StoryEditor
Hrvatskapodaci HZJZ-a

U Hrvatskoj sve više slučajeva gripe, ali i flurone: ‘Građani samoinicijativno ukidaju neke mjere, a bilo bi im bolje da se busteriraju‘

Piše PSD
22. ožujka 2022. - 09:33

Gripa nije nestala. Kako kažu u HZJZ-u, u Nacionalnom referentnom laboratoriju za gripu virus je od početka sezone do prošlog tjedna potvrđen u 1358 uzoraka, a najviše slučajeva, 355, zabilježeno je prošli tjedan. Dominira tip A/H3N2, koji čini 96,6 posto svih potvrđenih uzoraka, doznaje Večernji list.

Tip B još nije detektiran, kaže doc. dr. sc. Irena Tabain, voditeljica Odjela za izravnu virološku dijagnostiku u Službi za mikrobiologiju HZJZ-a, koja otkriva i da je dosad dokazano 25 slučajeva tzv. flurone, istovremene zaraze gripom i virusom SARS-CoV-2.

U posljednja tri tjedna broj oboljelih od gripe raste. Takvi trendovi u godinama prije korone bilježeni su potkraj prosinca i početkom siječnja.

- Pretpostavljam da je manji broj oboljelih od gripe zbog svih mjera kojima smo se služili protiv COVID-a. Nošenje maski, distanca, izbjegavanje okupljanja i provjetravanje prostorija bilo je uspješno i za suzbijanje drugih respiratornih virusa uključujući i gripu. Neki oboljeli su vjerojatno prošli ispod radara, i ako su imali blaže simptome nisu se ni javili iječniku znajući da se gripa liječi simptomatski - kaže.

Kad je riječ o koroni, i tu je stanje mirnije nego prije nekoliko mjeseci.

- Najvažnije je da nema pritiska na bolnice. I broj umrlih je znatno manji. No, ne smije se poslati poruka da je to sad gotovo, jer nije. Virus i dalje cirkulira, manjim intenzitetom, ali svaki dan imamo pozitivne osobe. Poruka je, dakle, da je koronavirus još tu i da se ne treba opuštati. Primjećujemo da uz ukidanje nekih mjera nacionalnog Stožera civilne zaštite, građani samoinicijativno "ukidaju" neke mjere, na primjer borave u zatvorenom bez maske. Pitanje je što nas čeka na jesen. Sad bi bilo mudro da se ljudi busteriraju - smatra dr. Venus. Višak rasporediti Višak cjepiva trebalo bi distribuirati zemljama u kojima je procijepljenost niska, čime bi se smanjila mogućnost mutacije virusa. - Da nas na jesen ne dočeka neka nova varijanta, pa ćemo sve ispočetka... - kaže epidemiolog.

HZJZ je za ovu sezonu gripe naručio 600.000 doza cjepiva. Što se korone tiče, u 24 sata zabilježena su 292 nova slučaja zaraze, pa je broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj 9488, piše Večernji list.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
09. kolovoz 2022 02:45