StoryEditorOCM
Hrvatskasprječava truleženje

U povrću iz Srbije otkrivena je visoka razina kemikalije, može uzrokovati karcinom

Piše VIJESTI SD
24. srpnja 2024. - 20:12

U povrću iz Srbije otkrivena je visoka razina kemikalije opasne za zdravlje, priopćili su u srijedu iz europskog sustava za sigurnost hrane.

Pošiljka krastavaca kornišona porijeklom iz Srbije zaustavljena je na hrvatskoj granici. Analiza je pokazala da je u robi prisutna povišena razina pesticida metalaksila.

U uzorku je otkriveno 0,14 miligrama metalaksila na kilogram kornišona, što je 14 puta više od dopuštene razine koja iznosi 0,01 mg/kg. Naloženo je uništavanje cijele pošiljke krastavaca.

Zabranjena upotreba

Fungicid metalaksil sprječava trulež povrća, odosno plamenjaču, te u Srbiji nije zabranjen. No, u Europskoj uniji je zabranjena njegova upotreba.

Brojnim znanstvenim studijama provedenim na životinjama zaključeno je kako dugotrajna izloženost metalaksilu može uzrokovati karcinom.

U ožujku je u pošiljci svježeg kupusa iz Albanije na hrvatskoj granici analizom uzoraka otkriven pesticid metalaksil. Ostaci istog pesticida pronađeni su i u pošiljci pasteriziranih krastavaca iz Srbije u veljači.

Lani u rujnu sa slovenske je granice vraćeno čak 18.000 tona svježih krastavaca iz Srbije, također zbog metalaksila za kojeg se vjeruje da može biti kancerogen u većim količinama.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
07. rujan 2024 20:33