StoryEditor
HrvatskaKreće sukob

U prijenosu uživo mogli smo gledati kako počinje bespoštedni rat za HDZ, a najznakovitiju izjavu dao je Milijan Brkić: Nisam rođen da vječno budem zamjenik

Piše Anita Belak-Krile
5. siječnja 2020. - 22:18

I prije nego što je predsjednička kandidatkinja HDZ-a Kolinda Grabar-Kitarović priznala izborni poraz, netom nakon izlaznih anketa i to otvoreno pred licem nacije, u izravnom prijenosu, započeo je otvoreni fajt u HDZ-u.

Nakon današnjeg dana, za HDZ i Andreja Plenkovića slijede burni tjedni i mjeseci. 

Plenkovićevi ljudi za poraz okrivljuju desno krilo HDZ-a, a ono odgovara kako je za sve kriv upravo stranački lider i njegova centristička politika.  

Već u prvoj izjavi glavni tajnik HDZ-a i predsjednik Sabora Gordan Jandroković stao je na branik svoje i Plenkovićeve politike, a između redaka je prozvao Milijana Brkića i desno krilo HDZ-a da su izbori izgubljeni zahvaljujući njima i njihovom desničarenju. 

Jandroković je između ostaloga kazao kako predsjednička strategija nije bila pobjednička, te da je bila desnija kampanja, no što je u stilu HDZ-a.

- Ta odluka bila je na razini stožera, koji je odlučio voditi kampanju. Tražili smo rješenja nakon prvog kruga, u kojem nismo ostvarili željeni rezultat i pokazalo se da ta vrsta politika, desnija od one koju vodi HDZ, nije bila dovoljna za pobjedu – poručio je Jandroković.

Zamjenik predsjednika HDZ-a Milijan Brkić ne slaže se s Jandrokovićevom analizom, a ne otklanja ni mogućnost da će se kandidirati za šefa stranke na unutarstranačkim izborima.

"Gospodin Jandroković ima pravo na svoje mišljenje, a ja se s time ne slažem. HDZ nije stranka ljevice, nego stranka desnog centra i mora biti u svjetonazorskom i ideološkom smislu postavljena prema desnom centru. Tako ćemo nastaviti i dalje - izjavio je Brkić.

Na pitanje o predstojećim unutarstranačkim izborima u HDZ-u, Brkić je kazao kako duboko vjeruje u odgovornost i ozbiljnost svih dužnosnika HDZ-a i svih koji će se kandidirati na tim izborima.

Veli i kako nije rođen da bi vječno bio zamjenik predsjednika HDZ-a.

"Da ću se kandidirati, hoću, još moram vidjeti na koju poziciju. Ali, dosad sam pobijedio na svim izborima na kojima sam se kandidirao", poručio je.

Miro Kovač otvoreno je za poraz Grabar-Kitarović okrivio sadašnji vrh stranke i politiku koju su vodili. 

- Kolinda je platila cijenu za politiku koja se vodila u prethodnom razdoblju, to će se trebati promijeniti, ovako ne možemo izaći na izbore. Ja sam već rekao da neke stvari moramo promijeniti, ovo je drugi neuspjeh, ovako nećemo pobijediti. Žao mi je što je Kolinda platila cijenu za politiku koja se vodila. Nešto moramo mijenjati u stranci, ako želimo pobijediti, a uvjeren sam da možemo pobijediti na parlamentarnim izborima – poručio je Miro Kovač.

Branko Bačić, pak jedan od bliskih suradnika Andreja Plenkovića praktički je utopio predsjednicu izjavom kako je na predsjedničkim izborima puno važnija karizma samog kandidata nego na parlamentarnim. On za razliku od Brkića i Kovača smatra da građani prepoznaju kako Vlada Andreja Plenkovića radi super.

 

#DRUGIKRUG2020

Izdvojeno

25. svibanj 2020 20:48