stdClass Object ( [id] => 82534 [title] => Uhićeni članovi Uprave Hrvatske poštanske banke, Protega na skijanju - na plaću od 4 tisuće dali kredit od 50 milijuna kuna [alias] => uhiceni-clanovi-uprave-hrvatske-postanske-banke-protega-na-skijanju-na-placu-od-4-tisuce-dali-kredit-od-50-milijuna-kuna [catid] => 142 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>
CROPIX
Bivši predsjednici Uprave Hrvatske poštanske banke Josip Protega i Mario Kirinić te bivši član Uprave
Ivan Sladonja, kao i još četiri osobe kojima je ta banka odobrila nenamjenske kredite osumnjičeni su u srijedu započetoj antikorupcijskoj
akciji "Bankomat", izvijestilo je Ravnateljstvo policije, ne
otkrivajući identitet osumnjičenih.

No, od izvora bliskog istrazi doznaje se da su uhićeni Sladonja, Kirinić te još tri osobe, dok su Protega i još jedna osoba izvan Hrvatske. Mediji već pišu da je Protega na skijanju u Austriji.

Akciju "Bankomat" Policijski nacionalni ured za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta (PNUSKOK) pokrenuo je danas po nalogu USKOK-a, a u akciji sudjeluju i Zagrebačka, Splitsko-dalmatinska te Dubrovačko-neretvanska policijska uprava.

Josip Protega                                                                                                                CROPIX
Kriminalističko istraživanje provodi se zbog sumnje u počinjenje kaznenih djela vezanih za upravljanje kreditnim rizicima u HPB-u, nastalih odobravanjem nenamjenskih kredita, kažu u policiji, ne pojašnjavajući o čemu je riječ i o kojim iznosima kredita se radi, odnosno kolika je materijalna šteta.

"U ovom trenutku prerano je govoriti o tim stvarima jer je operativna akcija u tijeku, no možemo reći da se radi o višemilijunskim iznosima", kratko je Hini kazao Borovec.

U USKOK-u se nije mogla dobiti potvrda je li ih Protega kontaktirao. Kao i u policiji, u USKOK-u nisu željeli otkriti o kojim iznosima kredita se radi, odnosno kolika je materijalna šteta, no iz izvora bliskog akciji "Bankomat" doznaje se da je vrijednost kredita koje su dobila četvorica osumnjičenika oko 170 milijuna kuna. Navodno je riječ o anonimnim građanima koji su, kako se sumnja, na interevenciju utjecajnih osoba iz politike dobivali velike iznose kredita. Mediji nagađaju da je jedan od osumnjičenih lani Poreznoj upravi prijavljivao plaću od 4000 kuna, a od HPB-a je dobio kredit od 50 milijuna kuna bez ikakvih garancija.

Protegina kuća u Basaričekovoj ulici na zagrebačkom Gornjem gradu - vrijednost
joj se procjenjuje, nakon prošloljetne obnove, na 5 milijuna kuna/ CROPIX
Prema odredbama Zakona o kaznenom postupku, koje su unatrag pet mjeseci na snazi za predmete u nadležnosti USKOK-a, policija u roku od 12 sati od uhićenja osumnjičene mora predati pritvorskom nadzorniku, a potom ih USKOK u roku 10 sati mora ispitati. Istragu pokreće zamjenik ravnatelja USKOK-a, a ne više istražni sudac, dok odluku o jednomjesečnom istražnom zatvoru donosi sudac istrage. Bez njegove odluke USKOK osumnjičene može zadržati najdulje 48 sati od uhićenja.

Inače, Protega je na čelu HPB-a bio od studenog 2004. do kolovoza ove godine kada ga je, zajedno sa Sladonjom, Nadzorni odbora razriješio na prijedlog Vlade.

Mario Kirinić je, pak, bio predsjednik Uprave HPB-a u kratkom razdoblju od rujna do studenog 2004., a razriješen je jer nije zadovoljavao uvjete za tu funkciju. Njega je na čelnom mjestu u Upravi zamijenio Protega, a Kirinić je nakon toga u HPB-u postavljen za direktora financija.

