StoryEditor
HrvatskaSOLINSKA BAZILIKA

Kardinal Parolin za nadbiskupa zaredio mons. Antu Jozića, kojeg je papa Frane imenovao apostolskim nuncijem u Bjelorusiji

16. rujna 2020. - 17:44
Božidar Vukičević/Cropix

A sada izlij na ovog izabranika onu moć koja je od tebe - Duha vodstva, kojega dade ljubljenomu Sinu svome Isusu Kristu, a on ga darova svetim apostolima, koji sazdaše Crkvu po pojedinim mjestima kao tvoje svetište, na slavu i neprestanu hvalu imena tvojega.

Riječi su to koje je u srijedu 16. rujna nakon polaganja ruku izabraniku na glavu, izrekao kardinal Pietro Parolin, Državni tajnik Svetoga Oca kao glavni zareditelj, zajedno s dvojicom suzareditelja, splitsko-makarskim nadbiskupom Marinom Barišićem i njegovim koadjutorom Draženom Kutlešom i još 25 nadbiskupa i biskupa, s kojima je u novoj crkvi Svete Obitelji u Solinu za novog naslovnoga nadbiskupa Cisse zaređen mons. Ante Jozić, kojeg je nedavno papa Frane imenovao za apostolskog nuncija u Bjelorusiji.

Svečano misno slavlje s obredom ređenja započelo je procesijom koju je predvodio ceremonijar don Ivan Marić, u kojoj je sudjelovalo sedamdesetak svećenika među kojima je bio i mons. Jozić, kojeg su do oltara dopratili njegova dvojica rođaka rodom iz Košuta don Josip Dukić stariji i don Josip Dukić mlađi, a među koncelebrantima su bili i nadbiskup Giorgio Lingua, apostolski nuncij u Republici Hrvatskoj, nadbiskup zadarski Želimir Puljić, predsjednik HBK, zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić i većina nadbiskupa i biskupa iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine.

- Jedan Petrov nasljednik, papa Grgur VII., 8. listopada 1075. godine poslao je svoga legata – apostolskog nuncija – upravo u Solin, koji je u krunidbenoj bazilici svetoga Petra i Mojsija u ovom gradu okrunio hrvatskog kralja Zvonimira. Danas, u našemu marijanskom Prasvetištu na Gospinu Otoku, u novoizgrađenoj i posvećenoj crkvi Svete Obitelji, za koju ćemo zatražiti naslov basilica minor, zahvaljujemo Bogu i Blaženoj Djevici Mariji te smo ponosni što će mons. Ante, svećenik ove nadbiskupije biti novozaređeni nadbiskup u službi Svete Stolice kao papin delegat – nuncij, kazao je u pozdravnom govoru domaćin slavlja nadbiskup Barišić.

Triljanin mons. Ante Jozić, osmo je dijete u obitelji koja broji 11 djece, te je prvi biskup rodom iz Cetinske krajine. Samo iz nekad jedne župe Trilja i Košuta živih je 27 svećenika, veliki broj časnih sestara, bogoslova i sjemeništaraca od kojih su mnogi, zajedno s Jozićevom braćom i sestrama, rodbinom i prijateljima sudjelovali na svetoj misi u solinskoj bazilici. Rodna župa Trilj darovala je svome sinu misnicu s likom Gospe Sinjske na prednjoj strani i likom svetog Mihovila, zaštitnika župe na poleđini. Upravo će na blagdan svetog Mihovila, 29. rujna, nadbiskup Jozić predvoditi misno slavlje u Trilju.

image
Božidar Vukičević/CropixNa misi su bili i župan splitsko-dalmatinski Blaženko Boban, te gradonačelnici: Ivan Šipić iz Trilja, Kristina Križanac iz Sinja, Dalibor Ninčević iz Solina, Andro Krstulović Opara iz Splita te ostali uzvanici među kojima su se isticali Sinjski Alkari u viteškim nošnjama u pratnji alkarskih momaka. Tijekom mise pjevao je mješoviti katedralni zbor svetog Duje iz Splita kojim je ravnao maestro Šime Marović, a za orguljama je bio maestro Ivan Urlić.

Poslije Evanđelja kojeg je otpjevao solinski kapelan don Ivan Odrljin pristupilo se obredu biskupskog ređenja: Apostolski nalog pročitao je kancelar nadbiskupije don Ratomir Vukorepa, na koji su svi dali pristanak za izbor nadbiskupa poklikom Bogu hvala.
Budući da je mons. Joziću dva puta bilo odgođeno ređenje zbog prometne nesreće i zbog pandemije koronavirusa, kardinal Parolin je započevši propovijed kazao:

- Dragi mons. Ante, zahvaljujemo Gospodinu koji te je u trenutku kušnje pohodio svojom utjehom i koji ti danas daje, po biskupskom ređenju, da mu budeš suobličen u najvišem stupnju svećeništva. Dijelimo ovu radost s tvojom obitelji i prijateljima te s biskupijom iz koje potječeš.U homiliji koju je na hrvatskom izgovorio svećenik Splitsko-makarske nadbiskupije mons. Mislav Hodžić, na službi u vatikanskom Državnom tajništvu, osvrnuvši se na imenovanje mons. Jozića i apostolskim nuncijem u Bjelorusiji, kardinal Parolin naglasio je da je nuncij pozvan "biti Papin glas u državama i Crkvama u koje si poslan, sa zadaćom da objavljuješ, širiš i, ako je to potrebno, braniš Papino učenje i stav Svete Stolice o glavnim pitanjima o kojima se raspravlja u suvremenom svijetu, s posebnom pažnjom prema dostojanstvu ljudske osobe u svim fazama njezina života i prema potrebama najsiromašnijih, dajući onim kategorijama koje nemaju glasa, Papin glas i glas cijele Crkve. Istodobno, tvoja će briga biti i da izvještavaš Svetu Stolicu o potrebama i problemima, kao i o postignućima i nadanjima pojedinih Crkava i država kojima si poslan, kako bi Papi pružio elemente na uvid i prosudbu, koje su prijeko potrebne za učinkovito vršenje njegove apostolske službe".

Najzanimljiviji trenutak ređenja dogodio se dok su bogoslovi Klement Radosoljić i Domagoj Omrčen-Milić pjevali Litanije Svih svetih, za koje vrijeme je izabranik ležao u prostraciji na podu, a nakon što je zaređen nadbiskup Jozić je pomazan svetim uljem te je primio evanđelistar i znamenja biskupske službe: prsten, mitru i štap. Štap mu je darovala Splitsko-makarska nadbiskupija, mitru obitelj, a prsten papa Frane.

Na koncu svečane euharistije otpjevan je Te Deum, a novi nadbiskup Ante Jozić u pratnji suzareditelja nadbiskupa Barišića i Kutleše prošavši bazilikom podijelio je svoj prvi biskupski blagoslov. Misno slavlje završeno je pjevanjem hrvatske himne Lijepa naša domovino.

image
Božidar Vukičević/Cropix

 

Geslo poput Stepinčeva


Jozićeva misija nastavlja se, u novom kontekstu, u Bjelorusiji, "koja na svom nacionalnom putu prolazi kroz teške trenutke. Moći ćeš računati – osim na Božju pomoć – i na miroljubivi i radišni duh tog ljubljenog naroda, na privrženost katoličkih vjernika svojoj vjeri, pod vodstvom njihovih pastira, u njihovoj želji za uspostavom bratskih odnosa s pravoslavnim kršćanima, na dobronamjernost onih kojima je sudbina zemlje iskreno na srcu, da dijalogom i pomirenjem promiču pravdu, istinu i opće dobro, istaknuo je kardinal Parolin.
Potaknuo ga je da se i dalje u svom djelovanju oslanja na milost Božju u sebi i svoje pouzdanje stavlja u Gospodina što se iščitava iz njegovoga biskupskog gesla, koje je identično onom koje je imao blaženi Stepinac: "In Te Domine speravi" ("U Tebe se Gospodine uzdam").

Molitva za Tihu Lončara


Pozdravljajući sve nazočne prije kraja svečanosti, mons. Ante Jozić je kazao kako je jedan od razloga zašto smo se danas okupili ovdje jest rođendan za nebo svete Eufemije, djevice i mučenice, zaštitnice grada Rovinja i njegove naslovne biskupije Cise u Istri. Podnijela je mučeništvo za vrijeme Dioklecijanova progona te je zbog vjere osuđena na lomaču i pogubljena na današnji dan 303. godine. Nekako u isto vrijeme podnosi mučeništvo ovdje u Solinu i sveti Dujam, salonitanski biskup.
- Neka je vječna hvala Presvetoj Bogorodici, Blaženoj Djevici Mariji, koja se na poseban način slavi u ovome Prasvetištu a koja me je sačuvala u vrijeme prošlogodišnje automobilske nezgode, nastavio je novi nadbiskup.
- Želim s ovoga mjesta još jednom zahvaliti svim liječnicima specijalistima i medicinskim sestrama na čelu s ravnateljem Kliničkog Bolničkog Centra Split, dr. Julijem Meštrovićem, dajući sve od sebe da mi povrate zdravlje i nadu u život. Hvala Vam od srca.
Posebno je bio emotivan trenutak kad se mons. Jozić gotovo kroz suze prisjetio mladića koji je poginuo u automobilskoj nesreći u tunelu Biokovo.
- Ne mogu a da ne spomenem na kraju da je ovdje među nama obitelj pokojnog Tihe Lončara, mladića kojega sam slučajno susreo 7. travnja prošle godine ali ga nažalost nisam imao prilike bolje upoznati. Za njega sada ali i za vas, dragi roditelji, prikazujem ovu svetu misu i uključujem vas u svoje svakodnevne molitve.
Na koncu je nuncij Jozić na talijanskom, mandarinskom i engleskom jeziku pozdravio sve one zemlje u kojim je do sada bio u službi i na poseban način na bjeloruskom narod u državi u koju uskoro odlazi kao apostolski legat.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

16. rujan 2020 21:35