StoryEditor
Hrvatskatrg bana jelačića

‘Festival slobode‘ u Zagrebu: ‘Mi se nalazimo u biološkom ratu, samo što nam to nisu rekli. Govore nam da djeca mogu ubiti svoje djedove i bake...‘

Piše Marin Dešković, Jutarnji.hr, PSD
18. rujna 2021. - 14:40

NOVO - 18:10 Na Trg je došao i Zlatko Hasabegović koji je za medije kratko rekao:

- Protivnik sam stvaranja moralne panike, psihoze, straha i medijske političke i paraznanstvene manipulacije s onim što nema uporište ne samo u zdravom razumu, već i u znanosti.

18:03 Na Festivalu je i imunolog Srećko Sladoljev, poznat po širenju teorija zavjera, koji je također održao govor.

“Svima mora biti jasno da oni koji imaju drugačiji stav pristupu liječenju od covida nisu nikakva sekta koja se hrani teorijama zavjera. Pitam cjelokupnu javnost, je li zabranjeno tražiti najbolji put kako bi našli najbolji model odupiranja pošasti koja je davno izašla iz medicine i znanosti i ušla u politike i kapitala i jaši na magaretu novog svjetskog poretka. U medijima je na snazi cenzura i blokiranje drugačijeg mišljenja”, rekao je, javlja N1.

17:48 Festival slobode 2.0, u organizaciji Inicijative Prava i slobode, u subotu poslijepodne na Trgu bana Jelačića protječe većinom mirno, a policija je do sada imala dva postupanja prema sudionicima skupa, doznaje Hina u zagrebačkoj policiji.

Jedna od sudionica završila je u Manduševcu nakon čega su redari pozvali policiju. Njoj je pružena odgovarajuća liječnička pomoć i prevezena je u Kliničku bolnicu Dubrava.

Drugo postupanje policija je imala prema muškarcu u zoni skupa zbog posjedovanja manje količine marihuane.

Osim ta dva slučaja, do sada nikakvih drugih postupanja nije bilo, kažu u PU zagrebačkoj.

17:38 Na Festivalu slobode je i Ivan Lovrinović, čelnik stranke Promijenimo Hrvatsku.

- Kad se majke dignu na noge, a one imaju i šesto i sedmo čulo, onda mi svi moramo znati da prijeti velika opasnost. Okupili smo se ovdje da se družimo s ljudima koji isto misle i da se suprotstavimo epidemiološkom nasilju. Moramo uzeti svoju sudbinu u svoje ruke. Nemojmo tražiti odgovore na drugim stranama, odgovori su među nama. Jedini efikasan lijek od straha je akcija i djelovanje.

Mi se nalazimo u biološkom ratu, samo što nam to nisu rekli. Govore nam da djeca mogu ubiti svoje djedove i bake. Rekli su nam da korone nema na skupovima elite, da je prisutna samo na skupovima običnih ljudi, rekao je Lovrinović, javlja N1.

17:20  Kako je u HTV-ovom Regionalnom dnevniku javio Borko Brunović, na drugom Festivalu slobode okupilo se nekoliko tisuća ljudi, za sada sve protječe mirno i nema izgreda, a sve prati policija. Mnogi od sudionika došli su organizirano autobusima iz svih dijelova Hrvatske.

17:08 Semir Osmanagić je poručio prosvjednicima da je "naše pravo da dišemo čisti zrak i sami određujemo što unosimo u svoje tijelo".

- Nacistička Njemačka je usvojila više od 1500 antižidovskih mjera i zakona kojima se zabranjivalo kretanje Židovima, da putuju željeznicom, avionom, autobusima, da studiraju medicinu, da kupuju u trgovinama, da se bave sportom… Mislili smo da nakon suđenja u Nuernbergu ovakvih događanja u budućnosti više neće biti. Nažalost, danas, 85 godina kasnije, u svakom kutku planete, ove se mjere primjenjuju različitim intenzitetom, rekao je.

image
Damjan Tadic/Cropix

16:55 - Na pozornicu je stigla i liječnica Alma Demirović.

- Ja vam neću pričati ni o covidu ni o bogu i neću se protiviti cijepljenju. Ja ću vam reći da trebate donijeti odluku po vlastitoj savjesti. Cijepljenje je obavezno za djecu u praksi. Moja djevojčica je dobila alopeciju od cjepiva. Djeca moraju primiti 40 cjepiva u najmanje 13 injekcija. Najveći dio toga prime dok su još bebe. Ne činite nikad ništa što se protivi vašoj savjesti, čak i ako to od vas država traži, rekla je Demirović.

image
Damjan Tadic/Cropix

16:35 - Okupljenima se obratio i Andrija Klarić, koji je u vrijeme lockdowna otvorio teretanu unatoč zabrani.

