StoryEditorOCM
Hrvatskaneznanje bez granica

U jednoj hrvatskoj bolnici radi deset medicinskih sestara koje su diplomirale na studiju sestrinstva u Kragujevcu, tamošnje diplome imaju i tri liječnika

Piše Goranka Jureško/JL
13. kolovoza 2022. - 19:00
Iz Hrvatske komore medicinskih sestara i tehničara pak doznajemo da licence za rad ima 13 diplomantica kragujevačkog fakulteta, da sve imaju nostrificirane diplome (ilustracija)Ante Čizmić/Cropix

Nakon što je ovih dana u Srbiji uhićen umirovljeni rektor Univerziteta u Kragujevcu Nebojša Arsenijević, počelo se odmotavati klupko problematičnih diploma hrvatskih prvostupnica i prvostupnika sestrinstva od prije nekoliko godina vezano uz studij u Puli. Navodno ih ima četrdesetak koji su svoj studij počeli u pulskoj podružnici kragujevačkog fakulteta, a za njih 22 diplome su poništene.

Iz Hrvatske komore medicinskih sestara i tehničara pak doznajemo da licence za rad ima 13 diplomantica kragujevačkog fakulteta, da sve imaju nostrificirane diplome, koje su uredno preveli sudski tumači i potvrdili javni bilježnici. Također su prije dobivanja licence za rad položile i razlikovne ispite. Imamo podatak da 10 diplomantica iz Kragujevca radi u OB-u Pula, a jedna - supruga Peđe Grbina - radi na KBC-u Zagreb. U Hrvatskoj, potvrdila je Hrvatska liječnička komora, i troje liječnika ima diplome Medicinskog fakulteta u Kragujevcu, piše Jutarnji list.

image

Supruga Peđe Grbina ima kragujevačku diplomu, ali ne radi u Puli, nego u Zagrebu

Goran Mehkek/Cropix

Organizator navedenog studija je, uz pulsku Politehniku, bila i pulska podružnica Europskog centra za mir i razvoj Ujedinjenih naroda (ECPD), koji je osnovan još sredinom 80-ih. Upravo je činjenica da su provodili studij bez dopusnice Ministarstva znanosti i obrazovanja bio razlog da su se od tog studija na kraju distancirale i gradske vlasti Pule, koje su mu u početku dale podršku.

Studij plaćali u gotovini

No, unatoč nedostatku dopusnice, studij je nastavio rad premda je još 23. siječnja 2013. godine, nakon provedenog upravnog nadzora, stiglo rješenje koje je potpisao tadašnji ministar Željko Jovanović, a po kojem je u roku tri mjeseca trebalo obustaviti sve aktivnosti koje su se izvodile bez dopusnice. Na taj je studiji u Puli navodno bilo upisano 160 studenata koji su svi redom godinu studija plaćali 2000 eura, ali u 'kuvertama', a ne na račun sveučilišta u Kragujevcu, pa srpski mediji izvještavaju ovih dana da je ono tako oštećeno za gotovo milijun eura.

image

Kragujevac trese velika sveučilišna afera, umirovljeni rektor i medicinski moćnik Nebojša Arsenijević je pritvoren

Davor Pongračić/Cropix

Tužiteljstvo u Kraljevu, koje vodi istragu, trebalo bi ustanoviti kako je podijeljen novac među akterima ove afere koja ovih dana potresa visoko školstvo u Srbiji. Inače, samo dva dana nakon što je MZOS Politehnici Pula naložilo da obustavi sve svoje aktivnosti vezane uz sporne studijske programe koji se izvode bez dopusnice, Europski centar za mir i razvoj svečano je otvorio međunarodni doktorski studij iz područja biomedicine u Puli koji je također bio u partnerstvu sa Sveučilištem Kragujevac.

Srpski mediji javljaju da je pritvoreni Arsenijević za desetak godina, koliko je vladao kragujevačkim zdravstvom, bio sve što se može biti - dekan Medicinskog fakulteta, direktor Kliničkog centra, rektor... Mijenjao je sve političke dresove po potrebi i tako opstajao. Sve vrijeme gradio je piramidu vlasti čineći odabranima i dužnosnicima mahom nezakonite ustupke, a maltretirao one ispod sebe.

image

U Općoj bolnici Pula navodno radi 10 diplomantica iz Kragujevca

Goran Šebelić/Cropix

"Rektorova hobotnica je doslovno bila tako razrađen sistem da on nije htio napustiti fotelju ni kada ga je dužnosti htio razriješi tadašnji ministar prosvjete. Još 2018. godine inspekcija Ministarstva prosvjete utvrdila je niz grubih nezakonitosti, a Agencija za borbu protiv korupcije namještanje poslova obitelji", piše Blic, prenosi Jutarnji list.

Iz PUle na studij u Zenicu i Bihać

Valja reći da je nakon ukidanja dopusnice studija u Puli dio studenata nastavio obrazovanje u Kragujevcu, a dio u Zenici i Bihaću. No, ovaj skandal od prije nekoliko godina ponovo je aktualiziran tek nakon što je rektor Arsenijević otišao u mirovinu. Utvrđeno je da postoji 61 krivotvorena diploma od kojih 45 posjeduju hrvatski građani, a navodno su 22 već poništene. Na popisu je i 14 diploma kosovskih Albanaca te dvije doktorske disertacije - jedna liječnika u BiH, a drugog na Kosovu.

Prema podacima Komore medicinskih sestara i tehničara u Hrvatskoj su nostrificirane diplome 13 diplomantica tog srpskog fakulteta koje su položile i razlikovne ispite prije nego li su dobile status pristupnica u Hrvatskoj i licence za rad i to još 2015. godine, saznajemo od predsjednika HKMS-a Marija Gazića.

image

Mario Gazić: Valja reći da sve sestre imaju i završene srednje medicinske škole, za što su već prije imale licence

Damjan Tadić/Cropix

On naglašava da se zasad ne zna ima li među njima onih kojima je kragujevački fakultet poništio inicijalnu diplomu. "Poslali smo Sveučilištu u Kragujevcu upit s popisom 13 imena osoba kojima su diplome nostrificirane u Hrvatskoj da vidimo ima li među njima i onih koje su izgubile inicijalne diplome na kragujevačkom studiju. U slučaju da se to utvrdi za određenu osobu, sastat će se povjerenstvo za staleška pitanja koje onda predlaže vijeću komore da im se oduzme licenca za rad sestrinskog prvostupništva. No, valja reći da sve one imaju i završene srednje medicinske škole za što su već prije imale licence. Naime, odradile su nakon završene škole pripravnički staž i položile stručni ispit.

Pokaže li se da nekoj od njih treba oduzeti licencu prvostupništva, obavijestit ćemo njihova poslodavca, a moramo obavijestiti i policiju", objašnjava Gazić eventualne buduće korake. Inače, prema nekim informacijama iz Srbije, navodno su svi kojima su diplome poništene već obaviješteni da im je taj dokument nevažeći. Naime, postoji mogućnost da netko ima diplomu iz Kragujevca, ali je nikad nije nostrificirao, što znači da ni ne radi kao prvostupnik sestrinstva, piše Jutarnji list.

image

'Ako se pokaže da nekoj sestri treba oduzeti licencu prvostupništva, obavijestit će se njihova poslodavca, a mora se obavijestiti i policiju'

Željko Puhovski/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
30. ožujak 2023 23:54