StoryEditor
Hrvatskatragedija

U splitskoj bolnici od posljedica gripe preminuo dječak, virus mu je zahvatio mozak; Liječnik upozorava na alarmantne znakove encefalitisa

31. siječnja 2020. - 11:05

U Jedinici intenzivnog liječenja djece (JILD) KBC-a Split preminuo je dječak star oko osam godina koji je prije 10-tak dana doveden u KBC Split zbog teških komplikacija koju su se dogodile kao posljedica gripe.

Kako neslužbeno saznajemo, dijete je dobilo encefalitis (upala moždanog tkiva) koja je zasigurno najteža, ali i najrjeđa komplikacija gripe.

Odmah po prijemu u JILD dijete je podvrgnuto najsuvremenijim metodama liječenja, no nažalost ni liječnici Klinike za dječje bolesti nisu mu uspjeli spasiti život.

- Kod nekih virusnih bolesti simptomi se znaju rapidno pogoršavati. Tako se može dogoditi da dijete ujutro, kod liječnika opće prakse ima temperaturu 38,5, da je normalne svijesti i da samo malo kašljuca ili slini. Pustite ga kući, a njemu se kroz noć pogorša stanje u tolikoj mjeri da recimo dobije meningokoknu sepsu ili encefalitis.

Stoga, odgovorno tvrdim da ne postoji pedijatar na svijetu koji može predvidjeti kakvo će se stanje razvijati kod djeteta, ili koji može predvidjeti encefalitis, meningokoknu sepsu ili neku drugu tešku, smrtonosnu komplikaciju gripe - kazuje splitski pedijatar koji je želio ostati anoniman.

Znakovi koji ukazuju da je dijete ili odrasla osoba dobila meningokoknu sepsu ili encefalitis su poremećaj ili gubitak svijesti, nesuvislo komuniciranje, glavobolja, povraćanje...

- Liječnik pedijatar kojemu takvo dijete biva dovedeno u ordinaciju prvo treba utvrditi radi li se o bakterijskoj ili virusnoj upali. Meningitis može biti virusni ili bakterijski, dok encefalitis (upala moždanog tkiva) može biti virusna.

O čemu se radi jedino se može utvrditi lumbalnom punkcijom, MSCT-om ili MR-om. Naravno, ako dijete ima najmanje tri dana visoku temperaturu mora mu se izvaditi krv, odnosno napraviti laboratorijski nalazi - kazuje naš sugovornik.

Posljednjih dana splitski pedijatri u primarnoj zdravstvenoj zaštiti imaju jako puno posla.

- Meni dnevno u ambulantu dolazi od 80 do 100 djece sa simptomima gripe ili viroze. Sline, kašlju, imaju povišenu temperaturu. Naravno, sve ih se mora pregledati, poslušati im pluća, grlo i vidjeti kakvo im je opće stanje. Nažalost ovakve tragične slučajeve nitko od nas ne može predvidjeti, - kaže pedijatar.

Nažalost, jednom kada osoba dobije encefalitis, meningokoknu sepsu ili neko drugo teško oboljenje liječnici nemaju puno mogućnosti, kojim bi to "popravili".

- Može se dati samo simptomatska terapija. Ako je kod pacijenta utvrđeno i oticanje mozga, tada se daje terapija za suzbijanje tog oticanja. Recimo, za herpes virus postoji terapija, odnosno lijek, dok za druge viruse ne postoji. Daje se simptomatska terapija, neke se pacijente "umjetno" stavi u komu, kako bi što manje trošili energiju i prati se hoće li se organizam sam izboriti za "pobjedu" protiv bolesti - zaključuje naš sugovornik.

Preminulo dijete prva je žrtva gripe u Splitsko-dalmatinskoj županiji.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
17. kolovoz 2022 22:47