StoryEditorOCM
Hrvatskaunosno brašno

U ovoj djelatnosti lani su okrenuli skoro milijardu eura i ispekli trostruko veću dobit, kako je to moguće?

Piše vijesti sd
17. listopada 2023. - 11:48
Neto dobit u pekarskoj industriji lani je iznosila čak 87 milijuna kuna, što je više nego triput više od 27 milijuna kuna iz 2021. godine/Shutterstock

Kada su se građani svih ovih mjeseci žalili na povećanje cijena namirnica, redovito se spominju cijene kruha. Da je tome zaista tako, potvrđuju i podaci Financijske agencije za prošlu godinu. Oni precizno govore da su ukupni prihodi poduzetnika čija je pretežna djelatnost proizvodnja kruha, peciva i kolača lani iznosili 5,9 milijardi kuna, što je povećanje za 23,2 posto u odnosu na prethodnu poslovnu godinu.

Neto dobit im je čak triput veća: dok su 2021. godine ukupno zaradili 27 milijuna kuna, lanjski im je profit iznosio čak 87 milijuna kuna, otkrivaju podaci Fine, piše Robert Mihaljević za Danicu.

Mlinar je najveći u branši s prihodom od 908 milijuna kuna te 8,3 milijuna kuna čiste dobiti. Uvjerljivo najveću dobit imala je lani zagrebačka Pekara Dubravica, oko 26,5 milijuna kuna, i to uz ostvarene prihode od 188 milijuna kuna.

image

Štruca polubijelog kruha u rujnu lani stajala je 1,12 eura, a u kolovozu ove godine u prosjeku 1,26 eura. To je povećanje od 12,5 posto, unatoč nižim cijenama pšenice i otprilike istim cijenama brašna (ilustracija)

Luka Gerlanc/Cropix

Po veličini u pekarskoj branši Mlinar je prvi, Pan pek drugi (347 milijuna kuna prihoda), vinkovački Pekar Tomo treći (292 milijuna), Pekar d.o.o. Vinkovci četvrti (239 milijuna), Klara peta (194 milijuna kuna prihoda), a Pekara Dubravica šesta po veličini prihoda.

Podaci kretanja maloprodajnih cijena otkrivaju kako je kilogram pšeničnog bijelog brašna u kolovozu ove godine stajao u prosjeku 0,74 eura, odnosno isto kao i prije godinu dana. Međutim kruh od bijelog pšeničnog brašna skuplji je za 11 posto nego lani te danas u prosjeku stoji 1,41 euro. Pecivo je u istom razdoblju poskupjelo za 9,5 posto i danas cijena iznosi 0,46 eura.

A što pak reći za štrucu polubijelog kruha: u rujnu lani stajao je 1,12 eura, a u kolovozu ove godine u prosjeku 1,26 eura. To je povećanje od 12,5 posto, unatoč nižim cijenama pšenice i otprilike istim cijenama brašna, piše Danica navodeći da je pekarska industrija u Hrvatskoj snažno rasla, očito na krilima inflacije i drastičnog dizanja cijena.

Poslije ovakvih podataka potez je na hrvatskoj Vladi i njenom timu za prećanje cijena. Vrlo brzo će se vidjeti hoće li se ponovno posegnuti za dodatnim oporezivanjem, zatražiti spuštanje cijena ili pustiti da sve ide kako jest, da kruh kupuje onaj tko ga može platiti.

image

S inflacijom i porastom cijena kruha feta dobiti vlasnika u pekarskoj industriji sve je veća (ilustracija)

Danijel Soldo/Cropix/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
02. svibanj 2024 21:03