StoryEditorOCM
Hrvatskapuno i neiskorištenih

U Hrvatsku stiže još sedam milijuna doza cjepiva, a evo koliko ih je do sada uništeno. Ministarstvo ne smije reći koja je njihova vrijednost

Piše Vanja Nezirović/JL
21. lipnja 2022. - 15:46

U razdoblju do kraja iduće godine Hrvatska bi trebala dobiti još sedam milijuna doza cjepiva protiv covida-19, a na skladištima se čuva 1,3 milijuna neiskorištenih doza, piše Jutarnji list.

S obzirom na to da je dosad već uništeno 354.999 doza cjepiva, a interes građana za cijepljenjem već dugo praktički ne postoji, pitali smo Ministarstvo zdravstva koliko će nas sve to financijski stajati.

Konkretno, tražili smo podatke o tome kolika je vrijednost uništenih doza cjepiva te ovih naručenih, no iz Ministarstva su nam kazali "kako su cijene cjepiva povjerljivi dio ugovora o nabavi s proizvođačima".

- Stoga nismo u mogućnosti poslati podatke o istima - stoji u odgovoru iz Ministarstva zdravstva.

Podsjetimo da je Hrvatska do sada naručila 12,2 milijuna doza cjepiva protiv covida-19, ukupno je utrošeno nešto više od pet milijuna doza, a rezervirano je još sedam milijuna doza za isporuku do kraja iduće godine.

Hrvatska, naime, nije jedina zemlja koja se suočava s problemom neiskorištenog cjepiva. Diljem svijeta cjepivo se uništava dok se istodobno svaki mjesec u svijetu proizvede oko milijardu doza cjepiva protiv korone.

Prema podacima HZJZ-a, do sada smo utrošili 5,2 milijuna, donirali dva milijuna, a na skladištima se čuva 1,3 milijuna doza. Sve skupa riječ je o oko 8,8 milijuna doza, a gdje je preostalih 3,4 milijuna doza (do naručenih 12,2 milijuna doza) nije jasno iz odgovora koji su prije koji dan iz HZJZ-a poslali na Hinin upit.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
24. rujan 2023 10:26