StoryEditorOCM
HrvatskaDačić potvrdio

U Zagrebu ‘pao‘ ključan igrač srpske mafije! Uhićen jedan od najvećih mafijaša Balkana, kum zloglasnog Zvicera

Piše VIJESTI SD
11. listopada 2024. - 21:42

Potpredsjednik srbijanske Vlade i ministar unutarnjih poslova Ivica Dačić potvrdio je da je Interpol Zagreb obavijestio Ministarstvo unutarnjih poslova Srbije da su uhitili Milovana Zdravkovića po međunarodnoj potjernici koju je izdao MUP Srbije, pišu svi beogradski mediji. 

- Ministarstvo unutarnjih poslova je od strane Interpola Zagreb obaviješteno da su, dana 11. listopada 2024. godine, lišili slobode Milovana Zdravkovića, rođenog 24. studenoga 1979. godine u Beogradu, zbog kaznenog progona po naredbi Višeg suda u Beogradu - Posebno odjeljenje za organizirani kriminal, zbog kaznenog djela neovlaštena proizvodnja i stavljanje u promet opojnih droga i kaznenog progona po naredbi Višeg suda u Beogradu - Posebno odjeljenje za organizirani kriminal zbog kaznenih djela udruženje radi vršenja kaznenih djela i teško ubojstvo - navodi se u službenom priopćenju.

image
Andrej Isakovic/Afp

Donosio najvažnije odluke

Zdravković je inače visokopozicionirani član ‘Kavačkog klana‘ i bio je jedan od nekoliko istaknutih članova koji su donosili najvažnije odluke u radu kriminalne skupine.

U Srbiji je optužen da je, kao član organizirane kriminalne skupine Radoja ZviceraDarka Šarića i Veljka Belivuka sudjelovao u planiranju i pripremanju izvršenja kaznenog djela teško ubojstvo izvršeno dana 19. siječnja 2020. u Ateni kada su ubijeni Stevan Stamatović i Igor Dedović, kao i kaznenog djela teško ubojstvo izvršeno dana 23. srpnja 2020. na otoku Krfu, kada su ubijeni Alan Kožar i Damir Hadžić.

image
Roslan Rahman/Afp

Njegova je uloga bila financiranje logistika, plaćanje unajmljenih stanova te nabavu i transport oružja kojim su ubijani protivnici.

- Milovan Zdravković je, prema operativnim saznanjima, kum Radoja Zvicera, izjavio je Dačić.

Tko je Radoje Zvicer?

Zvicer je jedan od najutjecajnijih ljudi balkanskog podzemlja i šef kavačkog klana. Povezivalo ga se s brojnim ubojstvima, prodajom droge i drugim kaznenim djelima.

Zvicera se povezivalo i s ubojstvom Crnogorca Gorana Vlaovića koji je smaknut na Zrću hicem u potiljak iz neposredne blizine. Zvicer je za to ubojstvo platio navodno 50 tisuća eura, prenosi Kurir.

Na Zvicera je više puta pokušan atentat. 2020. godine pokušali su ga ubiti dok je usred dana otišao na trčanje u blizini svog stana u Kijevu. U bijegu je od veljače 2021. kad su članovi grupe Veljka Belivuka uhićeni u Beogradu. 2022. godine pojavila se vijest da je ubijen u Panami u iznajmljenoj vili, ali se ta vijest pokazala netočnom.

image

Interventna policija 
 

Damir Krajač/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
11. listopad 2024 22:36