- Naš stožer ste vi, narod. Naše mjere su bojkot covid-putovnica, protesti, građanski neposluh i suđenje svakom odgovornom jer nećemo im zaboraviti oteto vrijeme. Ovog puta korona-profiteri će odgovarati. Vjerujemo i mi u znanost, ali naša znanost govori istinu i zdravlje joj je ispred profita. Živimo u vremenu apsurda, uvjeravaju nas da lijek ne vrijedi ako ga nije uzeo naš susjed. Tko još u to vjeruje? Živimo u vrijeme velike pandemije, to je pandemija straha. Simptomi su diskriminacija i medicinski aparthejd. Ali mi imamo efikasno cjepivo, zove se smjena vlasti, rekao je, prenosi N1.

image
Damjan Tadic/Cropix

16:20 - Nada Jurinčić, koju su organizatori predstavili kao pedijatricu u mirovini, rekla je da su "cjepiva otrovni kokteli koji siju smrt i izazivaju još težu bolest.

- Reketiraju ljude da ga prime. To dokazuje razvoj situacije kod naroda koji su najviše procijepljeni, odnosno potrovani, rekla je Jurinčić.

image
Damjan Tadic/Cropix

16:03 - Filozof i fizičar Stipe Kutleša s pozornice je poručio da je "ovo vrijeme za akciju i borbu, a ne za propitkivanje".

Ustvrdio je da onaj "tko nije progledao u posljednjih 18 mjeseci, vjerojatno niti neće"

- Ovo nije vrijeme za prosvjetljivanje ili nagovaranje, ovo je vrijeme za angažman i borbu. Zamislite apsurda da su covid potvrde za uzlazak na nogometni stadion, a dobivene su na temelju instant testiranja. Zašto se kupuju cjepiva bez znanstvenih dokaza? Znači li to da odluke donose političari, a ne znanstvenici? Znači li to dosadašnja cjepiva nisu bila dobra? Ako nisu, zašto se ne koriste? Mnogo je pitanja, a odgovore nećemo nikada dobiti. Tobožnje cjepivo opasnije je i od same bolesti. Đavolski su opsjednuti da žrtvuju djecu i mlade - rekao je Kutleša.

- Mi se borimo protiv neoliberalnog fašizma i komunizma, protiv novog svjetskog poretka. Covidaški mediji nas etiketiraju kao teoretičare zavjere i osobe niže inteligencije. Covid brojevi se proizvode po narudžbi, ali oni znaju da i mi znamo da oni lažu. Iživljavaju se na malodobnoj djeci, to mogu samo kukavice i zločinci. Ovo je rat između dobra i zla, rekao je Kutleša, prenosi N1.

image
Damjan Tadic/Cropix

15:55 - Umirovljeni časnik HV-a Vilim Karlović svoje obraćanje okupljenima započeo pitanjem - "Je li vam dosta?".

- Sloboda nam je evidentno oduzeta, mi smo pod diktaturom, okupacijom i agresijom. U toj agresiji oni koriste mnoga oružja, ali najrazornije je cjepivo, genocidno cjepivo svih koji sudjeluju u zločinačkom poduhvatu cijepljenjem. Ja vas ovdje ne pozivam na neke konkretne mjere, nego na otpor. Mi imamo pravo na samoobranu. Ovo danas je samo naš prvi odgovor i mi nećemo stati. Ne zovem na nasilje, naše oružje je masovni otpor, treba nas biti još više - rekao je Karlović.

- Pitam vas, čija je ovo zemlja? Ovo je naša zemlja, mi smo njeni gospodari! Ako je naša, zašto je onda u ovako lošem stanju? Jer smo svojom nebrigom i konformizmom to dozvoli. Bavimo se nogometom i shoppingom ili smo glavu zabili u posao, dok od onog bitnog okrećemo glavu. Mi smo ti koji to stanje moramo promijeniti - rekla je jedna od govornica na skupu.

Filozof i fizičar Stipe Kutleša ustvrdio je tijekom obraćanja okupljenima da onaj "tko nije progledao u posljednjih 18 mjeseci, vjerojatno niti neće"

- Ovo nije vrijeme za prosvjetljivanje ili nagovaranje, ovo je vrijeme za angažman i borbu. Zamislite apsurda da su covid potvrde za uzlazak na nogometni stadion, a dobivene su na temelju instant testiranja. Zašto se kupuju cjepiva bez znanstvenih dokaza? Znači li to da odluke donose političari, a ne znanstvenici? Znači li to dosadašnja cjepiva nisu bila dobra? Ako nisu, zašto se ne koriste? Mnogo je pitanja, a odgovore nećemo nikada dobiti. Tobožnje cjepivo opasnije je i od same bolesti. Đavolski su opsjednuti da žrtvuju djecu i mlade - rekao je Kutleša.

image
Damjan Tadic/Cropix

15:40 - Na glavnom se zagrebačkom trgu okupio veći broj ljudi, a organizatori kažu da očekuju barem 10 tisuća prosvjednika. Službenih podataka o broju sudionika skupa za sada nema.

Na jednom od transparenata koji su prosvjednici ponijeli na skup može se pročitati: "Cijepit ću se kada obnovite Zagreb i Baniju". Donesen je i jedan na kojem stoji: "Smrt koronizmu, sloboda narodu".