PSD, JL, H

Protega: Bez komentara

U telefonskoj izjavi za HTV Protega je rekao kako se ne krije, te da je jutros razgovarao s USKOK-om.

Nije želio komentirati nikakve navode ni optužbe. Kaže kako nije niti jedan kredit odobrio prema nekakvom političkom nalogu.

Sanader doveo Protegu na čelo HPB-a

Josip Protega na čelo HPB-a došao je u ožujku 2005., i to na zahtjev tadašnjeg premijera Ive Sanadera. Iako se dosad spekuliralo da je Protega čovjek Luke Bebića, izvor Jutarnjeg lista iz financijskih krugova tvrdi kako je Protegin “čovjek za vezu” prema Sanaderu bio Marko Turić, saborski zastupnik HDZ-a i ravnatelj Klinike za tumore. Turić je navodno dobar prijatelj s ocem Josipa Protege.


Protega naveo Sanadera i Mesića kao one koji su intervenirali za kredite svojim miljenicima iz SMS-a i KIO Orahovice

 

Josip Protega je u razgovoru za prošlotjedni Nacional rekao da su mu se političari miješali u rad dok je bio na čelu banke, i to konkretno Ivo Sanader,  te predsjednik Stjepan Mesić.

"U mom poslu normalno je da sam kontaktirao s premijerom i predsjednikom države, kao i s pojedinim ministrima. Sa svima njima često sam razgovarao o kompletnom stanju u hrvatskom gospodarstvu, a ne samo o tomu komu bi se eventualno trebalo kreditno pomoći. Svi krediti koje smo davali prolazili su normalnu proceduru i nijedan nije izdan samo zato što je netko nazvao da se taj kredit odobri", kazao je Protega u razgovoru za Nacional.

Protega je potvrdio kako je bivši premijer intervenirao kako bi se pomoglo tvrtki SMS Srđana Mladinića.

"Kreditirali smo SMS mnogo prije konstrukcija koje su se počele stvarati oko veza te tvrtke s Podravkom. Mi smo to radili u vrijeme kada je SMS bio vrlo perspektivna tvrtka za koju su se borile sve banke. Svi su s njima htjeli surađivati. U tom trenutku bili smo sretni što možemo pomoći njihov daljnji razvoj. Kredit smo SMS-u dali 2006. O tome sam razgovarao i s premijerom Sanaderom. Nazvao je i interesirao se hoće li se toj tvrtki pomoći. Međutim, u to vrijeme nije ni trebao nazvati što se toga tiče, zbog poslovnih okolnosti koje sam opisao", tvrdi Protega.

"Ne vidim po čemu bi bilo neprimjereno da se ja kao čelnik domaće banke čujem s premijerom ili ministrom financija. Uostalom, čelnici svih velikih banaka koje su sudjelovale u poslovima s državom dolazili su na dogovore u Vladu. Pa i ovih dana se bankari susreću s premijerkom i dogovaraju o oporavku gospodarstva", kaže bivši šef HPB-a te u nastavku objašnjava svoj odnos s Ivom Sanaderom.

Protega je naveo da je za vrijeme svog 'vladanja' HPB-om imao kontakte i s predsjednikom Mesićem, vezane uz kreditiranje tvrtke KIO Orahovica.

"HBOR je sudjelovao u kreditiranju te tvrtke, koja je naš najveći proizvođač keramičkih pločica. Mi smo se uključili u tu transakciju. Predsjednik Mesić interesirao se može li se toj tvrtki pomoći. Našli smo model refinanciranja dugova prema drugim bankama i tvrtki se pomoglo, ali sigurno ne na štetu banke. Danas je to jedna od najmodernijih tvornica tog tipa u Europi, zapošljava više stotina radnika, ali i oni su u problemima zbog recesije. Bilo bi dobro da smo u mogućnosti i dodatno pomoći takvim tvrtkama", rekao je Josip Protega u razgovoru za Nacional.

 

 

HNB o poslovanju Hrvatske poštanske banke

Prioćenje iz HPB-a

Privođenje bivših članova Uprave i jednog zaposlenika Hrvatske poštanske banke ni na koji način ne utječe na poslovanje banke.

