StoryEditor
Hrvatskabliski susreti

Udarili ste vozilom u životinju? Ne trebate brinuti, država je osigurala milijune za odštete, a evo zašto je bolje sudariti se s veprom nego s konjem!

11. veljače 2020. - 11:30

Ako kojim slučajem svojim automobilom naletite na vepra, zeca, lisicu ili jazavca, srnu ili neku drugu životinju koja slobodno živi u prirodi, više se ne treba previše brinuti tko će platiti štetu. Siromašne lovačke udruge, koje su do sada bile dužne isplatiti štetu na vozilima, zamijenila je država koja je osigurala 25 milijuna kuna za štetu nastalu naletom automobila na divljač.

Tim novcem će se financirati police osiguranja iz kojih će se isplaćivati štete vozačima koji su imali bliski susret sa divljači. Dakle, bolje je udariti u medvjeda ili lisicu nego u bankinu.

Ako vozač dokaže da mu je šteta na vozilu pričinjena od naleta na divlju životinju, ovisno o procjeni štete, može računati na iznos i do 100 tisuća kuna, a ako je, ne daj Bože, u toj nesreći netko teško ozlijeđen i smrtno stradao, osiguranje pokriva i do 1,5 milijuna kuna.

Nažalost, ta polica, čiji je nositelj Hrvatski lovački savez, ne pokriva štete ako automobil udari zeca ili lisicu na autocesti, jer se autoceste ne smatraju dijelom lovišta. Polica ne pokriva osiguranje ako automobil naleti na domaću životinju, primjerice ovcu, kozu ili psa lutalicu, ili ako se naleti na divlju životinju na autocesti koja nije dio lovišta.

Lovci odahnuli

Marija Vučković, ministrica poljoprivrede, i Đuro Dečak, predsjednik Hrvatskog lovačkog saveza, potpisali su ugovor o dodjeli spomenutih 25 milijuna kuna za financiranje police osiguranja za štetu nastalu od naleta vozila na divljač u ovoj kalendarskoj godini, pa vozači, čini se, mogu mirno spavati.

Ova polica osiguranja pokriva više od dva milijuna registriranih motornih vozila koja se kreću cestama diljem Hrvatske. Osim što ide na ruku vozačima, njome se unaprjeđuje i lovstvo, odnosno lovni turizam, jer su lovačke udruge koje gospodare lovištima oslobođene odgovornosti naknade štete na vozilima koju počini divljač.

Presude u slučajevima nalijetanja vozila na divljač na cestama dosad su završavale na štetu lovaca, odnosno lovačkih društava, koje zbog toga i dugotrajnih pravosudnih postupaka već godinama plaćaju milijunske iznose. Zbog isplate visokih novčanih šteta, lovačka društva su dovedena na rub opstanka.

- Povećanjem broja vozila na cestama i ubrzanim razvojem mreže prometnica, štete od naleta divljači na vozila sve su češće i veće. Potpisom ovoga Ugovora već treću godinu ulažemo u održivosti koncesija i zakupa lova te pomažemo lovoovlaštenicima u unaprjeđenju lovnog gospodarenja i zaštite divljači na području cijele Hrvatske, a vozačima oštećenicima ubrzavamo isplatu pripadajuće naknade za nastalu štetu - ističe ministrica Marija Vučković.

U Ministarstvu poljoprivrede očekuju da će se ovim Vladinim mjerama smanjiti nepotrebno opterećenje pravosudnog sustava, uzrokovano velikim brojem sudskih postupaka oko utvrđivanja šteta od naleta vozila na divljač i obeštećenja vozača.
Iako se država isprsila, to ipak ne znači da će svi vozači koji nalete na divlju životinju dobiti novac.

Štetu na vozilu pokrit će osiguranje Hrvatskog lovačkog saveza, ali samo ako je vozač poštovao sva prometna pravila, posebno istaknuta upozorenja da je divljač na cesti, i nije bio pod utjecajem alkohola ili opijata. Problem se jedino može pojaviti ako divljač nakon sudara s automobilom pobjegne, onda je teret dokazivanja na oštećenom vozaču.

Lovačke udruge na terenu iznimno su zadovoljne potpisivanjem ugovora između Hrvatskog lovačkog saveza i Ministarstva poljoprivrede. Ističu da je konačno država shvatila da divlje životinje nisu vlasništvo lovačkih udruga već države. Na svu sreću, u južnim županijama nisu toliko česte prometne nesreće u kojima automobil naleti na divljač.

Imotski - Trilj

- Uglavnom je riječ o veprovima i rjeđe muflonima, a u Dubrovačko-neretvanskoj županiji u protekle dvije godine bilo je šest prijavljenih naleta vozila na divljač - kaže nam Matko Knežić, predsjednik Županijskog lovačkog saveza, naglašavajući da su lovci na svim cestama gdje divljač prelazi postavili znakove upozorenja i da je do sada vladalo mišljenje da divljač pripada lovcima i da nije opće dobro kako stoji u ustavu RH.

Policija zove lovočuvara

Ako vozač automobilom udari divljač na cesti te nastane materijalna šteta, prvo treba pozvati policiju, koja će pozvati i lovočuvara. Policija će zatim o okolnostima prometne nesreće obavijestiti i Hrvatski lovački savez, koji je nositelj police osiguranja za isplatu štete.

Kako doznajemo, polica osiguranja Hrvatskog lovačkog saveza ne isključuje kasko ili neko drugo osiguranje ako ih vozač posjeduje, pa može naplatiti štetu po dvije osnove.

- Mi još vodimo neke sudske sporove oko naknade štete koju je prouzročila divljač na automobilima. Sud je odlučio da je lovoovlaštenik, odnosno lovačko društvo krivo i da mora nadoknaditi štetu. Bilo je lovačkih društava u unutrašnjosti koja su dovedena na prosjački štap. Trebali su dizati kredite da plate štetu - govori Knežić, naglašavajući da su lovci ovakvim stavom Ministarstva poljoprivrede zadovoljni jer divljač je ipak vlasništvo države, koju ona daje na gospodarenje lovačkim udrugama.

Lovac Mladen Balić, dopredsjednik Hrvatskog lovačkog saveza i predsjednik lovačke udruge "Kreševnica", kaže da je tih 25 milijuna kuna, koliko je osiguralo Ministarstvo poljoprivrede, zadnja slamka spasa za brojne lovačke udruge koje su zbog plaćanja šteta od divljači dovedene na rub opstanka, iako ništa nisu krive. Nigdje u europskim državama lovci ne plaćaju štete od divljači na vozilima osim u Hrvatskoj, rezolutan je Balić, koji naglašava da je njegova udruga dio šteta od divljači sporazumno platila.

- Puno šteta se dogodi na cesti Imotski - Trilj. Automobili najviše nalete na divlju svinju i zeca, a ponekad i na jazavca i lisicu - pojašnjava Balić.

Iako je Ministarstvo poljoprivrede za ovu godinu "pokrilo" štete od divljači na automobilima, problem dugoročno nije riješen. Lovci predlažu spasonosno rješenje za sve - u obveznu policu osiguranja ugraditi i stavku "nadoknada šteta od divljih životinja".

- Kad bi svaki vozač u svom obveznom osiguranju nadoplatio 23 kune, sve bi štete od naleta divljači na vozilu bile pokrivene i svi bi mirno spavali - zaključio je Balić.
 

item - id = 1003032
related id = 0 -> 1136934
related id = 1 -> 1134824
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
22. listopad 2021 00:11