StoryEditorOCM
Hrvatskagrad u blokadi

Eksplozija odjeknula Rijekom: podmorska mina iz Drugog svjetskog rata detonirana na otvorenom moru

Piše vijesti sd
19. ožujka 2023. - 10:55

NOVIJE: 
13:24 Podmorska mina, zaostala iz Drugog svjetskog rata, koja je jutros u 9 sati otegljena iz riječke luke, detonirana je na otvorenom moru, usred Kvarnerskog zaljeva, u 13.17 sati.

Iako se to dogodilo na znatnoj udaljenosti od Rijeke, eksplozija je odjeknula u cijelome gradu,RANIJE
Riječka policija objavila je video morske mine koja će danas biti premještena i neutralizirana. U osjetljivoj i opasnoj akciji sudjeluju ronioci MUP-a-,

Akcija izmještanja i neutralizacije protubrodske mine iz Drugog svjetskog rata iz riječke luke se za sada odvija prema planu, a u tijeku su pripreme za tegljenje na lokaciju na kojoj će biti neutralizirana, koju provode ronioci specijalne policije MUP-a, piše Jutarnji list.

Po završetku ove faze, mina će biti otegljena na lokaciju neutralizacije u Riječkom zaljevu, priopćeno je u nedjelju iz Stožera civilne zaštite Grada Rijeke.

Iz Stožera su zahvalili građanima što se pridržavaju uputa te su ih pozvali da se, zbog vlastite sigurnosti i provedbe akcije u najkraćem vremenu, preporuka i uputa pridržavaju i nadalje..

Oglašavanjem sirene početka opasnosti u nedjelju ujutro, desetak minuta nakon šest sati, počela je složena akcija izmještanja i neutralizacije zaostale protubrodske mine iz Drugog svjetskog rata iz riječke luke.

Kako je najavljeno iz Stožera civilne zaštite Grada Rijeke, minu će se plovilom prevesti na predviđenu lokaciju na moru u Riječkom zaljevu i neutralizirati.

image
Damir Skomrlj/Cropix

Uoči akcije provedena je potpuna evakuacija zbog sigurnosti i zaštite ljudskih života.

U subotu je iz zgrada u zoni neposredne potencijalne opasnosti u slučaju aktiviranja mine evakuirano oko 500 stanara.

Sve je proteklo bez problema, većina je sama organizirala privremeni smještaj, a manji dio smješten je u Dvorani mladosti na Trsatu, u kojoj su priređeni ležajevi i okrjepa.

Obustavljen je rad svih gospodarskih, poduzetničkih, ugostiteljskih i ostalih djelatnosti.

Tijekom subote s parkirališta u zoni opasnosti premještena su parkirana vozila, s putničke obale u riječkoj luci privremeno su premještena i sva plovila, a Riječki zaljev zatvoren je za plovidbu.

Na snazi je i zabrana zone letova iznad riječke luke, posebice za dronove.

Područje uz riječku luku je radi sigurnosti podijeljeno na „crvenu zonu“ neposredne potencijalne opasnosti iz koje su evakuirani stanari i „žutu zonu.“

U „crvenoj zoni“ su ulice oko Putničke obale, od trga Žabice i Krešimirove ulice na zapadu, preko Adamićeve ulice i Rive do Rive Boduli i gradske tržnice na istoku.

U „crvenoj zoni“ onemogućen je sav promet pa se cestovni promet odvija tzv. sjevernim koridorom središtem grada, piše Jutarnji list.

image
Damir Skomrlj/Cropix

Stanarima u “žutoj zoni” preporučeno je da ne borave na otvorenom, niti uz staklene površine, a ugostiteljima da tijekom akcije ne planiraju rad.

Djelatnici policije reguliraju promet nakon zatvaranja prometa u crvenoj zoni

Neutralizacija mine očekuje se u popodnevnim satima, a završetak akcije bit će obilježen sirenama prestanka opasnosti.

U riječkoj luci je tijekom infrastrukturnih radova potkraj lipnja otkrivena protubrodska mina iz Drugog svjetskog rata, koja dosad nije bila uočena jer je dijelom ukopana u muljevito morsko dno.

Zbog karakteristika i lokacije na kojoj je pronađena, minu nije moguće uništiti na mjestu pronalaska pa se provodi plan izmještanja i neutralizacije, u kojemu sudjeluju Stožer civilne zaštite Grada Rijeke, Policijska uprava primorsko-goranska, Regionalna protueksplozijska jedinica Rijeka, Grad Rijeka, komunalne i druge službe, piše Jutarnji list.

 

Policijske video snimke možete pogledati OVDJE

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. ožujak 2023 13:51