Odlukom Vlade Republike Hrvatske, vlasnika banke, u kolovozu ove godine imenovana je nova Uprava koja je sredinom rujna, po dobivanju suglasnosti Hrvatske narodne banke preuzela upravljanje bankom. Od tada banka bilježi poboljšanje svih pokazatelja poslovanja kao što su likvidnost, upravljanje svim vrstama rizika, osobito kreditnim, rast štednje građana i depozita pravnih osoba te ostvarenje operativne dobiti.

Zaposlenik banke koji je priveden zajedno s bivšim članovima Uprave imao je ovlaštenja kao član Uprave, a koja su dolaskom nove Uprave u rujnu 2009. ukinuta.

HPB danas ima čvrstu potporu vlasnika, stručno i predano vodstvo i zaposlenike te povjerenje svojih klijenata što je garancija njenog stabilnog poslovanja i preduvjet za stvaranje jake nacionalne banke.

Ured za korporativne komunikacije HPB-a

Ispravak netočnog navoda

Poštovani,

u ime Hrvatske poštanske banke ovim vas putem molim da ispravite netočne informacije objavljene u današnjim medijima, a koje se tiču bivše Uprave HPB-a.

1) Marijo Kirinić nikad nije bio predsjednik niti član Uprave HPB-a. On je još uvijek zaposlenik banke, koji je imao ovlaštenja člana Uprave, a koja su mu nakon dolaska nove Uprave HPB-a, ukinuta.

2) Ivan Sladonja je bivši član Uprave Hrvatske poštanske banke smijenjen Odlukom Vlade u kolovozu 2009. godine. Isto se odnosi i na bivšeg predsjednika Uprave Josipa Protege.

Zahvaljujem i srdačno pozdravljam,

Renata Lacković
Specijalist
Ured za korporativne komunikacije

 

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [extra_fields_search] => * [created] => 2009-12-30 11:14:35 [created_by] => 34 [created_by_alias] => [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2010-01-04 21:23:03 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2009-12-30 11:13:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 11040 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 142 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz Hrvatske. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, hrvatska [secure] => 0 [page_title] => Hrvatska [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 1 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => { "is_import_from_dnn": true, "incptvocmimagegalleryIGParameters": "default", "incptvocmimagegalleryocmIGposition": "OcmAfterDisplayContent", "incptvocmimagegalleryocmIGtheme": "CameraSlideshow", "incptvocmimagegalleryImages": [ "/Archive/images/2009/12/30/Novosti/protega4-250309.jpg" ], "incptvocmimagegalleryImageTitles": [ "" ], "incptvocmimagegalleryImageDescriptions": [ "" ], "incptvocmimagegalleryImageFocus": [ "50:50" ], "incptvocmimagegalleryImageDimensions": [ { "size0": "700x451" } ] } [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 0 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 142 [name] => Hrvatska [alias] => hrvatska [description] => [parent] => 119 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 1 [params] => {"inheritFrom":"119","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"0","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-02-21 11:58:02","customparams_modified":"2019-02-21 11:58:02","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 38 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 3 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 4880410 Threads: 4 Questions: 172779627 Slow queries: 74840 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 5048902 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 50 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front04 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => SELECT id, value, type FROM #__ocm_extra_fields ef WHERE ef.published = 1 [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /vijesti/hrvatska ) [additional_categories] => Array ( ) [link] => /vijesti/hrvatska/uhiceni-clanovi-uprave-hrvatske-postanske-banke-protega-na-skijanju-na-placu-od-4-tisuce-dali-kredit-od-50-milijuna-kuna-82534 [printLink] => /vijesti/hrvatska/uhiceni-clanovi-uprave-hrvatske-postanske-banke-protega-na-skijanju-na-placu-od-4-tisuce-dali-kredit-od-50-milijuna-kuna-82534?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 196750 [name] => josipprotega [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => josipprotega [link] => /tag/josipprotega ) [1] => stdClass Object ( [id] => 215262 [name] => hpb [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => hpb [link] => /tag/hpb ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Uhićeni članovi Uprave Hrvatske poštanske banke, Protega na skijanju - na plaću od 4 tisuće dali kredit od 50 milijuna kuna [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => [name] => [username] => [email] => [password] => [password_clear] => [block] => [sendEmail] => [registerDate] => [lastvisitDate] => [activation] => [params] => [groups] => Array ( ) [guest] => 1 [lastResetTime] => [resetCount] => [requireReset] => [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [link] => /autor/2024-05-20-14-08-13-34 [profile] => Joomla\CMS\Object\CMSObject Object ( [_errors:protected] => Array ( ) [gender] => ) [avatar] => /components/com_ocm/images/placeholder/user.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/images/2009/12/30/Novosti/protega4-250309.jpg [galleryCount] => 1 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/images/2009/12/30/Novosti/protega4-250309.jpg [title] => ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}
CROPIX
Bivši predsjednici Uprave Hrvatske poštanske banke Josip Protega i Mario Kirinić te bivši član Uprave
Ivan Sladonja, kao i još četiri osobe kojima je ta banka odobrila nenamjenske kredite osumnjičeni su u srijedu započetoj antikorupcijskoj
akciji "Bankomat", izvijestilo je Ravnateljstvo policije, ne
otkrivajući identitet osumnjičenih.

