StoryEditor
HrvatskaSTRAŠNI DOGAĐAJI

Ubojstvo djece u Zagrebu: policajci će zbog proživljenih užasnih trauma dobiti svu psihološku pomoć, zakon osigurava i pomoć članovima njihovih obitelji

Piše PSD
25. rujna 2021. - 23:16

Nakon tragičnog slučaja ubojstva troje djece u Zagrebu, policajci koji su došli na mjesto tragedije će zbog trauma dobiti psihološku pomoć.

Nakon što je Nikolina Grubišić Požar iz zagrebačke policije kazala da će policijskim službenicima biti pružena stručna pomoć jer se radi o vrlo traumatičnom događaju, više podataka dobili smo od Sindikata policije:

- Psihološka pomoć policajcima propisana je Zakonom o policiji i Pravilnikom o psihosocijalnoj zaštiti zaposlenika Ministarstva unutarnjih poslova. Sindikat policije Hrvatske inzistirao je na ugradnji takve odredbe u zakon, te smo pozdravili donošenje Pravilnika koji to područje detaljnije regulira.

image
Zeljko Puhovski/Cropix

- Sukladno Pravilniku, policajcu koji je posredno ili neposredno sudjelovao u traumatskom događaju ili drugoj visoko stresnoj i kriznoj situaciji pružit će se psihološka pomoć kroz psihološku kriznu intervenciju koja se odvija u dvije faze - psihološka prva pomoć koju, neposredno po događaju ili najkasnije u roku od 24 sata od događaja, pružaju voditelji postupka psihološke prve pomoći u policijskim upravama, a zatim i psihološki postupci intervencija u kriznim situacijama i integracije traume koji se provode u roku od 24 sata do 10 dana od događaja.

 U slučaju da policijski službenik koji odbije psihološku pomoć može se uputiti na izvanredni kontrolni zdravstveni pregled.

image
Zeljko Puhovski/Cropix

- Pravo na psihološku pomoć može se omogućiti i članovima obitelji policajca koji je sudjelovao u traumatskom događaju

item - id = 1130101
related id = 0 -> 1136223
related id = 1 -> 1136154
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. listopad 2021 14:29