StoryEditor
Hrvatskamečenčani u strahu

U selu udaljenom 25 kilometara od Petrinje svaki dan se pojavljuju nove rupe u zemlji. Stanovnici više nemaju mira: ‘Progutat će nam kuće!‘

Piše Hajdi Karakaš Jakubin/JL
26. siječnja 2021. - 17:35
Damir Krajač/Cropix

Rupe u Mečenčanima, seocetu udaljenom 25 kilometara od Petrinje sve su veće i veće, a pojavljuju se i nove. Zbog urušenih vrtača žitelji mjesta nemaju mira. Osim što tlo svako malo podrhtava te ih podsjeća na strahote potresa radi kojih je Sisačko-moslavačka županija 29. prosinca prošle godine bačena na koljena, teško se priviknuti na mogućnost da im zemlja u bilo kojem trenutku može doslovno progutati dom.

Policija je trakama ogradila otvore u zemlji, no oni se šire iz dana u dan. Stručnjaci u pratnji policije ih, otkrivaju nam mještani, obilaze, mjere, nadziru.

- Kažu da će ih, kad se tlo konačno smiri, zakopati. Međutim, kažu nam da kod najveće rupe u selu, koja je na livadi, opasnost je i bunar odnosno tlo ispod bunara koje se u svakom trenutku može otvoriti. Vlasnik zemljišta na kojem se ta rupa otvorila otišao je kod obitelji u Vodice. Njemu je sve ovo bilo prestresno. Taman si je posadio vrt na tom mjestu koji je zemlja usisala u sebe i stvorila bazen u kojem su sada nastanjene žabe i koji je postao nepoželjna atrakcija - kaže za Jutarnji jedan žitelj Mečenčana. Drugi nam otkriva da samo čeka kad će kuća na početku sela, koja je tik uz samu rupu, upasti u nju.

image
Damir Krajač/Cropix
image
Damir Krajač/Cropix

- U toj su zgradi koja sada ima crvenu naljepnicu nekad stanovale nastavnice razredne nastave kao zaštićeni stanari. Navodno je već prvi potres bio načeo zemlju pa su na vrijeme reagirali svi i iselili se jer kad je roknuo drugi, tko zna što se moglo dogoditi. Pa ta je rupa tik uz temelje objekta koji je na vapnencu, a s druge strane je naša riječica Sunja koja je donijela šljunak sa sobom.

Stručnjaci su nam tu već prvi dan objasnili da bi se s vremenom te rupe pojavile i same od sebe zbog otapanja vapnenačkih stijena i vodenih aktivnosti te da su te rupe kao i potres nepredvidive i mogu se otvoriti na bilo kojoj lokaciji. Svako jutro nakon što nahranim kokoši, krenem u obilazak sela i polja da vidim ima li novih iznenađenja. Vjerujte, nije nam svejedno. Nama ni obnova neće pomoći ako će se zemlja otvarati i dalje sama od sebe - zaključuje žitelj Mečenčana dok se iza njega, uz najveću rupu u selu, nalazi ekipa stručnjaka u pratnji policije.

image
Damir Krajač/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
13. travanj 2021 02:12