StoryEditorOCM
Hrvatskanije dobro

U hrvatskoj vodi pronađen spoj koji se dovodi u vezu s rakom: sve je potvrdio laboratorij iz Njemačke

Piše Olgica Grizelj-Ivić
29. svibnja 2024. - 16:11
U veljači 2024. PAN Europe proveo je istraživanje koje je otkrilo nagli porast kontaminacije europskog voća i povrća pesticidima koji sadržavaju PFAS spojeveAfp

Kakvu vodu pijemo iz mreže gradskih vodovoda? Jesmo li se ikada uopće zapitali što je u vodi, osim što nakon obilnih kiša, osobito u Splitu, prigovaramo zato što je voda zamućena. Čini se da je zamućenost, taj vidljivi nedostatak ili "višak" u pitkoj vodi, zapravo najmanji problem. O tome se u ponedjeljak raspravljalo na europskoj online konferenciji za novinare koju su organizirali PAN Europe i GLOBAL 2000, na kojoj su razotkrili ekološki i politički skandal nakon istraživanja koje je potvrdilo da se trifluorooctena kiselina može otkriti u svim vodnim tijelima u Europskoj uniji.

Naime, u veljači 2024. europska organizacija Pesticide Action Network Europe (PAN Europe) provela je istraživanje koje je otkrilo nagli porast kontaminacije europskog voća i povrća pesticidima koji sadržavaju PFAS spojeve, također poznate kao "vječne kemikalije". Posebnost ovih pesticida je da se u okolišu pretvaraju u perzistentnu kemikaliju trifluorooctenu kiselinu (TFA). PAN Europe i GLOBAL 2000 istražili su sadržaj TFA u okolišu u uzorcima vode iz deset zemalja EU-a. Testiranje 23 uzorka površinskih i šest uzoraka podzemnih voda otkrilo je alarmantne razine TFA – trifluorooctene kiseline. Rezultati ukazuju na vjerojatno najveću poznatu europsku kontaminaciju podzemnih i površinskih voda kemikalijom koju je napravio čovjek.

Zdravstvene štete uzrokovane PFAS-om, kako je dokazano u pokusima na životinjama, a u nekim slučajevima i izravno na ljudima, uključuju malformacije fetusa, rak testisa i bubrega, kardiovaskularne bolesti, poremećen metabolizam masti, pretilost i oštećenje imunosnog sustava.

image
Denis Lovrović/Afp

– Visoke razine TFA mogu se pronaći daleko od industrijskih regija. Naši podaci daju alarmantnu sliku široko rasprostranjene kontaminacije vode malo poznatom, ali vrlo postojanom i vrlo pokretljivom "vječnom kemikalijom". Usporedivo visoke koncentracije istaknutijih PFAS-a obično se susreću samo na žarištima kontaminacije – kazao je Helmut Burtscher-Schaden iz austrijske organizacije Global 2000.

Katastrofalna odluka EFSA-e

– Problem PFAS-a, koji je prije 25 godina bio poznat prvenstveno kao problem visoko kontaminiranih, ali lokalno ograničenih žarišta, sada je zahvatio sva vodna tijela – zaključio je Burtscher-Schaden.

Koliko znamo, kažu u PAN Europe, većina od 27 zemalja EU-a ne prati razine TFA u površinskim, podzemnim vodama ili pitkoj vodi, niti su takvi podaci javno dostupni. Značajne iznimke uključuju Njemačku, Belgiju, Dansku, Nizozemsku, Norvešku i Švedsku.

– TFA je otkrivena u značajnoj količini u vodi uzetoj iz rijeke Save, nizvodno od Zagreba. Pretpostavljamo da je koncentracija ovog spoja značajno viša u poljoprivrednim područjima. Zabrinjavajuća je činjenica da testiranje vode na sadržaj ovih spojeva nismo mogli provesti u Hrvatskoj jer nismo uspjeli naći laboratorij koji provodi ovakva testiranja, već su uzorci slani u laboratorij u Njemačkoj – rekla je Natalija Svrtan, predsjednica udruge Zemljane staze.

Njemačka agencija za okoliš UBA nedavno je identificirala PFAS pesticide kao vjerojatan glavni izvor kontaminacije vode trifluorooctenom kiselinom. Uredba EU-a o pesticidima zahtijeva da se pesticidi odobre samo ako njihove aktivne tvari i "relevantni metaboliti" (produkti razgradnje) ne prelaze koncentracije od 100 nanograma po litri (ng/l) u podzemnim vodama. Činjenica da svi uzorci vode daleko premašuju ovu granicu, a ipak PFAS pesticidi ostaju odobreni, može se pratiti do kobne odluke EFSA-e prije više od 20 godina. EFSA je 2003. godine zaključila da se TFA smatra "nerelevantnim metabolitom", čime je izuzeta od svih obveza i ograničenja nadziranja.

Ova katastrofalna odluka EFSA-e da zanemari kontaminaciju podzemnih voda trifluorooctenom kiselinom osigurala je tržište proizvođačima PFAS pesticida i postavila temelje za ono što je nedvojbeno najveće zagađenje europskih površinskih i podzemnih voda spomenutom kemikalijom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
29. svibanj 2024 16:12