StoryEditor
Hrvatskanisu zaštićeni

U splitskom zatvoru počeo štrajk glađu zbog straha od koronavirusa: ‘Živimo u nehumanim uvjetima, osjećamo se kao osuđenici na smrt‘

26. ožujka 2020. - 09:27
Paun Paunović/Hanza Media

U splitskom zatvoru na Bilicama dio zatvorenika u srijedu je, doznajemo, počeo štrajk glađu i to zato što su zabrinuti da bi virus mogao prodrijeti u zatvor s obzirom na to da, smatraju štrajkaši, ne postoji adekvatna zaštita i pritvorenika i pravosudnih policajaca, kao i osoblja zatvora.

Pokušali smo doći do službenih informacija o tome koliko istražnih zatvorenika na Bilicama štrajka, no takvu informaciju jučer nije bilo moguće dobiti.

Na splitskom Županijskom sudu su nam kazali da nemaju informacija o takvim zbivanjima, a iz Ministarstva pravosuđa nisu htjeli ništa reći poručivši da nemaju nikakvih saznanja. No, neslužbeno iz pouzdanih izvora doznali smo da je zaista u srijedu 17 posto zatvorenika na Bilicama odbilo ručak. Ipak, za sada, tvrde naši izvori, još je rano govoriti o bilo kakvom štrajku glađu i tek treba vidjeti kako će se “štrajkaši” ponašati za večeru i tijekom idućih dana.

– Ovo se događalo i prije te nije ni prvi ni zadnji put – govori naš izvor.

Povod štrajku, doznajemo, bila je nedavna medijska inicijativa splitske odvjetnice Doris Košta, koja je u pismu Vladi, Stožeru, Ministarstvu i Upravi za zatvorski sustav tražila bolje mjere zaštite istražnih zatvorenika. Predložila je i da se preispitaju odluke o zadržavanju osoba koje se nalaze u istražnim zatvorima, a koje su, istaknula je, pravno nevine jer nemaju pravomoćno donesene presude.

Predlaže da se istražni zatvor takvim osobama ukine i da im se, ako je nužno, istražni zatvor zamijeni blažim mjerama opreza, poput zabrane napuštanja mjesta prebivališta ili obveznog javljanja policiji. Zvali smo odvjetnicu Koštu i jučer da nam komentira događanja na Bilicama, no nije željela ništa govoriti.

Da je ovakva njezina inicijativa uistinu “okidač” za početak štrajka glađu na Bilicama i da su pritvorenici “crpili” ideje iz njezinih javnih istupa pokazuje i audiosnimka koju smo dobili, a u kojem jedan od istražnih zatvorenika (podaci poznati redakciji – op.a.) opisuje kako i zašto su se odlučili na ovakav korak te traži od nadležnih da im pomognu.

– Sa zabilježenom pandemijom koronavirusa epskih razmjera i vođeni prije svega strahom, i za sebe i za naše najmilije, smatramo da je štrajk glađu legitiman način da izrazimo svoje nezadovoljstvo tražeći osnovna ljudska prava, a ponajprije da nas se tretira kao ljudska bića, a ne građane drugog reda. Naime, i bez ove pošasti globalnih razmjera, mi smo već naveliko bili diskriminirani i uskraćeni, primjerice, za prava da svaki od nas ima četiri kvadrat prostora. Ja se, primjerice, nalazim u ćeliji koja je predviđena za maksimalno pet ljudi, a sad nas je ukupno osam. Od toga je četvero pušača i sad zamislite kako se meni kao nepušaču krše prava i moram udisati dim u ionako skučenom prostoru. Ne treba posebno naglašavati da je nemoguće održavati razmak od 2 metra između nas pritvorenika – govori “glasnogovornik” nezadovoljnika na Bilicama. Dodaje kako na osiguranje nemaju apsolutno nikakvih primjedbi.

– Možemo im samo dati sve pohvale jer nam u ovoj situaciji pokušavaju olakšati na sve moguće načina. Ali potpuno su nepripremljeni za ovu pandemiju i možemo reći da obavljaju Sizifov posao. Želimo ovim putem skrenuti pozornost javnosti na stvarno stanje u zatvoru i uvjete u kojima živimo, i mi i osoblje osiguranja, kuhari, medicinsko osoblje... Prepušteni smo milosti Božjoj i samo je pitanje kada će neko od osoblja zatvora, stražara, kuhara, kućnih majstora, referentica... unijeti virus u zatvor. A što bi to značilo ne treba posebno isticati. Praktički se osjećamo kao osuđenici na smrt čekajući da koronavirus probije u zatvor. No, kad se to dogodi, a dogodit će se, jer je to samo pitanje vremena, onda će biti kasno za postupanja za koja već imate pravne instrumente kojima bi prije svega iskazali humanost tretirajući nas kao ljudska bića – ističe se u audioporuci zatvorenika.

Dodaju i da se treba razmisliti o puštanju na slobodu uz primjenu narukvica i nanogvica za teža kaznena djela, koje bi onemogućile napuštanje kućnog pritvora i samoizolacije. Ili da se za blaža djela izreknu mjere opreza.

– Koliko smo uskraćeni što se tiče posjeta naših najmilijih, željeli bi posebno naglasiti. Onemogućeni smo vidjeti svoje supruge i djecu, a ne dao Bog, možda ih neki od nas više nikad i ne vide. Jer, realno, koliko god se zavaravali, po zakonu brojeva, mora doći do toga da će od virusa umrijeti ili netko od nas ili članova naše obitelji. Samo je pitanje kada će se to dogoditi.
Stoga ovim putem, ponavljamo, na legitiman način očajničkim činom štrajka glađu želimo upozoriti da smo stjerani u kut i da se gladovanjem svrstajemo u još rizičniju skupinu jer će nam organizam biti iscrpljen i bit ćemo još podložniji virusu. Slikovito rečeno, jurimo u smrt kao kamikaze tjerani očajem. Ako je već nekima suđeno da umru, omogućite nam barem da to bude u što manjem broju i da dobijemo priliku da si poboljšamo šanse za preživljavanje ove kataklizme – poručili su u dramatičnoj poruci istražni zatvorenici sa splitskih Bilica.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

23. siječanj 2021 12:24