StoryEditorOCM
Hrvatskaod rujna nove knjige

Udžbenici iz povijesti mijenjaju se zbog Sanadera i Mesića; Vlada uklanja dijelove iz knjiga za vjeronauk

Piše PSD.
1. ožujka 2013. - 23:20
Već od početka nove školske godine, u rujnu, u osnovne i srednje škole ući će novi, izmijenjeni udžbenici iz povijesti.

– To je godinu dana ranije nego što istječe četverogodišnji rok na koji su odobreni svi postojeći udžbenici u školama, s obzirom da u školskoj godini 2014./2015. učenici trebaju dobiti potpuno nove knjige iz svih predmeta, koji će u uporabi biti do 2019. godine – potvrdio nam je Željko Jovanović, ministar obrazovanja.

Namjeri Ministarstva da udžbenike iz povijesti mijenja prije isteka službenog roka, kako doznajemo, “kumovali” su pogrešni podaci vezani uz noviju hrvatsku povijest, dakle gradivo koje se uči u osmom razredu osnovne škole, te u četvrtom razredu gimnazija, odnosno drugom razredu strukovnih škola.

Tako je, primjerice, u nekoliko udžbenika iz povijesti Stjepan Mesić još uvijek predsjednik Republike, Ivo Sanader je premijer, Anti Gotovini traje suđenje u Haagu, Osama bin Laden je u bijegu, a Hrvatska, dakako, nije članica Europske unije (što bi do rujna, kada počinje nova školska godina, već trebala biti).

Ideološke intervencije

No, osim faktografskih, trebale bi se mijenjati i “ideološke intervencije koje utječu na svijest cijele jedne generacije”, kaže ministar Jovanović. No, o čemu je točno riječ, zasad ne želi detaljnije govoriti, dok Agencija za odgoj i obrazovanje, kojoj je povjeren posao prosudbe aktualnih udžbenika, ne završi posao.

Podsjetimo, predsjednik Ivo Josipović prošle je godine, na komemoraciji jasenovačkim žrtvama, kritizirao postojeće udžbenike iz povijesti da ne prikazuju potpunu istinu o Drugom svjetskom ratu. Neke su braniteljske udruge, pak, od ministra nedavno zahtijevale uvođenje novog predmeta od jeseni – “hrvatski obrambeni Domovinski rat”, jer smatraju kako se o Domovinskom ratu premalo uči u školama, a novi moment su i oslobađajuće presude generalima Anti Gotovini i Mladenu Markaču.

No, hoće li od jeseni sve te izmjene biti unesene u udžbenike, teško je reći dok Agencija ne obavi prosudbu. Osim toga, Ministarstvo, kako doznajemo, o svojim namjerama nije još obavijestilo izdavače s kojima se sastanak tek priprema.

Nužne dopune

– Želja je Ministarstva da učenici uče relevantne činjenice. Upozoreni smo kako se u udžbenicima nalaze zastarjeli podaci i ono što možemo sa sigurnošću reći jest da će biti izmijenjeni oni dijelovi koji govore, primjerice, da je Stjepan Mesić hrvatski predsjednik, a Ivo Sanader premijer.

Ako Agencija prosudi da su izmjene nužne, jer utječu na vjerodostojnost sadržaja i upućuju učenike na pogrešne zaključke, nakladnici će u zadanom roku pristupiti izmjenama udžbenika – potvrdio je Jovanović. Na upit hoće li preporučiti autorima da u udžbenike odmah unesu i podatak o oslobađajućoj presudi generalima, ministar dodaje:

– Agencija će na temelju stručne prosudbe odrediti koje su izmjene i dopune nužne. To uključuje i prosudbu novije hrvatske povijesti, pa tako i haaške presude Gotovini i Markaču – kaže Jovanović.

No, udžbenici iz ostalih predmeta do jeseni se vjerojatno neće mijenjati.

– Svjesni smo problema vezanih uz udžbenike i iz ostalih predmeta, no bojimo se da u tako kratkom razdoblju oni neće moći biti kvalitetno izmijenjeni. Ministarstvo si je zadalo cilj da u školskoj godini 2014./2015., kada bi trebala startati nova škola, svi učenici uče iz nove generacije udžbenika – najavljuje ministar Jovanović.

Izdavači s kojima smo neslužbeno razgovarali potvrdili su nam da iz Ministarstva još nisu dobili nikakvu obavijest o ovome, ali neslužbeno kažu da će imati dovoljno vremena unijeti promjene u udžbenike iz povijesti za novu školsku godinu.

Neprihvatljive formulacije

Prof. dr. Neven Budak, redoviti profesor na Odsjeku za povijest zagrebačkoga Filozofskog fakulteta i posebni savjetnik premijera Zorana Milanovića za znanost, nema ništa protiv da se u udžbenicima iz povijesti izmijene faktografske pogreške, poput onih o predsjedniku i premijeru, ali neka opsežnija zadiranja u građu, kaže, nisu potrebna. O haaškim presudama hrvatskim generalima kaže:

– Hoće li to uvrstiti u udžbenik ili ne, ovisi o autoru udžbenika. Osobno, nemam ništa protiv da presuda uđe u udžbenike jer ima reperkusije na ocjenu Domovinskog rata. Osim toga, djeca koja će o tome učiti ionako su to doživjela i čula. Međutim, postoje i neke neprihvatljive formulacije o Drugom svjetskom ratu, koje određene zločine ne osuđuju dovoljno jasno.