No, od izvora bliskog istrazi doznaje se da su uhićeni Sladonja, Kirinić te još tri osobe, dok su Protega i još jedna osoba izvan Hrvatske. Mediji već pišu da je Protega na skijanju u Austriji.

Akciju "Bankomat" Policijski nacionalni ured za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta (PNUSKOK) pokrenuo je danas po nalogu USKOK-a, a u akciji sudjeluju i Zagrebačka, Splitsko-dalmatinska te Dubrovačko-neretvanska policijska uprava.

Josip Protega                                                                                                                CROPIX
Kriminalističko istraživanje provodi se zbog sumnje u počinjenje kaznenih djela vezanih za upravljanje kreditnim rizicima u HPB-u, nastalih odobravanjem nenamjenskih kredita, kažu u policiji, ne pojašnjavajući o čemu je riječ i o kojim iznosima kredita se radi, odnosno kolika je materijalna šteta.

"U ovom trenutku prerano je govoriti o tim stvarima jer je operativna akcija u tijeku, no možemo reći da se radi o višemilijunskim iznosima", kratko je Hini kazao Borovec.

U USKOK-u se nije mogla dobiti potvrda je li ih Protega kontaktirao. Kao i u policiji, u USKOK-u nisu željeli otkriti o kojim iznosima kredita se radi, odnosno kolika je materijalna šteta, no iz izvora bliskog akciji "Bankomat" doznaje se da je vrijednost kredita koje su dobila četvorica osumnjičenika oko 170 milijuna kuna. Navodno je riječ o anonimnim građanima koji su, kako se sumnja, na interevenciju utjecajnih osoba iz politike dobivali velike iznose kredita. Mediji nagađaju da je jedan od osumnjičenih lani Poreznoj upravi prijavljivao plaću od 4000 kuna, a od HPB-a je dobio kredit od 50 milijuna kuna bez ikakvih garancija.

Protegina kuća u Basaričekovoj ulici na zagrebačkom Gornjem gradu - vrijednost
joj se procjenjuje, nakon prošloljetne obnove, na 5 milijuna kuna/ CROPIX
Prema odredbama Zakona o kaznenom postupku, koje su unatrag pet mjeseci na snazi za predmete u nadležnosti USKOK-a, policija u roku od 12 sati od uhićenja osumnjičene mora predati pritvorskom nadzorniku, a potom ih USKOK u roku 10 sati mora ispitati. Istragu pokreće zamjenik ravnatelja USKOK-a, a ne više istražni sudac, dok odluku o jednomjesečnom istražnom zatvoru donosi sudac istrage. Bez njegove odluke USKOK osumnjičene može zadržati najdulje 48 sati od uhićenja.

Inače, Protega je na čelu HPB-a bio od studenog 2004. do kolovoza ove godine kada ga je, zajedno sa Sladonjom, Nadzorni odbora razriješio na prijedlog Vlade.

Mario Kirinić je, pak, bio predsjednik Uprave HPB-a u kratkom razdoblju od rujna do studenog 2004., a razriješen je jer nije zadovoljavao uvjete za tu funkciju. Njega je na čelnom mjestu u Upravi zamijenio Protega, a Kirinić je nakon toga u HPB-u postavljen za direktora financija.

