StoryEditor
Hrvatska#PrekinimoŠutnju

Udruga Roda iznijela porazne brojke: 29 posto žena imalo je iskustva s ginekološkim zahvatima bez anestetika

Piše H
26. studenog 2018. - 14:31
porod_helikopter3-160415

Oko 29 posto žena u Hrvatskoj imalo je iskustva s ginekološkim zahvatima koji su izvođeni bez anestetika, poput kiretaže nakon pobačaja, punkcije jajnih stanica, biopsije te šivanje međice nakon poroda, pokazalo je istraživanje koje je nakon akcije #PrekinimoŠutnju naručila udruga Roda (Roditelji u akciji), a provela agencija Ipsos.

Među ženama koje su imale zahvat 32 posto ih navodi da je on izvođen "na živo“, odnosno bez primjene anestezije kako ne bi osjetile bol. U ukupnoj ženskoj populaciji radi se o 9 posto žena koje su imale bolno iskustvo takvog ginekološkog zahvata.

Istraživanje je pokazalo da 17 posto žena i 11 posto muškaraca osobno poznaje najmanje jednu ili više bliskih osoba za koje znaju da su imale takvo iskustvo.

Istraživanje je provedeno od 2. do 21. studenoga na nacionalno reprezentativnom uzorku od 968 građanki i građana, prema regijama i veličini naselja, spolu i dobi, metodom osobne ankete, među općom populacijom starijom od 18 godina. 

"Ovi rezultati potvrđuju nam da su razmjeri problema golemi i da velik broj žena u Hrvatskoj ima iskustvo s bolnim ginekološkim zahvatom koji je rađen 'na živo'. Stoga zahtijevamo još jednom od premijera da pokrene postupak izrade Akcijskog plana za zdravlje žena, u čiju bi izradu bili uključeni svi važni dionici, od predstavnika struke koje skrbe o ženskom zdravlju do stručnjaka za ljudska prava, ali i najvažnije - predstavnica pacijentica", poručuju iz Roda.

Apeliraju na Ministarstvo zdravstva da ne umanjuje vrijednost i autentičnost iznesenih iskustava i rezultata istraživanja, već da ih žurno iskoriste za sustavno rješavanje problema zdravstvene skrbi žena.

"Iako iz iskustva direktnoga rada s korisnicama u Rodi dobivamo informacije o velikom broju žena koje su doživjele nepotrebna bolna i traumatična iskustva tijekom ginekoloških postupaka i operacija, od nadležnih institucija ne može se dobiti informacija o učestalosti korištenja anestezije pri takvim zahvatima jer je praksa i dokumentacija u zdravstvenim ustanovama neujednačena".

Uvid u broj i učestalost neprimjereno bolnih zahvata nad ženama ne može se dobiti niti iz pritužbi žena podnesenih službenim putem nadležnim institucijama, iako mali broj ili nepostojanje takvih pritužbi ne znači da slučajeva nema, navodi se u priopćenju udruge Roda.
 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
12. travanj 2021 23:51