StoryEditor
Hrvatskanagrađivani splitski tjednik prestaje izlaziti

Ugasio se ‘Feral’

Piše PSD.
19. lipnja 2008. - 21:22

Dvadeset pet godina nakon što je utemeljen kao satirički podlistak Slobodne Dalmacije i petnaest godina nakon što je prerastao u tjednik, “Feral Tribune” objavio je izlazak posljednjega broja.

List “hrvatskih anarhista, protestanata i heretika” devedesetih je godina zasluženo uživao u reputaciji najdosljednijega kritičara Tuđmanova režima, hrabro se hvatajući u koštac s temama kao što su hrvatski ratni zločini i pretvorbene pljačke. I smjene vlasti 2000. godine tjednik je s jednakom beskompromisnošću nastavio secirati društvene anomalije, te otvarati bolna i traumatična pitanja. “Feralove” velike zasluge za demokratizaciju ovih prostora prepoznate su i u svijetu, pa je list u međuvremenu postao najnagrađivanija hrvatska tiskovina.

Posljednjih godina naklada se nije uspjela održati na razini ugleda toga lista, tjednik su napustili mnogi dugogodišnji suradnici, pa čak i jedan od njegovih utemeljitelja.

Zaključna epizoda duge borbe za preživljavanje u novim uvjetima na novinskome tržištu “odjavljena” je danas, izlaskom posljednjega, 1185. broja.

 S. D.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
10. kolovoz 2022 07:19