PSD, JL, H

Protega: Bez komentara

U telefonskoj izjavi za HTV Protega je rekao kako se ne krije, te da je jutros razgovarao s USKOK-om.

Nije želio komentirati nikakve navode ni optužbe. Kaže kako nije niti jedan kredit odobrio prema nekakvom političkom nalogu.

Sanader doveo Protegu na čelo HPB-a

Josip Protega na čelo HPB-a došao je u ožujku 2005., i to na zahtjev tadašnjeg premijera Ive Sanadera. Iako se dosad spekuliralo da je Protega čovjek Luke Bebića, izvor Jutarnjeg lista iz financijskih krugova tvrdi kako je Protegin “čovjek za vezu” prema Sanaderu bio Marko Turić, saborski zastupnik HDZ-a i ravnatelj Klinike za tumore. Turić je navodno dobar prijatelj s ocem Josipa Protege.


Protega naveo Sanadera i Mesića kao one koji su intervenirali za kredite svojim miljenicima iz SMS-a i KIO Orahovice

 

Josip Protega je u razgovoru za prošlotjedni Nacional rekao da su mu se političari miješali u rad dok je bio na čelu banke, i to konkretno Ivo Sanader,  te predsjednik Stjepan Mesić.

"U mom poslu normalno je da sam kontaktirao s premijerom i predsjednikom države, kao i s pojedinim ministrima. Sa svima njima često sam razgovarao o kompletnom stanju u hrvatskom gospodarstvu, a ne samo o tomu komu bi se eventualno trebalo kreditno pomoći. Svi krediti koje smo davali prolazili su normalnu proceduru i nijedan nije izdan samo zato što je netko nazvao da se taj kredit odobri", kazao je Protega u razgovoru za Nacional.

Protega je potvrdio kako je bivši premijer intervenirao kako bi se pomoglo tvrtki SMS Srđana Mladinića.

"Kreditirali smo SMS mnogo prije konstrukcija koje su se počele stvarati oko veza te tvrtke s Podravkom. Mi smo to radili u vrijeme kada je SMS bio vrlo perspektivna tvrtka za koju su se borile sve banke. Svi su s njima htjeli surađivati. U tom trenutku bili smo sretni što možemo pomoći njihov daljnji razvoj. Kredit smo SMS-u dali 2006. O tome sam razgovarao i s premijerom Sanaderom. Nazvao je i interesirao se hoće li se toj tvrtki pomoći. Međutim, u to vrijeme nije ni trebao nazvati što se toga tiče, zbog poslovnih okolnosti koje sam opisao", tvrdi Protega.

"Ne vidim po čemu bi bilo neprimjereno da se ja kao čelnik domaće banke čujem s premijerom ili ministrom financija. Uostalom, čelnici svih velikih banaka koje su sudjelovale u poslovima s državom dolazili su na dogovore u Vladu. Pa i ovih dana se bankari susreću s premijerkom i dogovaraju o oporavku gospodarstva", kaže bivši šef HPB-a te u nastavku objašnjava svoj odnos s Ivom Sanaderom.

Protega je naveo da je za vrijeme svog 'vladanja' HPB-om imao kontakte i s predsjednikom Mesićem, vezane uz kreditiranje tvrtke KIO Orahovica.

"HBOR je sudjelovao u kreditiranju te tvrtke, koja je naš najveći proizvođač keramičkih pločica. Mi smo se uključili u tu transakciju. Predsjednik Mesić interesirao se može li se toj tvrtki pomoći. Našli smo model refinanciranja dugova prema drugim bankama i tvrtki se pomoglo, ali sigurno ne na štetu banke. Danas je to jedna od najmodernijih tvornica tog tipa u Europi, zapošljava više stotina radnika, ali i oni su u problemima zbog recesije. Bilo bi dobro da smo u mogućnosti i dodatno pomoći takvim tvrtkama", rekao je Josip Protega u razgovoru za Nacional.

