StoryEditor
HrvatskaSkupo i nedjelotvorno

Ulje kanabisa nitko ne kupuje, iz ljekarni povučene sve zalihe zbog isteka roka trajanja: 'Kao da je razrijeđeno, ništa mi nije pomagalo, opet sam se vratila crnom tržištu'

9. rujna 2018. - 21:05

Lijek kanabis nije dostupan na hrvatskom tržištu jer su u ožujku ove godine postojeće zalihe povučene s tržišta, i to zbog isteka roka trajanja.

To je informacija koju smo dobili od našeg distributera, jedinog koji distribuira kanabis u Hrvatskoj – govori nam farmaceut Mate Portolan, pomoćnik za stručne poslove ravnatelja ljekarničke ustanove "Ljekarna Splitsko-dalmatinske županije".

Ulje kanabisa, koje je još u lipnju 2016. godine u RH uvezeno iz Kanade, bilo je u pakiranju od 25 mililitara.

– Uvoznik toga kanabisova ulja je Imunološki zavod iz Zagreba, po odobrenju Ministarstva zdravstva RH. Postojale su dvije jačine lijeka. U jednoj je bilo 2,5 mg/ml djelatne tvari THC-a (tetrahidrokanabinola) po milimetru otopine i 2,5 CBD-a (kanabidiol), koji je također djelatna tvar. Te dvije djelatne tvari odgovorne su za djelovanje kanabisa u medicinske svrhe. To je bočica sa slabijom otopinom, odnosno slabijim djelovanjem, i njezina cijena je bila 761 kunu, dok je bočica koja je sadržavala 5 mg/ml THC-a i CBD-a koštala 1014 kuna – kazuje Portolan.

Ovisno o dijagnozi, lijek su pacijentima trebali propisivati liječnici opće prakse, i to na preporuku specijalista, a sve po Pravilniku o propisivanju i izdavanju lijekova.

– Najčešći specijalisti koji su trebali propisivati ovaj lijek, koji ne može izliječiti bolesnu osobu, ali može ublažiti simptome, jesu neurolozi, liječnici internističke onkologije, onkologije i radioterapije i pedijatrije. Lijek se izdavao na recept, ali trošak lijeka snosio je sam pacijent. I u tome treba tražiti razlog zbog čega smo, recimo, mi u "Ljekarni Splitsko-dalmatinske županije", koji pokrivamo oko 30 posto tržišta u Splitsko-dalmatinskoj županiji, od lipnja 2016. do ožujka 2018. godine izdali samo 40-ak bočica tog pripravka, što je puno manje od očekivanog – pojašnjava Portolan.

Pripravak od kanabisa najčešće se koristi kod multiple skleroze, za maligne bolesti, HIV i tzv. dječji epileptički sindrom...

– I nije samo cijena pripravka razlog malog izdavanja tog lijeka. Razlog je i taj što sami liječnici, koji bi morali prepisivati taj pripravak ili lijek, nisu u dovoljnoj mjeri upoznati s pozitivnim učincima ulja od kanabisa, pa ga nerado prepisuju pacijentima.

Dalje, činjenica je da su pacijenti naučili na veće koncentracije djelatne tvari u pripravku, pa im ova količina od 25 ml vrlo kratko traje. Tako jednom pacijentu jedna bočica jačeg pripravka, recimo za multiplu sklerozu, može najviše trajati sedam dana. I zamislite sada kada taj pacijent mora mjesečno potrošiti četiri bočice pripravka, a svaku bočicu mora platiti 1014 kuna. To je mjesečno 4048 kuna, a godišnje više od 48.500 kuna. Pitam se tko to u financijskom smislu može podnijeti? Dakle, razlog loše prodaje je cijena i ona je ključan faktor zašto ljudi nisu kupovali u većoj mjeri ovaj pripravak – uvjeren je Mate Portolan.

Dakle, u Hrvatsku bi trebali biti uvezeni jači pripravci ulja konoplje, jer ovi slabiji pripravci su vrlo skupi i nedjelotvorni, odnosno djelotvorni, ali ih se treba koristiti puno više, što iziskuje i veliki trošak kod pacijenata.

A da je to tako, govori i neslužbena informacija da kilogram ekstrakta kanabisa u kanabisovu ulju košta oko 250 tisuća eura, dok je na crnom tržištu ta cijena oko 50 tisuća eura.

Zbog toga se mnogi naši sugrađani, koji koriste u medicinske svrhe ulje od kanabisa, okreću crnom tržištu, koje proizvodi jače koncentrate koji su kudikamo jeftiniji.

Kada će i hoće li pripravci na bazi medicinske konoplje biti ponovno uvezeni u RH, upitali smo Imunološki zavod u Zagrebu.

– Pripravci na bazi medicinske konoplje uvoze se prema strogim propisima jer spadaju u kategoriju pripravaka koji sadrže droge ili psihotropne tvari. Da bi se daljnji uvoz mogao provesti, Imunološki zavod u suradnji s nadležnim tijelima intenzivno radi na usklađivanju uvoznih kvota. O točnim rokovima obavijestit ćemo hrvatsku javnost kada budu dogovoreni – rekli su nam.

'Ovo ilegalno ulje mi ublažava simptome'

Jedna od onih osoba kojima je potrebno ulje od kanabisa je i naša 54-godišnja sugrađanka koja boluje od maligne bolesti i koja je probala ulje od kanabisa koje se može kupiti u ljekarni, da bi se vrlo brzo vratila crnom tržištu i nastavila koristiti te pripravke ulja od kanabisa.

– Još 2009. godine oboljela sam od karcinoma dojke i imala sam pet operativnih zahvata. Karcinom se nakon devet godina vratio na kosti i sada dobivam kemoterapiju i imunoterapiju. Ulje od kanabisa sam počela koristiti još prije godine dana, kada sam nakon vađenja krvi ustanovila da su mi markeri "skočili u nebo". A kako sam potom više puta vadila markere, oni su bivali sve gori i gori.

Stoga sam počela uzimati ulje od kanabisa. Prvo sam koristila jedno ulje kupljeno u ljekarni. No, to ulje izgleda kao razrijeđeno, ali koristila sam ga i nije mi puno pomagalo. Kako se moje stanje pogoršavalo i kako su bolovi bili sve jači, počela sam nabavljati ulje na crnom tržištu, "u šprici", koje je zaista vrhunsko ulje, odnosno koje mi odmah, odnosno nedugo nakon uzimanja, ublaži simptome – kazuje nam naša sugovornica.

– Kada bi bolovi počeli, ja bih uzela ulje nabavljeno u ljekarni, stavila ga pod jezik te čekala rezultat, odnosno djelovanje. I ono bi počelo djelovati, ali bih uz njega morala koristiti i tablete, kako bi mi ublažili bol. Zato na crno nabavim tri "šprice" koje koštaju tri tisuće kuna, a traju mi od mjesec do mjesec i pol dana – zaključuje Splićanka.

Izdvojeno

11. srpanj 2020 20:17