StoryEditor
Hrvatskaa rejting pada...

Ultimatum iz HDZ-a: Ili Brkić ministar ili novi izbori

27. veljače 2016. - 10:38
Osijek,221015 Tomislav Karamarko i koalicijski partneri na 1. izbornom skupu Domoljubne koalicije odrzanom u Osijeku, sredisnji skup za IV. izbornu jedinicu. Na fotografiji: Milijan Brkic Foto: Emica Elvedji/CROPIX

Ili će Milijan Brkić biti novi ministar branitelja, ili ćemo na nove izbore. Tako glasi ultimatum koji je ovoga tjedna HDZ postavio pred Most s jasnim ciljem: da na čelo braniteljskog resora postavi svojega glavnog tajnika bez obzira na njegov skandal s prepisanim diplomskim radom.

Upravo Brkićev slučaj bio je tema višesatnog sastanka zastupnika i ministara Mosta koji je započeo u četvrtak predvečer, a završio tek oko ponoći. Dobar dio mostovaca svjestan je da se Brkićeva pozicija na dulji rok ne može braniti, jer je samo pitanje vremena kada će stručno vijeće Visoke policijske škole protiv njega ponoviti postupak i oduzeti mu diplomu zbog plagijata.

Isto tako, svjesni su i da bi Mostov glas za Brkića mogao značiti definitivan kraj idealima s kojima su Božo Petrov i njegovi suradnici odlučili krenuti u politiku i promijeniti ustaljeni obrazac ponašanja političara u Hrvatskoj i koji su Mostu na prošlim parlamentarnim izborima donijeli poziciju treće stranke u zemlji.

Ipak, suočeni s drastičnim padom vlastitog rejtinga – a posljednja istraživanja pokazuju da je Most s 15 pao na 10 posto potpore građana - nitko u toj stranci ne bi riskirao s novim izborima. U ovom se trenutku, naime, lako može dogoditi da, umjesto trijumfa, na njima dožive fjasko.

Zastupnik te stranke Miro Bulj ovoga je tjedna indirektno podržao Brkića, ističući da on ima za branitelje najvažniju diplomu, onu Domovinskog rata. To je, bar kako sada stvari stoje, njegovo osobno mišljenje, jer mostovci u četvrtak nisu donijeli nikakav zaključak kako će se ponašati u slučaju Brkić.

Sve je izvjesnije da će Most lopticu odluke prebaciti na premijera Tihomira Oreškovića. Ako se on usprotivi izboru Brkića, očekivati je da Most takvom njegovu potezu da potporu i sam javno ustane protiv Brkićeva izbora.

Ako pak premijer prihvati HDZ-ov prijedlog i Brkića Saboru predloži za novog ministra branitelja, Most će se naći pred teškim odabirom: ili prevariti vlastite birače i glasati za Brkića, ili odbiti HDZ-ova kandidata i izaći na nove izbore. Sa svim rizicima koje oni sa sobom nose.
 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. svibanj 2022 16:50