 

 

HNB o poslovanju Hrvatske poštanske banke

Prioćenje iz HPB-a

Privođenje bivših članova Uprave i jednog zaposlenika Hrvatske poštanske banke ni na koji način ne utječe na poslovanje banke.

Odlukom Vlade Republike Hrvatske, vlasnika banke, u kolovozu ove godine imenovana je nova Uprava koja je sredinom rujna, po dobivanju suglasnosti Hrvatske narodne banke preuzela upravljanje bankom. Od tada banka bilježi poboljšanje svih pokazatelja poslovanja kao što su likvidnost, upravljanje svim vrstama rizika, osobito kreditnim, rast štednje građana i depozita pravnih osoba te ostvarenje operativne dobiti.

Zaposlenik banke koji je priveden zajedno s bivšim članovima Uprave imao je ovlaštenja kao član Uprave, a koja su dolaskom nove Uprave u rujnu 2009. ukinuta.

HPB danas ima čvrstu potporu vlasnika, stručno i predano vodstvo i zaposlenike te povjerenje svojih klijenata što je garancija njenog stabilnog poslovanja i preduvjet za stvaranje jake nacionalne banke.

Ured za korporativne komunikacije HPB-a

Ispravak netočnog navoda

Poštovani,

u ime Hrvatske poštanske banke ovim vas putem molim da ispravite netočne informacije objavljene u današnjim medijima, a koje se tiču bivše Uprave HPB-a.

1) Marijo Kirinić nikad nije bio predsjednik niti član Uprave HPB-a. On je još uvijek zaposlenik banke, koji je imao ovlaštenja člana Uprave, a koja su mu nakon dolaska nove Uprave HPB-a, ukinuta.

2) Ivan Sladonja je bivši član Uprave Hrvatske poštanske banke smijenjen Odlukom Vlade u kolovozu 2009. godine. Isto se odnosi i na bivšeg predsjednika Uprave Josipa Protege.

Zahvaljujem i srdačno pozdravljam,

Renata Lacković
Specijalist
Ured za korporativne komunikacije

 

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/vijesti/hrvatska/uhiceni-clanovi-uprave-hrvatske-postanske-banke-protega-na-skijanju-na-placu-od-4-tisuce-dali-kredit-od-50-milijuna-kuna-82534 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=cdd6adc106a59199b5a374d03620d661c5b7d02d [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Uhi%C4%87eni+%C4%8Dlanovi+Uprave+Hrvatske+po%C5%A1tanske+banke%2C+Protega+na+skijanju+-+na+pla%C4%87u+od+4+tisu%C4%87e+dali+kredit+od+50+milijuna+kuna&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fhrvatska%2Fuhiceni-clanovi-uprave-hrvatske-postanske-banke-protega-na-skijanju-na-placu-od-4-tisuce-dali-kredit-od-50-milijuna-kuna-82534 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fhrvatska%2Fuhiceni-clanovi-uprave-hrvatske-postanske-banke-protega-na-skijanju-na-placu-od-4-tisuce-dali-kredit-od-50-milijuna-kuna-82534 )
Array ( [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) )
StoryEditorOCM

Uhićeni članovi Uprave Hrvatske poštanske banke, Protega na skijanju - na plaću od 4 tisuće dali kredit od 50 milijuna kuna

Piše PSD.
30. prosinca 2009. - 12:13
CROPIX
Bivši predsjednici Uprave Hrvatske poštanske banke Josip Protega i Mario Kirinić te bivši član Uprave
Ivan Sladonja, kao i još četiri osobe kojima je ta banka odobrila nenamjenske kredite osumnjičeni su u srijedu započetoj antikorupcijskoj
akciji "Bankomat", izvijestilo je Ravnateljstvo policije, ne
otkrivajući identitet osumnjičenih.

No, od izvora bliskog istrazi doznaje se da su uhićeni Sladonja, Kirinić te još tri osobe, dok su Protega i još jedna osoba izvan Hrvatske. Mediji već pišu da je Protega na skijanju u Austriji.

Akciju "Bankomat" Policijski nacionalni ured za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta (PNUSKOK) pokrenuo je danas po nalogu USKOK-a, a u akciji sudjeluju i Zagrebačka, Spl...
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
20. svibanj 2024 16:08