StoryEditor
HrvatskaPERFORMANS GRAĐANSKOG FORUMA

U petak pogreb za grad Šibenik (FOTOGALERIJA)

Piše PSD.
3. travnja 2012. - 15:28
"Javljamo građanima grada Šibenika od 1066. g. do danas, da je u 946. godini života nakon dvadesetgodišnje bolesti, preminuo naš voljeni Grad Šibenik. Smrt je bila lagana i bolna, prvo su počeli otkazivati: Poliplast, Revija, Krka, Šibenka, Šipad, TEF, TLM, Slobodna plovidba, a onda i Autotransport, Fina, Trgovački sud, Hrvatska pošta, Stara gradska jezgra i Carinarnica. Pokop dragog nam Šibenika obavit će se na Veliki petak, 6. travnja 2012.g. na groblju sv. Ane. Ožalošćena povorka polazi u 16.30 sati ispred glavnog ulaza u šibensku bolnicu i u mimohodu prolazi šibenskom glavnom ulicom do posljednjeg prebivališta. Molimo biti izuzeti od posjeta žalovanja. Umjesto vijenaca dajte svoj doprinos rađanju i obnovi grada."

Sadržaj je to osmrtnice koja je, polijepljena po gradskim punktovima, šokirala građane Šibenika i izazvala brojne, često oprečne reakcije javnosti. Upravo je šok, doznajemo, i bio cilj umjetničkog performansa "pokapanja grada Šibenika" što ga je idejno osmislio Zoran Lučić Luce, član Šibenskog građanskog foruma koji je preuzeo organizatorsku ulogu događaja.

- Ovaj grad svakog dana gubi po jedno poduzeće i instituciju. Tako je već 20 godina. Odlučio sam se za umjetnički performans upravo kako bi šokirao ljude i upozorio ih na ovaj problem, sve u kontekstu konceptualne umjetnosti izazivanja zgražanja. Svim gradskim političkim i društvenim subjektima performansom želim skrenuti pažnju da bi nas kao ožalošćenu obitelj ovaj pogreb trebao okupiti na jednom mjestu kako bi pomirili sve naše razlike i poslije pogreba zajedno krenuli u novu izgradnju našeg grada - elaborirao je Lučić.

Izrazio je, međutim, žaljenje što je njegov projekt izazvao zgražanje kog "pojedinih struktura i osoba u gradu" za koje je takva reakcija sasvim neočekivana.

- Nije mi bila namjera prozivanje pojedinaca kao krivaca za "smrt ovoga grada" niti nam je u Forumu do žalovanja. Iz osmrtnice je vidljivo da dajemo priliku svakome tko to želi da održi posmrtno slovo u trajanju od tri minute, ili da prizna krivnju, ili da predstavi ideju. Prvi ćemo krenuti sa nekim novim projektima, pa pozivamo i ostale strukture grada, kako političke, tako i društvene da nam se pridruže u performansu.

Po Lučićevim riječima, mnogi su već zatražili aktivno sudjelovanje u tom konceptualnom hepeningu koji bi trebao slijediti šibenski pogrebni običaj sve do 1959. godine koji se sastoji u ispraćanju pokojnika od zgrade bolnice do groblja sv. Ane.

- U knjigama je zapisano da je Šibenska narodna glazba ispraćala pokojnika posmrtnim marševima, da bi se poslije svirale vesele koračnice. Takav bi se scenarij u ovom slučaju činio idealnim jer bi pokazao našu odlučnost da krenemo u obnovu grada, ali nevezano isključivo uz novac, već prije svega nove ideje s kojima bi se Šibenik mogao probuditi - zaključio je Lučić.

Zanimljivo je, međutim, da Šibenski građanski forum još uvijek nije dobio ni jedan dokument kojim bi legalizirao javno okupljanje, odnosno performans. Dapače, iz gradske uprave stiglo je priopćenje da Grad Šibenik ipak neće odobriti održavanje vlastitog sprovoda.

Zamjenik gradonačelnika Franko Vidović obznanio je kako je "to što traže gospoda od Grada Šibenika neprimjereno, prije svega imajući u vidu ljude koji imaju svoje grobnice na sv. Ani i čiji najbliži su tamo pokopani."

- Zato ovu ideju držim krajnje morbidnom i smatram da prelazi okvire dobrog ukusa - obrazložio je Vidović nazvavši Forumaše "skupinom dragih amatera koji ne razumiju ono o čemu govore".

- Gospoda drže da su sposobniji, da znaju bolje i ja sam im u svakom momentu voljan to prepustiti mada to nije politički, pa da vidimo što oni to znaju - rezignirano je dodao šibenski dogradonačelnik.

Takvoj odluci unatoč, Lučić je najavio da će se sprovod održati, a za kakav će se scenarij "Forumovci" odlučiti, tek će se vidjeti u petak.

- Reakcijom javnosti i dijela političkih struktura te medijskim praćenjem naše inicijative, mi smo već dobili ono što smo tražili - zaključio je Lučić te najavio još dva projekta šibenskog građanskog foruma tijekom travnja i to 17. i 28. no, o čemu je točno riječ, nije želio otkriti.

MARINA JURKOVIĆ
Foto: Nikša Stipaničev / CROPIX

Nikolina Vuković Stipaničev / ŠIBENSKI LIST

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. listopad 2021 22:53