– Što, nema premijera Milanovića u udžbenicima, pa ih zato sada trebamo mijenjati? – ironično je prokomentirala prof. dr. Snježana Koren, autorica udžbenika iz povijesti za osmi razred osnovne škole.

Iako većina autora udžbenika s kojima smo razgovarali nema ništa protiv uvrštenja haaških presuda u udžbenike, prof. dr. Koren pita:

– Znači, sada nam Haag može krojiti povijest? Vlasti trebaju već jednom shvatiti da ne mogu propisivati što ljudi trebaju misliti o povijesti. Jesmo li zato trebali mijenjati udžbenike prošle godine u vrijeme arapskog proljeća? – pita prof. dr. Koren.

MARIJANA CVRTILA

Poskupjet će i knjige?

Loša vijest za roditelje mogla bi biti da bi za iduću školsku godinu moglo doći do povećanja cijene svih udžbenika. Ministar Jovanović kaže kako je to tema o kojoj tek trebaju razgovarati s nakladnicima.

- Nakladnici imaju svoje argumente, a od ove godine imamo i novi moment napuštanja nulte stope PDV-a na knjige. Napominjemo da je člankom 28. Zakona o udžbenicima propisano da se cijena udžbenika u vrijeme dok traje obveza uporabe može mijenjati za godišnju stopu inflacije. Cijena se također može mijenjati i u slučaju nastupa objektivnih tržišnih okolnosti koje izravno utječu na promjene troškova – kaže Jovanović.


Vlada uklanja dijelove iz udžbenika za vjeronauk

Vlada će zatražiti uklanjanje spornih citata ili čak micanje s popisa obvezne literature udžbenika i priručnika iz vjeronauka koji diskriminiraju osobe istospolne seksualne orijentacije , doznaje Jutarnji list iz Banskih dvora.

Sporni su naslovi Zajedno u ljubavi autora Josipa Perića, knjiga S kristom u život istog autora, kao i priručnik za islamski vjeronauk Ševka Omerbašića.

U udžbeniku S Kristom u život tako se homoseksualne čini proglašavaju neurednima, a Ševko Omerbašić u svom djelu homoseksualnost naziva nastranom pojavom koja rezultira masovnim zaraznim bolestima.

Autori o promjenama

Iako znatno poboljšani u odnosu na prethodna vremena, aktualni udžbenici s temama koje govore o novijoj hrvatskoj povijesti ipak su izazivali dosta kontroverzija u javnosti. No, dok je pitanje hoće li se do jeseni bitnije mijenjati sadržaji tih knjiga, većina autora smatra da nema razloga ne staviti presude Gotovini i Markaču u udžbenike, ali samo u nekoliko rečenica.

- Nisu potrebne temeljne revizije udžbenika. Kada je riječ o haaškim presudama, ako su navedene crtice o operaciji Oluja, zašto ne dodati i presude? Ja bih stavio i podatak da je predsjednik Obama dobio drugi mandat. Udžbenici trebaju biti aktualizirani, ali to nije glavni problem. Nama je problem nastava povijesti.

Potpuno je bizarno da meni na ispit dolaze učenici koji ne znaju osnovno gradivo povijesti iz osnovne škole – upozorava povjesničar prof. dr. Tvrtko Jakovina. Krešimir Erdelja, s Igorom Stojakovićem autor udžbenika iz povijesti za osmi razred osnovne škole, kaže kako nema ništa protiv izmjena udžbenika.

- Svaki put kada radimo nova izdanja, izmijenimo i nadopunimo građu. Haaške presude treba staviti u udžbenike – kaže Erdelja, čiji se udžbenik našao na meti kritičara zbog određenih tvrdnji o predsjedniku Franji Tuđmanu, rekavši kako je njegov “pad popularnosti, posebno među mladima, uzrokovan, među ostalim, inzistiranjem da se zagrebački nogometni klub za koji je navijao zove Croatia, a ne Dinamo kako su željeli navijači”.

Jedan od autora udžbenika koji je proglašen “najkroatocentričnijim”, a u kojemu su temi Domovinskog rata posvećene čak 33 stranice, Stjepan Bekavac (s Mariom Jarebom autor udžbenika iz povijesti za 8. razred osnovne škole) kaže:

- Dijelovi udžbenika koji se odnose na temu Domovinskog rata proizišli su iz historiografski utemeljenih činjenica i spoznaja, pri čemu su korišteni relevantni radovi hrvatskih povjesničara, a posebice gradivo i radovi Hrvatskog memorijalno-dokumentacijskog centra Domovinskog rata. Iz utvrđenih činjenica proizišao je i afirmativni tekst udžbenika o zbivanjima iz nedavne prošlosti.

Upravo poštujući činjenice, nemamo potrebe za mijenjanjem suštine. I danas stojimo na istim stavovima koje smo iznijeli prije nekoliko godina. Tekst teme Domovinskog rata bit će svakako osvježen oslobađajućom presudom generalima Gotovini, Markaču i Čermaku. Tom smo presudom i mi autori dobili potvrdu svog rada – kaže Bekavac.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
31. ožujak 2023 05:15