StoryEditorOCM
Hrvatskana polici trgovine

U konzerviranim feferonima pliva debeli, veliki crv, a proizvođač odgovara: ‘Što ima veze to je zdravo…‘

Piše Vijesti sd
18. rujna 2024. - 13:56

S obzirom kako NTL nije reagirao na sugestije za uklanjanje s polica staklenke s blago ljutim feferonima "Zorela" u kojoj je plivao debeli crv potrošač se obratio stranici „Halo inspektore“ i  prigovorio na takvu indolenciju poznatog trgovačkog lanca. Proizvođač je makedonski „Frenki“ koji je za NTL konzervirao feferone.

Facebook stranici „Halo inspektore“,  koju je pokrenuo Europski centar izvrsnosti potrošača – ECIP, javili su se iz makedonskog Frenkija. „Uz veliku žalost i ispriku za nastalu situaciju u kojoj i sumnjamo kako je do toga došlo da ima crva u proizvodu, želim i imam obavezu objasniti sljedeće:

"Prije svega, kada ima crva u sirovini to je dokaz da nije tretirana se insekticidima i pesticidima koji ubijaju sve u samom proizvodu. Feferoni koji su u pitanju, dijametrom mjereni, nisu veći od 20 mm. Nemoguće je izvaditi iz njega crva, ako ga i ima, zato što se feferon ne cijepa nego ide u kiselinu, navode.

"Za informaciju hrvatskim potrošačima, nama sirovina dolazi s makedonskih polja s udaljenosti od 1 -10 km od tvornice. Sve ide prvo na pranje, pa u burad da bi fermentirali. Tu dolazi do prve kontrole. Nakon fermentacije ide ponovo na pranje i zatim na punjenje u staklenku, nalijevanje s mlakim naljevom te na zatvaranje staklenke. Zatim sve skupa ide na pasterizaciju od cca 90‘ C.  Iza toga, u procesu proizvodnje, sve se hladi i ide u svojevrsnu karantenu od 2-3 tjedna. Završna kontrola je prije etiketiranja i pakiranja proizvoda. I to staklenku po staklenku te je nemoguće da ima propusta. Ali, kao što vidite, to se ipak zna dogoditi... Crv koji je bio unutra u paprici jednostavno se skuhao u staklenki i  s vremenom „isplovio“ van. Da, izgleda jako loše, ali ponavljam: to je i dokaz da je od zdrave sirovine, nema ništa umjetnog u njemu, ni boje, ni pesticida, ni insekticida, ni konzervansa! Kontrole i analize u proizvodnom procesu rade se redovito svaku sezonu“, odgovorila je Elena Ristova u ime makedonskog Frenkija koji svoje proizvode plasira u cijeloj regiji, posebice u Konzumu, NTL-u, Plodinama, VELPRO-u, Studencu…  

Probaj pa se javi...

U komentarima ispod korisnici poručuju:

„Treba ponuditi gospođi da ona konzumira tog crva i onda je upitati za odgovor…“

„Stavljanje u promet hrane mora biti sukladno Uredbi o hrani što znači da je ovo zdravstveno neispravan proizvod, neprihvatljiv za ljudsku uporabu. Jasnije, ako je došlo do toga da ovakav proizvod dođe na tržište, s možda namjeno ubačenim crvom, onda što možemo očekivati od onoga što ne vidimo. Izgovor ili odgovor proizvođača je očekivan ali neprihvatljiv.

Čudi me stav prodavača da nije reagirao na očitu zdravstvenu neispravnost. Ili ga nije briga za potrošača..."

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
18. rujan 2024 13:57