europske unije ne krene najavljeno oporezivanje i onih pošiljaka male vrijednosti (znači i onih do 160 kuna vrijednosti) koje naručujemo iz trećih zemalja, užurbano kupujemo što nam treba, a tu su i zaštite maske.

Tako je i autorica ovih redaka preko AliExpressa naručila 100 komada FFP2 maski bez filtra za samo 118 kuna. Kako se radi o paketu vrijednosti ispod 160 kuna, začudilo nas je zbog čega je taj paket poslan u carinski postupak u kojem će se odrediti hoće li se na maske obračunati PDV ili čak i carina, pa smo odgovor zatražili od Carinske uprave.

Pitali smo i je li razlog tome što su iste maske u Hrvatskim ljekarnama skuplje, i to čak 10, pa i 20 puta, pa se zato dodatno provjerava koliko smo ih platili prodavatelju iz Kine. No Carinska uprava nam objašnjenje nije dala, već nam je kao odgovor poslala link na svoju internet stranicu o carinskom postupku u poštanskom prometu.

Velika potrošnja

Zato samo možemo nagađati koji bi bio razlog. Količinu od 100 komada maski jedna obitelj u vrijeme pandemije potroši za tren, pa teško da je netko u Carini mogao pomisliti da je to puno komada samo za osobnu upotrebu.

Zato se vratimo na pitanje cijene. Napomenimo da se radi o FFP2 maskama koje su u Njemačkoj obvezne, a prema podacima Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo FFP maske bez ventila filtriraju udisani i izdisani zrak, zaustavljaju od 95 do 98 čestica aerosola, te zato osiguravaju i samozaštitu i vanjsku zaštitu.

Dok je ovom slučaju svaka maska kupljena preko AliExpressa koštala kunu i 18 lipa, u jednom od lanaca ljekarni u Hrvatskoj prodaju pet komada za 54,5 kuna, u drugoj ljekarni za komad traže 20,47 kuna....

O rastu cijena maski tijekom pandemije u Državnom inspektoratu su nam kazali da se ne može ograničiti ako je do toga došlo zbog povećanja nabavne cijene, što je, dodaju, upravo bio slučaj sa zaštitnim maskama.

– Vlada Republike Hrvatske donijela je Odluku o iznimnim mjerama kontrole cijena za određene proizvode radi sprječavanja negativnih učinaka promjene cijena ili radi sprječavanja monopolističkog određivanja cijena tih proizvoda, koja je stupila na snagu 16. ožujka 2020. godine.

Najviša cijena

– Zaštitne maske – kirurška, FFP2, FFP3 su između ostaloga proizvodi na koje se odnosi ova odluka. Sukladno zakonu, najvišom cijenom smatra se cijena na dan 30. siječnja 2020. godine, osim u slučajevima kada je do povećanja cijene proizvoda došlo isključivo iz razloga povećanja nabavne cijene proizvoda, što su najčešće bili razlozi porasta cijena zaštitnih maski. Odnosno, zbog ograničene ponude, a prevelike potražnje, nabavne cijene maski pretežito iz Kine dovele su do preljeva na konačnu prodajnu cijenu – kažu u Inspektoratu, te dodaju:

– Obavljeno je ukupno 776 inspekcijskih nadzora, te je utvrđeno devet nepravilnosti kod različitih gospodarskih subjekata vezano za prodaju i oglašavanje zaštitnih i pamučnih maski, kao i povećanje njihovih cijena.

Također, ističemo da su donesene dvije upravne mjere, i to u pogledu zabrane agresivne poslovne prakse sukladno odredbama Zakona o zaštiti potrošača te zabrana obavljanja radnji nepoštenog trgovanja sukladno odredbama Zakona o trgovini, podneseno je ukupno šest optužnih prijedloga prekršajnom sudu, o kojem ishodu prekršajnog postupka će odlučiti nadležni suda, te su izdana tri prekršajna naloga.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
06. lipanj 2023 16:15