StoryEditorOCM
Hrvatskapotvrdio ministar

U Hrvatsku je od početka rata ušlo nešto više 17.300 ukrajinskih izbjeglica, od toga 85 posto čine žena i djeca. Božinović objasnio razliku između njih i ostalih migranata

Piše Hina
11. svibnja 2022. - 09:19

Potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović izjavio je u srijedu da je do sada u Hrvatsku ušlo nešto više od 17.300 ukrajinskih izbjeglica, od čega je 85 posto žena i djece.

"U Hrvatsku je po zadnjim podacima nešto više od 17.300 Ukrajinaca. Negdje 85 posto su žene i djeca", rekao je Božinović u emisiji Hrvatskog radija 'A sada Vlada'.

Podsjetio je da su od prvog dana postavili jasan i transparentan sustav za izbjeglice te su uveli i aktivirali privremeni mehanizam zaštite koji im omogućava sva prava, uključujući i integraciju na tržište rada.

"Cijeli taj proces, mogu sa zadovoljstvom konstatirati, prolazi bez problema i poteškoća. Mislim da su Ukrajinci zadovoljni i zahvalni tretmanom u Hrvatskoj", dodaje Božinović.

Objasnio je i razliku između ukrajinskih izbjeglica i migranata koji dolaze iz Afrike, Azije te s Bliskog istoka.

"Sve ukrajinske izbjeglice u Hrvatsku su ušli, iako traje rat, na graničnim prijelazima s dokumentima, za razliku od migranata koji iz BiH praktički ne dolaze na granični prijelaz, niti imaju osobne dokumente, to je vrlo bitna razlika", zaključio je Božinović.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
10. lipanj 2023 14:12