15:00 - Prosvjednici oboružani transparentima na kojima između ostaloga piše "Dosta je tiranije", "Hrvatsku ubijaju korupcija i HDZ, a ne koronavirus", "Stop nametanju cjepiva i stožerske diktature", "Neću i gotovo" i "Tko se boji da će patiti, već pati od onoga čega se boji" počeli su se skupljati na Trgu bana Josipa Jelačića u Zagrebu.

Saborski zastupnik Bloka za Hrvatsku Zlatko Hasanbegović došao je na okupljanje "Festival slobode" na glavnom zagrebačkom trgu. Na trgu je viđen i ekonomski analitičar i političar Ivan Lovrinović, koji će se tijekom skupa obratiti okupljenima.

image
Damjan Tadic/Cropix

------------------

Godinu dana nakon što je na glavnom zagrebačkom gradskom trgu održano prvo okupljanje više tisuća prosvjednika protiv mjera Stožera pod nazivom "Festival slobode", danas se s početkom u 15 sati na istom mjestu održava identično okupljanje pod nazivom "Festival slobode 2.0.".

Kako su za Jutarnji.hr potvrdili iz zagrebačke policije, današnje okupljanje je prijavljeno, a organizator oba okupljanja je Inicijativa prava i slobode.

"Sukladno Zakonu o policijskim poslovima i ovlastima, a temeljem članka 79. citiranog Zakona, u sklopu osiguranja zagrebačka će policija audio-vizualno snimati navedeno javno okupljanje na mjestu okupljanja i trasi kretanja", objavili su iz policije.

Prema mjerama koje su na snazi od ljeta te su ponovno produžene, u Hrvatskoj su zabranjena sva javna okupljanja s više od 100 osoba osim ako sve osobe na okupljanju nemaju važeću covid-potvrdu i ako je skup odobren od strane lokalnog Stožera. Ako je na skupu manje od 100 ljudi i ne provjeravaju se covid-potvrde, sudionici moraju održavati međusobni razmak od 1,5 metra.

image
Damjan Tadic/Cropix

S predstavnicima ili predstavnikom organizatora jučer smo stupili u kontakt preko Facebooka, no o imenima konkretnih fizičkih osoba koji stoje iza Inicijative, a koja ima i svoju internetsku stranicu, naš sugovornik s druge strane Messengera nije želio govoriti. Nismo mogli dobiti ni decidirani odgovor o tome jesu li dobili suglasnost za održavanje skupa većeg od 100 osoba od lokalnog Stožera te hoće li svi sudionici imati covid-potvrde. Prema propisanim mjerama, njih bi trebao provjeravati organizator.

"Ne znamo koliko će doći ljudi", odgovoreno nam je. Šefica zagrebačkog Stožera Danijela Dolenec nije odgovorila na naš upit je li zaprimljen zahtjev za održavanje tog skupa ni je li Stožer izdao suglasnost.

"Inicijativa je građanska inicijativa, ne udruga. Ciljevi prosvjeda su definirani priopćenjem. Nadamo se da ćete prisustvovati događaju i poslušati poruke govornika", odgovoreno nam je na naš upit o konkretnim fizičkim osobama koje stoje iza inicijative. Uputili su nas na priopćenje na svojoj internetskoj stranici u kojemu pojašnjavaju kako je cilj okupljanja protest protiv propisanih ograničenja donesenih zbog pandemije covida-19.

image
Damjan Tadic/Cropix

"Sada je već većini ljudi jasno da je bolest nazvana covid-19 zloupotrijebljena u svrhu političkih ciljeva koji obuhvaćaju provođenje čitavog raspona mjera i poteza koje nanose neviđene štete čovjeku i ljudima, a u korist idu samo manjim skupinama onih koji su na pozicijama ogromne moći", navedeno je u priopćenju inicijative.

Također na Facebook stranici Inicijative vidljivo je da se, uprkos anonimnosti njezinih osnivača, radi o vrlo organiziranom sustavu koji je, između ostaloga, organizirao i dolazak autobusima za prosvjednike iz svih većih hrvatskih gradova. Na stranicama Inicijative također su najavljene osobe koje će danas na okupljanju držati govore, a među njima se našlo i nekoliko zanimljivih imena poput Andrije Klarića, koji je ove godine dospio u medije kao vlasnik teretane koju je otvorio usprkos zabrani stožera, nakon čega ga je privela poicija.

Na skupu će govoriti i Vilim Karlović, umirovljeni časnik HV-a, koji je preživio Ovčaru, a na stupcima crnih kronika se našao jer je, htijući navodno izbjeći reket, 2008. ubio svojeg kuma Andrijana Ćupića. Tu je i ekonomski analitičar dr. Ivan Lovrinović kojeg smo jučer pokušali kontaktirati, no nije nam se javljao na pozive, zatim dr. Lidija Gajski, liječnica koja osporava smrtnost od covida te se protivi cijepivu, ali i mnoge druge javne osobe koje su od izbijanja pandemije osporavale obilježja same pandemije ili pak mjere zabrana koje su vlade donosile zbog pandemije.

item - id = 1128272
related id = 0 -> 1137092
related id = 1 -> 1136944
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
24. listopad 2021 21:53