StoryEditorOCM
HrvatskaBILO JE I VRIJEME

U Hrvatskoj slijedi drastičan i kaotičan pad cijena stanova, prognozira vodeća EU banka. Evo i zašto

Piše VIJESTI SD
2. lipnja 2023. - 13:30

Najoštrije podizanje kamatnih stopa u nekoliko desetljeća prelijeva se na tržište nekretnina.

Cijene stambenog prostora u eurozoni mogle bi "kaotično" pasti budući da stanovi zbog visokih kamatnih stopa postaju nedostupni građanima, a neprivlačni ulagačima, upozorila je u srijedu Europska središnja banka (ECB), piše Poslovni dnevnik.

Hrvatska je dio eurozone i to se odnosi i na našu zemlju.

To je jedan od nekoliko rizika istaknutih u ECB-ovoj analizi financijske stabilnosti, uz više troškove zaduživanja i sporiji gospodarski rast, koji šteti tvrtkama i kućanstvima.

Od prošlogodišnjeg srpnja ECB pokušava zauzdati inflaciju podizanjem kamatnih stopa, a čini se da će ustrajati u strogoj monetarnoj politici i u idućim mjesecima, analizira Reuters.

Najoštrije podizanje kamatnih stopa unatrag nekoliko desetljeća sada se počinje osjećati i na tržištu nekretnina, koje je doživjelo procvat tijekom desetljeća dostupnih i povoljnih kredita.

"Gledajući u budućnost, pad cijena (nekretnina) mogao bi postati kaotičan jer rastuće kamatne stope na nove hipotekarne zajmove sve više ugrožavaju njihovu dostupnost i povećavaju teret kamata po postojećim hipotekarnim kreditima", upozorio je ECB.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
18. travanj 2024 12:47