StoryEditor
Hrvatskamoralni zakon

U svakoj uljuđenoj zemlji oni bi sami otišli: Drago, Ivo i Drago, zbogom svoj trojici

Piše Vinko Vuković
12. siječnja 2017. - 23:08
barisic_knjiga2-201216.JPG

Tri sličice. Tri čovjeka, naizgled ničim povezana. Na prvoj sličici susrećemo Pavu Barišića, na drugoj upoznajemo Ivu Jurića, a na trećoj se oči u oči gledamo s Dragom Davidovićem.

Tri su to važna čovjeka - "uprćena" svojim velikim srećama i neopterećena našim malim nesrećama - o kojima novine u nastavcima pišu ovih dana. Pavo Barišić hrvatski je ministar znanosti i obrazovanja, Ivo Jurić ravnatelj je splitske bolnice, a Drago Davidović direktor splitskoga "Vodovoda". Povezani su, rekosmo, naizgled ničim.

Pavo Barišić, da počnemo od prve sličice, još je 2008. godine plagirao (prisvojio tuđi autorski rad) američkog znanstvenikaStephena Schlessingera. Plagijat je nedvojbeno utvrđen. Rečenice iz Barišićeva znanstvenog članka, naime, identične su onima koje je prije njega već bio napisao gospodin Schlessinger.

Ivo Jurić, skoknut ćemo na tren do druge sličice, pravi se da nema pojma kako je 5. siječnja u jednome od hodnika bolnice koju vodi, nakon višesatnoga čekanja i vozanja s odjela na odjel, preminula M.Č. (87) iz Splita. Smrt na hodniku je nedvojbeno utvrđena. U našu redakciju javilo se, naime, nekoliko svjedoka, među kojima i sin nesretne starice, koji su i na sudu spremni potvrditi sve ono što je o tom groznom događaju u "Slobodnoj" bilo objavljeno.

Nezapamćeno nisko

Drago Davidović, da ne zaboravimo treću sličicu, direktor je splitskoga "Vodovoda" tek nešto više od mjesec dana. Imenovalo ga taman na vrijeme da i svoju tvrtku i građane pripremi na milenijski led koji su meteorolozi (pa i novinari) danima najavljivali. Milenijski led nedvojbeno je utvrđen.

Temperature su se, naime, spustile do nezapamćeno niske razine, a korisnici usluga splitskoga "Vodovoda", njih nekoliko tisuća o kojima nacionalni mediji svakodnevno izvještavaju, ostali su bez vode zbog zamrznutih i popucalih cijevi.

Pavo Barišić, plagijator na funkciji ministra, ne želi dati ostavku. Kaže da ništa nije učinio i da se protiv njega vodi politički progon.

Ivo Jurić, ravnatelj bolnice u kojoj se umire na hodnicima, ne želi dati ostavku. Kaže da bapske priče iz žutoga tiska ne komentira.

Drago Davidović, direktor "Vodovoda" koji je građane danima ostavio bez kapi vode, ne želi dati ostavku. Kaže da će kazati ništa i da će s javnosti komunicirati priopćenjima.

Tri sličice. Tri čovjeka koje povezuju arogantna bahatost i drska povlaštenost. Pavo Barišić, Ivo Jurić i Drago Davidović. U svakoj uljuđenijoj državi parlamentarne demokracije takva bi trojica još jučer dala ostavke. Ili bi istu večer bila smijenjena. U Hrvatskoj, međutim, takve etike nema. U Hrvatskoj vrijedi naopaki moralni zakon: na stupu srama, na karnevalskoj lomači, završavaju oni koji ukazuju na prevarante, neznalice i uhljebe. Jedne pljuju, dok drugi truju.

#DRAGO DAVIDOVIć#PAVO BARIšIć#IVO JUKIć#MORALNI ZAKONI

Izdvojeno